Kristillisdemokraatit esittää puolen miljardin lisärahoja hoivaan: ”Hoitajia, vauvoja, energiaa”, tiivisti Päivi Räsänen - Politiikka | HS.fi

Kristillis­demokraatit esittää puolen miljardin lisärahoja hoivaan: ”Hoitajia, vauvoja, energiaa”, tiivisti Päivi Räsänen

Kristillisdemokraatit julkisti vaihtoehtobudjettinsa ensimmäisenä oppositiopuolueista.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

23.11. 12:07

Kristillisdemokraatit esittää vaihtoehtobudjetissaan puolen miljardin euron lisärahoitusta hoitohenkilökunnan palkkaamiseen ja hoitojonojen purkamiseen. Puolue julkaisi tiistaina jokavuotisen vaihtoehtobudjetin ensimmäisenä oppositiopuolueista.

Puolue keventäisi polttoaineveroja ja energiaverotusta yhteensä noin 350 miljoonalla eurolla. Lisäksi kristillisdemokraatit korottaisi lapsilisiä 115 miljoonalla eurolla.

”Hoitajia, vauvoja, energiaa”, tiivisti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen vaihtoehtobudjetin kärjet julkistustilaisuudessa eduskunnassa.

”Palkkaus on yksi ratkaiseva tekijä silloin, kun henkilöt miettivät työuraansa. Suomessa hoitohenkilökunnan palkkaus on jäänyt jälkeen”, Räsänen sanoi.

Kristillisdemokraatit on vastustanut hallituksen sote-uudistusta. Puolueen mielestä ajoitus näin suurelle uudistukselle on väärä.

Rahoitusta esittämiinsä parannuksiin kristillisdemokraatit hankkisi sote-uudistuksen perumisen lisäksi muun muassa asumistukien kiristämisellä ja terveysperusteisella verolla lisätylle sokerille.

Puolue myös tulouttaisi osan Sitran pääomasta valtiolle ja lakkauttaisi valtion Ilmastorahaston.

Kristillisdemokraattien mukaan sen vaihtoehtobudjetissa alijäämä olisi miljardi euroa pienempi kuin hallituksen budjettiesityksessä. Se johtuu pääosin siitä, että puolue peruisi ensi vuodelta valtion noin 0,9 miljardin euron rahoituksen uusille hyvinvointialueille ja siirtäisi rahoituksen seuraavalle vuodelle. Kyse ei siis ole varsinaisesta säästöstä vaan ajallisesta siirrosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat