Liike Nyt keskittyy aluevaaliohjelmassaan sote-uudistuksen moittimiseen: ”Seuraavan hallituksen on pakko rakentaa viiden yliopistollisen keskussairaalan pohjalle rakentuva malli” - Politiikka | HS.fi

Liike Nyt keskittyy aluevaali­ohjelmassaan sote-uudistuksen moittimiseen: ”Seuraavan hallituksen on pakko rakentaa viiden yliopistollisen keskussairaalan pohjalle rakentuva malli”

Liike Nyt haluaa muun muassa nostaa Kela-korvauksia ja laajentaa palvelusetelien käyttöä.

Liike Nytin Harry Harkimo eduskunnassa marraskuussa 2021.

23.11. 18:17

Liike Nyt vaatii tiistaina julkaistussa aluevaaliohjelmassaan muun muassa Kela-korvausten nostamista ja palvelusetelien käytön laajentamista hoitojonojen selvittämiseksi.

Lisäksi puolue muun muassa nostaisi pienituloisten eläkeläisten lääkekorvauksia.

Ohjelmassa suurimman painoarvon saa kuitenkin nykyisen hallituksen sote-uudistuksen arvosteleminen. Puolue vaatii, että seuraava hallitus panee mallia uusiksi.

”Seuraavan hallituksen on pakko rakentaa viiden yliopistollisen keskussairaalan pohjalle rakentuva malli, se on ainoa joka toimii”, puheenjohtaja Harry Harkimo sanoo ohjelmaan liittyvässä videoviestissä.

Ohjelmassa puolue kirjoittaa, että uuden hallinnon rakentamisesta 21 alueelle muodostuu monien miljardien lasku veronmaksajille.

”Valmistelutyö on täysin kesken, joten todellisista kustannuksista ei ole vielä tietoa. Julkisten projektien historian valossa on suuri riski, että budjetit ylittyvät.”

Liike nyt on huolissaan ohjelmassaan myös hoitaja- ja lääkäripulasta. Se moittii muun muassa lainsäädäntöä hoitajamitoituksesta.

Vanhusten pitkäaikaishoidossa on oltava ensi vuoden alusta 0,6 hoitajaa asukasta kohti ja huhtikuusta 2023 alkaen 0,7 hoitajaa asukasta kohti.

Hoitajamitoitus on puolueen mukaan peruttava.

”Se ei tuo yhtään lisää hoitajaa työvoimapulasta kärsivälle alalle. Se tulee yhä kurjistamaan vanhusten asemaa kun osastoja joudutaan sulkemaan ja kotihoidosta tinkimään”, ohjelmassa todetaan.

Harkimo vaati tiistaina palkkojen ja työolojen parantamista alan houkuttelevuuden parantamiseksi.

AluEvaaliohjelman mukaan Liike Nyt ei kuitenkaan kannata hyvinvointialueille siirtyvien työntekijöiden palkkojen yhteensovittamista alueen suurimman palkkatason mukaan.

Sote-uudistuksen yhteydessä keskeinen kysymys on palkkaharmonisaatio, jossa ratkaistavaksi tulee, miten eri työnantajilta uusille hyvinvointialueille siirtyvien työntekijöiden palkat sovitetaan yhteen. Tarvittava rahamäärä riippuu siitä, sovitetaanko palkat yhteen esimerkiksi korkeimman tulotason tai vaikkapa mediaanitulon mukaan.

Liike Nyt kirjoittaa ohjelmassaan kannattavansa sitä, että sote- ja pelastusalan palkkoja nostetaan kohdistetusti, niin että työvoiman saatavuus paranee ja palkkaus on oikeudenmukaista.

”Emme kannata, että kaikille työntekijöille automaattisesti maksetaan palkkaa alueen suurimman palkkatason mukaan.”

Liike Nyt esittää ohjelmassaan myös perhelääkärimallia, jossa se ottaisi mallia Norjasta.

”Perhelääkärimallin merkittävimpiä etuja on, että potilas saa perusteellisen hoidon ja säästyy turhilta lääkärikäynneiltä. Lisäksi tämä tuo säästöjä sekä potilaalle että terveydenhuoltojärjestelmälle. ”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat