Esitys osatyökykyisiä työllistävästä yhtiöstä törmäsi perustuslaillisiin epäselvyyksiin - Politiikka | HS.fi

Esitys osa­työkykyisiä työllistävästä yhtiöstä törmäsi perustus­laillisiin epäselvyyksiin

Ministeri Tuula Haatainen: ”On ymmärrettävää, että kun Työkanava on uusi toimija ja kyseessä on uusi osatyökykyisten työllistämistä koskeva järjestely muutenkin, asiantuntijoilla voi olla erilaisia näkemyksiä.”

Suomen Työkanava-yhtiölle on otettu mallia Ruotsin Samhall-yhtiöstä, josta HS kertoi toukokuussa.

24.11. 15:11

Lakiesitys osatyökykyisten työllistämistä parantavasta uudesta valtion Työkanava-yhtiöstä on kohdannut perustuslaillisia epäselvyyksiä, joista perustuslakivaliokunta on pyytänyt oikeusoppineilta lausuntoja.

Epäselvyydet nousivat yllättäen esille, kun Työkanavasta mietinnön laativa eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kuuli asiantuntijoita. Epäselvyydet liittyvät julkisen vallan käyttöön.

Budjettilain Työkanava Oy:stä on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Täyteen vauhtiin päästyään yhtiön tavoitteena on työllistää tuhat sellaista henkilöä, joiden on sairauden tai vamman takia vaikea saada työtä avoimilla markkinoilla.

Valtio pääomittaa yhtiötä 20 miljoonalla eurolla EU:n elpymispaketista. Avustuksia yhtiölle tulisi 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallitus antoi esityksensä Työkanavasta eduskunnalle lokakuussa. Viime viikolla työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pyysi lausuntoa perustuslakivaliokunnalta, vaikka alun perin sitä ei katsottu tarvittavan.

Perustuslakivaliokunnan kuultaviksi kutsutaan oikeusministeriön edustajan lisäksi professori Toomas Kotkas, emeritaprofessori Raija Huhtanen ja emeritusprofessori Olli Mäenpää.

Asiantuntijoiden tulisi selvittää esityksen mahdollisia perustuslaillisia epäselvyyksiä etenkin perustuslain pykälien 21 ja 124 valossa.

Pykälät koskevat oikeusturvaa ja julkisen vallan käyttöä. Julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia.

Työministeri Tuula Haataisen (sd) mukaan on hyvä, että valiokunta käy läpi kaikki tarvittavat näkökulmat ja kokonaisuuden.

”On ymmärrettävää, että kun Työkanava on uusi toimija ja kyseessä on uusi osatyökykyisten työllistämistä koskeva järjestely muutenkin, asiantuntijoilla voi olla erilaisia näkemyksiä”, Haatainen arvioi HS:lle.

Hallitusneuvos Elise Pekkala työ- ja elinkeinoministeriöstä huomauttaa, että yhtiön omistaja on valtio, jolla on erittäin vahva omistajaohjausvalta.

”Yhtiön liikkumavara on kapea. Se ei itse saa palkata työntekijöitä, vaan osatyökykyiset valitsee te-toimisto”, Pekkala sanoo.

Eduskuntakäsittelyssä arvioidaan Pekkalan mukaan julkisen vallan käyttö esimerkiksi sen suhteen, kuka te-toimiston tarjoamista osatyökykyisistä tulee valituksi.

”Työkanavalle työllistettävä kohderyhmä on uusi ja periaatteessa siihen kuuluu jopa noin 30 000 ihmistä. On hyvä, että huolehditaan työntekijöiksi palkattavien oikeusturvasta, sillä kaikille halukkaille ei ainakaan alkuvaiheessa ole tarjolla töitä, eikä yhtiö voisi toimia heti joka kunnassa”, Pekkala sanoo.

Työkanavalle mallia on otettu Ruotsista, jossa osatyökykyisiä työllistävä Samhall-yhtiö myy muille yrityksille henkilöstönsä työpanosta. Lisäksi yhtiöllä on esimerkiksi pesulatoimintaa.

Lue lisää: Suomi kopioi Ruotsista mallin, jonka pitäisi työllistää tuhansia – Näin toimii Samhall, joka joutui juuri kiusalliseen valoon väitetyistä rikkeistä

Suomen Työkanava keskittyisi alussa välittämään työntekijöitä muiden työnantajien palvelukseen alihankintana tai työvoimaa vuokraamalla. Yhtiö voi myös harjoittaa tuotannollista toimintaa.

Mahdollisia toimialoja voisivat lakiesityksen mukaan olla esimerkiksi suurkeittiöt ravintolapalveluissa, rakennusala, puhdistuspalvelut ja hoivatehtävät.

Lue lisää: Uuden valtion­yhtiön on tarkoitus työllistää 1 000 osa­työ­kykyistä – Esitys eduskunnalle tänään

Lue lisää: Valtion osa­työ­kykyisiä välittävän firman nimeksi on valittu Työ­kanava, yhtiön esikuva on Ruotsin suurin työnantaja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat