HVK:n hallituksen puheenjohtaja ihmetteli presidentin puuttumista suojainhankintoihin – Niinistö sanoo, ettei ollut maskikaupoista yhteyksissä virkamiehiin - Politiikka | HS.fi

HVK:n hallituksen puheen­johtaja ihmetteli presidentin puuttumista suojain­hankintoihin – Niinistö sanoo, ettei ollut maskikaupoista yhteyksissä virka­miehiin

Niinistö kertoi keskustelleensa vuoden 2020 keväällä ministerien kanssa asiasta paljon.

Niinistö kommentoi maskikauppoja STT:lle tiistaina Berliinin-vierailunsa yhteydessä.

23.11. 20:56

Viime aikoina on käyty tiivistä keskustelua toissa kevään maskikaupoista, kun keskusrikospoliisin (krp) esitutkinta­materiaalista kävi muun muassa ilmi, että Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johto koki kovaa painetta nopeisiin suojaväline­hankintoihin.

HVK:n entisen toimitusjohtajan Tomi Louneman mukaan sekä ministerit että presidentti Sauli Niinistö olivat keväällä erittäin huolestuneita ja kiinnostuneita suojavälinetilanteesta.

Epäonnistuneiden suojavälinekauppojen myötä Lounema irtisanoutui. Pääministeri Sanna Marin (sd) oli kertonut aiemmin julkisuudessa, ettei toimitusjohtaja nauti enää hänen luottamustaan.

Osana krP:n esitutkintaa kuultiin todistajana muun muassa HVK:n hallituksen puheenjohtajaa, työ- ja elinkeino­ministeriön osastopäällikköä Ilona Lundströmia.

Hän kertoi, että terveydenhuollon hankintoihin liittyvä koordinointitehtävä määrättiin HVK:lle presidentin sekä ulko- ja turvallisuus­poliittisen ministeri­valiokunnan yhteisen kokouksen eli niin kutsutun tp-utvan jälkeen. Lundström ei ollut kannattanut tehtävän ottamista HVK:lle.

”Tp-utva heijastui HVK:n toimivaan johtoon mutta ei hallitukseen, ja tämä häiritsi minua ja mietin, että meneekö tämä oikein. Kun tasavallan presidentti puuttuu suojainhankintoihin, niin asiat alemmalla tasolla hämärtyvät”, Lundström sanoi.

STT pyysi presidentti Sauli Niinistöä arvioimaan, olivatko koronapandemian alussa poliittinen paine ja virkamiehen vastuu oikeilla kohdillaan.

”Sitä en tiedä. Minä en ollut missään yhteyksissä virkamiehiin, mutta ministeriöihin päin kyllä”, Niinistö vastasi Berliinin-vierailunsa yhteydessä.

Niinistö kertoi käyneensä paljonkin keskusteluja ministerien kanssa vuoden 2020 maaliskuussa, kun kentältä tuli tietoa maskien puutteesta ja oli epäselvää, miten ja mistä niitä saataisiin lisää.

Niinistö huomauttaa, että maskeista oli tuolloin myös maailmanlaajuista pulaa. Hän muistelee keskustelleensa asiasta tuolloin Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

”Hän joskus maaliskuun puolenvälin paikkeilla totesi, että he ovat tilanneet paljon, mutta mitään ei ole tullut. Tämä oli vain se tilanne.”

Syyttäjälaitos tiedotti viime viikon torstaina, että Lounemaa ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan ei nosteta syytteitä, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä heitä rikoksesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat