Näin koronatoimet ovat muuttumassa: Valomerkki kello 17, koronapassin käyttö laajenee, alueilta vaaditaan lisää rajoituksia - Politiikka | HS.fi

Näin korona­toimet ovat muuttumassa: Valo­merkki kello 17, korona­passin käyttö laajenee, alueilta vaaditaan lisää rajoituksia

Hallitus päättää ravintolarajoituksista virallisesti perjantaina kello 10. Ensi viikolla hallitus antanee suosituksen etätyöstä ja suosittelee laajasti maskien käyttöä.

25.11. 11:34 | Päivitetty 25.11. 16:26

Suhtautuminen koronatilanteeseen muuttui Suomessa merkittävästi torstaina, kun hallituksessa tehtiin iso joukko rajoitusten tiukennuksia ja muita koronalinjauksia.

Rajoitukset ovat hyvin samanlaisia kuin viime keväänä. Ne eivät kuitenkaan näy rokotettujen arjessa yhtä paljon, sillä koronapassilla pääsee ravintoloihin ja tilaisuuksiin, joihin ei muuten pääsisi.

Uusista rajoituksista linjasi alustavasti hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johtama sote-ministerityöryhmä.

Lue lisää: Sote-ministerit esittävät: Anniskelu ravintoloissa loppuisi jo kello 17, jos koronapassia ei käytössä

Päätökset vaativat vielä hallituksen tai alueellisten viranomaisten päätökset. Työryhmässä ovat edustettuina kaikki hallituspuolueet, joten sen suositukset todennäköisesti toteutuvat ainakin valtion osalta.

HS käy läpi koronapaketin, josta työryhmä päätti.

Ravintolarajoitukset kovenevat

Ministerityöryhmä ehdottaa, että ravintoloiden anniskelu pitää lopettaa kello 17:ltä ja ovet on suljettava kello 18:lta. Tämä koskee niin sanottuja leviämisalueita eli alueita, joissa koronavirus jyllää pahiten.

Rajoitukset eivät koske pikaruokaravintoloita, kahviloita ja muita paikkoja, joissa ei anniskella alkoholia.

Ravintola voi vaatia asiakkailtaan koronapassia, jolloin rajoitukset eivät koske asiakkaita, joilla on näyttää voimassa oleva passi.

Hallitus päättää ravintolarajoituksista virallisesti perjantaina kello 10. Rajoitus alkaa ensi sunnuntaina puoliltaöin.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja strategiajohtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministerön STM:n tiedotustilaisuudessa torstaina.

Lisää rokotuksia

Hallitus sopi uudesta rokotusstrategiasta.

Edellinen strategia on tehty joulukuun alussa 2020.

Uusi linjaus tarkoittaa käytännössä sitä, että kolmas rokoteannos annetaan ajan kuluessa kaikille halukkaille ja varaudutaan alle 12-vuotiaiden lasten rokottamiseen. Tästä ei ole vielä rokotusviranomaisten päätöstä.

Lisää rajoituksia alueille

Hallitus kokoontuu ensi tiistaina neuvotteluun, jossa käydään läpi koronatoimia, joita vielä tarvitaan.

Hallituksen kokouksen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö lähettää aluehallintovirastoille ohjauskirjeen, jossa se jälleen kerran patistaa uusiin rajoituksiin.

Aluehallintovirastot ja kunnat päättävät suurimmasta osasta alueellisista rajoituksista ja suosituksista.

Hallitukselle kuuluvat lähinnä ravintoloita ja rajoja koskevat rajoitukset.

Testejä lisätään ja hallitus kehottaa etätöihin

Ministeriryhmä ehdottaa myös, että jäljitystä ja testausta lisätään merkittävästi.

Se ehdottaa myös, että hallitus antaisi laajan maskisuosituksen ja suosittelisi kansalaisia siirtymään etätöihin, mikäli se on mahdollista.

Koronapassin käyttöä laajennetaan

Hallitus haluaa, että nykyisiä tartuntatautilain määräaikaisia koronapykäliä jatketaan. Lakiin tulee myös uusia koronaepidemian hillitsemiseen tarkoitettuja pykäliä.

Hallitus lähetti ison kasan tartuntatautipykäliä eduskunnan päätettäväksi torstaina.

Koronapassia koskevaa säädöstä uusitaan niin, että ravintoloiden pitää kysyä koronapassia jatkuvasti, mikäli ravintoloihin kohdistuu rajoituksia, eikä vain esimerkiksi silloin, kun aukiolorajoitus astuu voimaan.

Tämän on määrä tulla voimaan tammikuun alussa.

Joulukuussa eduskuntaan menee lakiesitys, joka mahdollistaisi koronapassin käytön rajoitteena. Nykyisin koronapassia saa käyttää vain jos toimintaan kohdistuu rajoitteita.

Joulukuussa on määrä lähettää eduskuntaan myös esitys siitä, että työpaikat voivat vaatia koronapassia.

Kunnille tulee velvollisuus myöntää EU:n digitaalinen koronarokotustodistus EU:n ulkopuolella rokotetuille. Rokotussarja olisi hyväksyttävä, jos se on toteutettu rokotevalmisteilla, joille Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan tai jotka Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt hätäkäyttölistalleen.

Rajoille jää tiukat määräykset

Hallituksessa syntyi torstaina sopu kiistassa, joka koski Suomeen riskimaista matkustavilta rokottamattomilta vaadittavaa toista koronavirustestiä.

Rokottamattomilta tai vain yhden rokotteen saaneilta vaaditaan vastaisuudessakin toista koronatestiä, johon tulee nykyisin mennä 3–5 päivää Suomeen saapumisen jälkeen.

Keskustan vaatimuksesta pykälän voimassaoloa tarkastellaan maaliskuun lopussa. Se ei siis välttämättä ole voimassa kesäkuun loppuun, kuten muut tartuntatautilain määräaikaiset pidennykset.

Rajoilla ei enää määritellä niin sanottuja vihreitä maita, joista voi tulla ilman todistuksia. Suomi siirtyy EU:n käytäntöön, jossa rajoitukset koskevat ihmisiä, eivät matkustajan lähtömaata.

Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytettäisiin edelleen joko luotettavaa todistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta hyväksyttävästä rokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta luotettavasta testistä.

Velvoite käydä testissä 72–120 tunnin kuluessa maahan saapumisesta koskisi henkilöitä, joilla olisi testitodistus tai jotka kävisivät testissä Suomeen saavuttuaan tai jotka olisivat saaneet vain osittaisen rokotesarjan.

Monet säädökset jatkuvat

Vuoden jälkeenkin jäisi voimaan muun muassa mahdollisuus rajoittaa ravitsemisliikkeiden toimintaa väliaikaisesti.

Lisäksi jatkettaisiin henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia erityisiä hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista epidemiatilanteen sitä vaatiessa koskevien säännösten voimassaoloa.

Koronavilkkua koskeva sääntely jatkuu myös.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat