HS seurasi, miten hallituksen rivit repesivät EU-taksonomiasta eduskunnassa: Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät hallituksen kantaa vastaan - Politiikka | HS.fi

HS seurasi, miten hallituksen rivit repesivät EU-taksonomiasta eduskunnassa: Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät hallituksen kantaa vastaan

Kahden hallitus puolueen edustajat vastustivat suuressa valiokunnassa hallituksen taksonomiakantaa. Oppositio syytti toimintaa epäuskottavaksi, vihreiden Iiris Suomela ja Satu Hassi eivät pitäneet rivien hajoamista dramaattisena.

Merja Kyllönen (vas) ja Iiris Suomela (vihr) äänestivät perjantaina suuren valiokunnan kokouksessa hallituksen kantaa vastaan.

26.11.2021 16:05

Hallituksen rivit hajosivat perjantaina eduskunnan suuressa valiokunnassa, joka muodosti Suomen kannan niin sanottuun EU:n taksonomia-asiaan. Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat Iiris Suomela (vihr), Satu Hassi (vihr), Inka Hopsu (vihr) ja Merja Kyllönen (vas) äänestivät valiokunnassa hallituksen kantaa vastaan.

Sekä vihreillä että vasemmistoliitolla on valiokunnassa kaksi varsinaista jäsentä, mutta Hopsu sijaisti yhtä vasemmistoliiton edustajaa.

Suuri valiokunta päätti äänin 21–4, että Suomi äänestää EU:n neuvostossa ilmastoa koskevaa delegoitua säädöstä vastaan. Kyse on siitä, mitkä sijoituskohteet luokitellaan ilmastoystävälliseksi. Sdp, keskusta, Rkp ja oppositiopuolueet katsovat, että uudistus heikentää suomalaisen metsäteollisuuden mahdollisuuksia saada rahoitusta.

Juuri ennen suuren valiokunnan kokousta vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimiva Iiris Suomela äänesti hallituksen luottamuksen puolesta välikysymysäänestyksessä. Eduskunnan kuppilassa Suomela suostui yhdessä Li Anderssonin kanssa fanikuvaan, jonka eduskunnan nuori tet-harjoittelija halusi ottaa heidän kanssaan.

”Ei hallitus tähän delegoituun säädökseen varmastikaan kaadu”, Suomela totesi hallituksen erimielisyyksistä. Hänen mielestään Suomen kanta on ristiriidassa hallituksen ilmastotavoitteiden kanssa.

”Tässähän keskusta ilmoitti kantansa jo ennen kuin neuvottelut käytiin. Se ilmoitti äänestävänsä opposition kanssa, jos hallituksen kanta ei vastaa heidän kantaansa. Toki se on omanlaisensa lähtökohta. Meillä olisi ollut valmius keskustella tästä asiasta.”

Kun edustajat valuivat sisään kokoukseen Pikkuparlamentin auditorioon, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps) jäi vielä hetkeksi ryöpyttämään hallitusta.

Mäkelän mielestä hallituksen rivien hajoaminen horjuttaa Suomen EU-vaikuttamisen uskottavuutta kahdella tavalla.

Jani Mäkelä eduskunnassa perjantaina.

”Äärimmäisen heikkoa johtamista pääministeriltä.”

”Hallitus toimii ikään kuin vähemmistöhallituksena ja luottaa siihen, että kyllä oppositio puolustaa suomalaista metsäteollisuutta. Se on äärimmäisen heikkoa johtamista pääministeriltä, ettei hän saa puolueita hallituksen linjan taakse.

Lisäksi hallituksen kanta tuli Mäkelän mielestä liian myöhässä, vaikka onkin perussuomalaisten mielestä oikea.

”Ennakkovaikuttaminen epäonnistui, koska hallitus ei onnistunut muodostamaan kantaansa ajoissa.”

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi ei pidä hallituksen rivien hajoamista kovin huomionarvoisena.

”Asiasta ei kannata tehdä sen isompaa draamaa”, hallituksen kantaa vastustanut Hassi sanoo. Hänen mukaansa hallitus olisi periaatteessa voinut tehdä paketin, jossa vihreiden ja vasemmistoliiton tuki olisi ostettu jollain muulla päätöksellä.

”Mutta itse en pidä sellaista lehmänkauppapolitiikkaa hyvänä.”

Satu Hassi menossa johtamansa suuren valiokunnan kokoukseen perjantaina.

”Asiasta ei kannata tehdä sen isompaa draamaa.”

Hassi sanoo, että hallitukset ovat ennenkin olleet erimielisiä. Hän nostaa esimerkiksi Paavo Lipposen (sd) kaksi hallitusta, joissa vihreät oli mukana.

”Kyllä siellä oltiin asioista eri mieltä. Ei sitä silloin koettu, että se on joku elämän tai kuoleman kysymys. Esimerkiksi kerran hallituksen enemmistö ajoi siviilipalveluksen lyhentämistä 13 kuukaudesta vuoteen. Kokoomus liittoutui opposition kanssa eduskunnassa, eikä esitys mennyt läpi”, Hassi muistelee.

”Jos joku ajattelee, että Lipposen aikaan hallituspolitiikka olisi ollut jotenkin sopuisaa, niin aika ehkä kultaa muistot.”

Pääministeripuolue Sdp pyrkii pitämään erimielistä hallitusta yhdessä. Puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen oli perjantaina suuren valiokunnan kokouksessa varajäsenenä sijaistamassa poissa ollutta Maria Guzeninaa (sd). Kokouksen jälkeen Mäkynen kommentoi Pikkuparlamentin ravintolassa hallituksen erimielisyyttä taksonomiasta vähäsanaisesti.

”EU:n neuvostossa Suomella on yksi ääni, ja se ei hajoa mihinkään. Vaikka kotimaassa näkemykset eroaisivat, neuvostossa ääni käytetään täysimääräisesti”, Mäkynen sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat