Marinin vapauden viesti vaihtuu rajoituksiksi: Hallituksella on nyt käsissään huonot kortit - Politiikka | HS.fi

Marinin vapauden viesti vaihtuu rajoituksiksi: Hallituksella on nyt käsissään huonot kortit

Hallitus joutuu jälleen valmistelemaan kiireellä uusia työkaluja epidemian hillitsemiseksi. Lisäksi se todennäköisesti kiristää ravintolarajoituksia ja antaa laajat maski- ja etätyösuositukset.

Pääministeri Sanna Marin vierellään valtiovarainministeri Annika Saarikko ja sittemmin perhevapaalle jäänyt sisäministeri Maria Ohisalo eduskunnan suullisella kyselytunnilla lokakuussa.

24.11. 18:02

Koronatilanne on huolestuttava ja hallitus kokoontuu neuvottelemaan siitä ensi viikon alussa, kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) keskiviikkona. Näin ei pitänyt käydä.

Hallituksen toimintasuunnitelman mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus riittää siihen, että laajoista rajoituksista ja suosituksista voidaan siirtyä pelkkiin kohdennettuihin alueellisiin toimiin. Rajan ylittämisestä huolimatta sairaalahoitoon joutuneiden ja koronatautiin kuolleiden määrät ovat marraskuussa olleet verrattain korkeita. Hallitus joutuu tulevana tiistaina jälleen kerran Säätytalolle neuvottelemaan siitä, mitä seuraavaksi tehdään.

Liialliseksi osoittautuneen optimismin vuoksi hallituksella on käsissään huonot kortit. Se valmistelee jo koronapassin käytön laajentamista myös sellaisiin tilanteisiin, joissa toimijoihin ei kohdistu rajoituksia. Myöhään aloitetun valmistelun vuoksi laajennetun passin käyttöönotto menee todennäköisesti ainakin tammikuulle.

Työpaikoille koronapassi sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tulee tuskin silloinkaan, koska asian valmistelu on juridisesti niin mutkikasta.

Taustalla eri tahot syyttelevät tilanteesta toisiaan.

Tämä on toinen kerta, kun hallitus on mielenmuutoksensa vuoksi myöhässä koronapassin kanssa. Passin käyttöönotto venyi lokakuun puoliväliin, koska keväällä hallitus päätti lopettaa sen valmistelun ja muutti vasta kesällä mieltään. Vain viikkoja passin käyttöönoton jälkeen hallitus katsoi, että passin käyttö säädettiin liian rajatuksi.

Taustalla eri tahot syyttelevät tilanteesta toisiaan. Vaikkei koronapassin käytön lisääminen välttämättä yksin ole ratkaisu koronakurimuksesta pääsemiseksi, sitä kannattavat kaikki hallituspuolueet.

Keskustalaisten mukaan koronapassin käyttöönotto venyi alun alkaen, koska Sdp sekä sosiaali- ja terveysministeriö vastustivat sitä. Sosiaali- ja terveysministeriö taas syyttää oikeusministeriötä siitä, että tämä oli ajanut passin rajaamista vain rajoitustoimien vaihtoehdoksi.

Ensi tiistain neuvottelussa hallitus saattaa HS:n lähteiden mukaan esimerkiksi päättää suositella laajaa maskien käyttöä ja antaa etätyösuosituksen koko maahan. Vapauden viestiä viime kuukaudet kertonut pääministeri Marin alkaa todennäköisesti korostaa, että koronakriisi jatkuu sittenkin – kuten se jatkuu myös muualla Euroopassa.

Hallitus voi myös neuvottelussaan tai jo sitä ennen päättää kiristää ravintoloiden anniskeluaikojen rajoituksia tuntuvasti. Useiden hallituspuolueiden edustajat uskovat ravintolarajoituksista löytyvän sovun, vaikka esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtava Markus Lohi (kesk) on tiettävästi suhtautunut kireämpiin rajoituksiin nihkeästi.

Jos anniskelu määrättäisiin loppumaan selvästi aiemmin, käytännössä kaikkien baarien olisi vaadittava koronapassia asiakkailtaan.

Voimassa olevan lain mukaan hallitus voi asetuksella määrätä ravintolat lopettamaan anniskelun aikaisimmillaan kello 17. Tällä hetkellä vaikeilla epidemia-alueilla anniskelun tulee loppua viimeistään puoliltaöin, mutta rajoituksesta voi poiketa vaatimalla asiakkailta koronapassia.

Nykytilanne siis mahdollistaa sen, että ilman koronapassiakin esimerkiksi baarit voivat anniskella puolille öin. Jos anniskelu määrättäisiin loppumaan selvästi aiemmin, käytännössä kaikkien baarien olisi vaadittava koronapassia asiakkailtaan.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) toisti tiistaina hallitukselle kohdistamansa vaatimuksen ravintolarajoitusten tuntuvasta kiristämisestä.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) puhui pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Vastavuoroisesti hallitus odottaa alueiden kiristävän niiden päätäntävallassa olevia rajoituksia. Esimerkiksi Vartiaisen johtama pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina laajojen maski- ja etätyösuositusten palauttamisesta, muttei esittänyt aluehallintovirastolle tiukempia rajoituksia kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin.

Torstaina voimaan tulevat Uudenmaan rajoitukset koskevat vain sellaisia sisätilojen yleisötilaisuuksia, joihin kuuluu yhteislaulua tai joissa on yleisöä seisomakatsomossa. Niinpä esimerkiksi jääkiekkoseura HIFK ei ala vaatia kotiotteluissaan koronapassia, koska Helsingin jäähallissa ei ole seisomakatsomoa eikä ottelutapahtumiin siksi kohdistu rajoituksia.

Jos alueet kiristäisivät ja laajentaisivat rajoituksia, myös koronapassi voitaisiin ottaa käyttöön useammassa tapahtumassa.

”On varmasti syytä tarkastella sitä, riittääkö ainoastaan joidenkin yhteislaulutilaisuuksien kielto tai rajoittaminen”, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila MTV Uutisille keskiviikkona.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila

Ministeriö saattaa antaa aluehallintovirastoille jälleen uuden ohjauskirjeen, jossa se patistelee niitä kovempiin rajoituksiin. Aluehallintovirastot kuitenkin päättävät lain mukaan rajoituksista itsenäisesti.

Aluehallintovirastot eivät saa ottaa rajoitusten välttämättömyyttä punnitessaan huomioon sitä, että rajoituksista on mahdollista vapautua koronapassilla. Toisin sanoen koronapassin olemassaolo ei ole peruste ottaa rajoituksia tavallista herkemmin käyttöön.

Hallitus keskustelee todennäköisesti ensi viikon neuvottelussaan myös niin sanotusta hätäjarrumekanismista, mutta sitä tuskin otetaan käyttöön. Hätäjarru on tarkoitus ottaa käyttöön vasta, jos esimerkiksi laajat alueelliset rajoitukset eivät toimi ja tehohoito uhkaa todella ylikuormittua.

Hätäjarrun käyttöönotto voisi tarkoittaa esimerkiksi määräaikaista etäopetukseen siirtymistä kouluissa. Lisäksi koronapassin käyttöä rajoitettaisiin tarvittaessa niin, että tapahtumien ja harrastusten järjestäjä ei vapautuisi rajoituksista edes passia vaatimalla. Viimesijaisena toimena olisi poikkeusolojen julistaminen ja valmiuslain käyttöönotto.

Koronatilanteen heikkeneminen ymmärrettävästi turhauttaa monia. Esimerkiksi Keskuskauppakamari kertoi keskiviikkona ottavansa koronapassin käyttöön tilaisuuksissaan ja tapahtumissaan. Se kehottaa myös muita tapahtumajärjestäjiä toimimaan samoin.

Laki ei siis ainakaan suoraan koronapassin vaatimista mahdollista, ellei tilaisuuksiin ja tapahtumiin kohdistu rajoituksia. Keskuskauppakamari toivoo hallituksen nopeasti muuttavan lakia. Se ei kuitenkaan käy käden käänteessä.

Hallitus toivoi varmasti lukemattomien muiden suomalaisten tavoin kovasti, että rokotuskattavuuden kasvun ansiosta pandemian aiheuttama riesa vihdoin väistyisi. Kun niin ei käynytkään, se joutuu jälleen valmistelemaan uusia työkaluja kiireessä.

Lue lisää: Moni yritys pohtii nyt pikku­joulujen perumista, ja useilla etä­työt jatkuvat kuten tähänkin saakka

Lue lisää: Pääministeri Marin: ”Koronatilanne on huolestuttava”, hallitus neuvottelee tilanteesta ensi viikon alussa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat