Sdp:n ja keskustan kansanedustajat arvostelevat sisäministeriön kaavailuja myöntää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille oleskelulupia - Politiikka | HS.fi

Sdp:n ja keskustan kansan­edustajat arvostelevat sisä­ministeriön kaavailuja myöntää kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille oleskelulupia

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että sisä­ministeriössä on aloitettu selvitystyö, joka koskee koskee yhä Suomessa olevia kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneita ihmisiä.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa keskustan kansan­edustajista varsinaisia jäseniä ovat Juha Pylväs (ylhäällä vasemmalla), Mikko Kärnä ja Hanna Huttunen. Sdp:n kansan­edustajista varsinaisina jäseninä ovat Piritta Rantanen (alhaalla vasemmalla), Eveliina Heinäluoma, Heidi Viljanen ja Aki Lindén.

24.11.2021 20:21

Keskustan ja Sdp:n valiokuntaryhmät irtisanoutuvat sisä­ministeriön kaavailuista, joiden mukaan ilman oleskelu­oikeutta Suomessa pitkään olleille voitaisiin myöntää oleskelulupa.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että sisäministeriössä on aloitettu selvitystyö, joka koskee yhä Suomessa olevia kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneita ihmisiä. Heistä iso osa on tullut maahan turvapaikan­hakijoina vuosina 2015–2016.

”Olemme katsoneet, mitä lupatyyppejä lainsäädännöstä tällä hetkellä löytyy ja miettineet, voisiko ratkaisu löytyä niistä vaiko erillisestä kerta­laillistamisesta, eli että luotaisiin jonkinlainen uusi lupatyyppi määräajaksi”, sanoo lainsäädäntö­neuvos Jutta Gras sisäministeriöstä Ilta-Sanomille. Hän toimii hankkeen vastuu­valmistelijana.

Gras korostaa, että kyse on alustavasta pohdinnasta virkamies­tasolla.

Hallituspuolueita Sdp:tä ja keskustaa edustavat hallinto­valiokunnan jäsenet katsovat, että sisä­ministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

”Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikka­päätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitus­ohjelman vastainen”, ne lausuvat tiedotteessa.

Sdp:n ja keskustan edustajat arvioivat, että oleskeluluvan myöntäminen maahan oikeudetta jääneille romuttaisi koko maahanmuutto- ja turvapaikkalain­säädännön.

”Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa”, he toteavat tiedotteessa.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa ovat Sdp:n kansan­edustajista varsinaisina jäseninä Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustan kansan­edustajista varsinaisia jäseniä ovat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat