Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen: EU:n komissio alkaa painottaa koronatodistusta matkustuksessa - Politiikka | HS.fi

Eurooppa­ministeri Tytti Tuppurainen: EU:n komissio alkaa painottaa korona­todistusta matkustuksessa

”Aikaisempi lähtömaakohtainen ajattelu ei ole enää välttämätön tässä tilanteessa, kun rokotuskattavuus lähtö- ja kohdemaissa kasvaa”, sanoo eurooppaministereiden kokoukseen osallistunut Tuppurainen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen tervehti EU-komissaari Maroš Šefčovičia tullessaan ministerikokoukseen tiistaina. Šefčovič kertoi ministereille EU:n neuvotteluista Britannian kanssa.

23.11. 19:50

Bryssel

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan Euroopan unionin komissio päivittää vielä tällä viikolla EU:n koronaan liittyviä matkustusrajoituksia.

Eurooppaministereiden kokoukseen tiistaina osallistunut Tuppurainen sanoo, että tulevissa rajoituksissa keskiöön nousee koronatodistus.

”Suomi tukee siirtymistä vahvemmin matkustaja­kohtaiseen lähestymistapaan, jossa keskiössä on koronatodistus. Aikaisempi lähtömaa­kohtainen ajattelu ei ole enää välttämätön tässä tilanteessa, kun rokotuskattavuus lähtö- ja kohdemaissa kasvaa eikä ilmaantuvuusluku ole ainoa kriteeri”, Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen.

Tuppuraisen mukaan muun muassa Suomi on laatinut maahantulokriteerit ilmaantuvuusluvun perusteella. Nyt painotus siirtyy rokotustodistukseen.

Tuppuraisen mukaan hallitus laajentanee koronapassin käyttöä myös Suomessa, mikä antaisi lisäyllykettä hakea tarvittava rokotesuoja.

Eurooppaministerit keskustelivat tiistaina laajasti muun muassa koronapandemiasta ja EU:n kriisinsietokyvystä. Ministerit valmistelevat EU:n johtajien huippukokousta, joka pidetään joulukuussa.

Koronatilanteen nopea heikkeneminen useissa EU:n jäsenmaissa nousee myös huippukokouksen asialistalle.

”Korostimme tarvetta nopeasti kasvattaa rokotuskattavuutta”, Tuppurainen sanoi kokouksen jälkeen.

Tuppuraisen mukaan on myös selvää, että koronatodistusta pitää päivittää, jos matkustussäännöissä sitä painotetaan entistä enemmän. Siihen liittyviä suunnitelmia ei kokouksessa vielä tarkemmin esitelty.

”Meillä on selkeästi tarvetta EU-tason koordinaatioon myös kolmansissa rokotuksissa”, Tuppurainen sanoo.

”Samaan aikaan on jäsenmaita, esimerkiksi Bulgaria ja Romania, joissa kattavuus on alle 50 prosenttia ja ihmisiltä puuttuu ensimmäinenkin rokote. Rokotteiden hyväksyttävyyttä ja jakelun tehostamista täytyy tehdä hyvin monella tavalla. Keskustelimme paljon disinformaatiosta ja valekampanjoista, jotka vaativat myös yhteistä eurooppalaista huomiota.”

Tuppuraisen mukaan Itävallan ministeri oli vakuuttanut kollegoilleen, että maassa säädetty rokotuspakko on täysin Itävallan perustuslain mukainen. Useissa puheenvuoroissa todettiin kuitenkin, että Eurooppa etenee pääsääntöisesti vapaaehtoista tietä.

”Terveydenhuollon henkilöstön osalta käydään pohdintaa, koska monin paikoin heidän rokotesuojansa on hälyttävän alhainen. Mutta lähtökohtana tuntuu olevan eurooppalainen liberaali kansalaisyhteiskunta ja ihmisten valintaoikeuden kunnioittaminen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat