Linnan juhlat on peruttu: Presidentin mukaan syynä tautitilanteen lisäksi koronapassiin liittyvä ”aukko” - Politiikka | HS.fi

Linnan juhlat on peruttu: Presidentin mukaan syynä tauti­tilanteen lisäksi korona­passiin liittyvä ”aukko”

Presidentti Sauli Niinistö valittelee lausunnossaan laissa olevaa ”aukkoa”, joka estää vaatimasta ja tarkastamasta koronapassia.

Punainen matto rullataan pois kättelyiden päätyttyä Linnan juhlissa Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2019.

25.11. 13:20 | Päivitetty 25.11. 18:29

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on peruttu heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi.

”Koronavirustilanne on heikentynyt Suomessa nopeasti. Rajoitukset ovat tiukentuneet viime viikosta ja on ennakoitavissa, että ne tiukentuvat edelleen”, presidentti Sauli Niinistö toteaa presidentin kanslian välittämässä lausunnossa.

Lausunnon mukaan koronatilanteen huonontumisen lisäksi syy juhlien peruuntumiseen on se, ettei koronapassia voi käyttää riittävän hyvin. Nykyisen lain mukaan sitä voi vaatia vain siinä tapauksessa, että voimassa on joitakin rajoituksia. Koronapassin avulla voi siis esimerkiksi pitää pidempään auki ravintolaa tilanteessa, jossa aukioloaikoja on rajoitettu.

”Valitettavasti laki jättää aukon, joka estää vaatimasta ja tarkastamasta koronapassia julkisyhteisön virallisissa tilaisuuksissa, jollainen itsenäisyyspäivän vastaanotto on”, lausunnossa todetaan.

Myös veteraanien ja lottien kutsuvierastilaisuus on peruttu terveysturvallisuussyistä. Heille järjestetään erillinen tilaisuus pandemiatilanteen sen salliessa.

Presidentin kansliasta lähetetään kaikille tämän vuoden juhliin kutsutuille henkilökohtaiset pahoittelukirjeet.

”Esitämme vastaanotolle ja veteraanitilaisuuteen kutsutuille mitä syvimmät pahoittelumme tilaisuuksien peruuntumisen johdosta.”

Linnan juhlat oli määrä tänä vuonna järjestää huomattavasti suppeammalle kutsuvierasjoukolle kuin aikaisempina vuosina.

Vieraita oli tarkoitus kutsua enintään 200. Presidentti Niinistö kertoi viime viikolla, että juhliin aiottiin kutsua erityisesti terveydenhuollon ammattilaisia, vapaaehtoistyöntekijöitä sekä joitakin kulttuurin ja urheilun edustajia.

Oikaisu 25.11. kello 18.29: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että juhlien peruuntumisesta olisi kertonut presidentin kanslia. Siitä kertoi presidentti Sauli Niinistö kanslian välittämässä lausunnossa.

Lue lisää: Presidentin itsenäisyys­päivän juhlien kutsu­joukko suppeampi kuin normaalisti, lähes kaikki ensikertalaisia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat