HS:n tiedot: Oikeuskansleri on huolissaan THL:n tavoista perustella lausuntojaan - Politiikka | HS.fi

HS:n tiedot: Oikeus­kansleri on huolissaan THL:n tavoista perustella lausuntojaan

Oikeuskanslerinvirastossa on valmistumassa selvityksiä THL:n tavasta perustella päätöksiään. Virastossa ollaan huolissaan suomalaisten koronapassien toimivuudesta Euroopassa, jos kolmansien rokotteiden antamista ei kiirehditä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti (vas.) ja THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

29.11.2021 11:09 | Päivitetty 29.11.2021 18:14

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on huolissaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tavoista toimia asiantuntijana.

Helsingin Sanomien useista hallituslähteistä saaman tiedon mukaan Pöysti on ilmaissut huolensa muun muassa hallituksen koronavirusta koskevassa neuvottelussa.

HS tavoitti Pöystin maanantaina, mutta hän ei halua kommentoida asiaa.

HS:n tietojen mukaan Pöysti ei ole sinänsä kritisoinut THL:n asiantuntijuutta vaan tapaa perustella lausuntojaan.

Useiden hallituslähteiden mukaan Pöystin puheet liittyvät ainakin oikeuskanslerinvirastossa tehtyihin mutta vielä keskeneräisiin selvityksiin THL:n lausunnoista vuoden 2020 koronastrategiassa ja rajaturvallisuus­päätöksissä.

Lähteiden mukaan Pöysti oli käynyt hallituksen kokouksessa läpi, että THL:n lausunnoista on puuttunut joskus kattavat tieteelliset perustelut.

Pöysti on viitannut muihin Pohjoismaihin ja etenkin Norjaan, jossa THL:ää vastaava viranomainen on tarkemmin perustellut lausuntojaan tieteellisillä viittauksilla.

Norjassa on myös toinen elin, joka käy lääketieteellisen lausunnon läpi myös oikeudelliselta ja yhteiskunnalliselta kantilta. Vasta tämän jälkeen lausunto on tullut ministereiden käyttöön.

HS:n tietojen mukaan oikeuskansleri on sanonut, että THL:n pitäisi sanoa lausunnon perustuvan asiantuntijoiden näkemykseen eikä niinkään laajaan tieteelliseen aineistoon, jos lausunnon pohjaksi ei ole sellaista esittää.

Nopeasti kehittyvässä koronapandemiassa on ollut tilanteita, joissa kattavaa tieteellistä aineistoa ei välttämättä ole aina ollut. Myös poliittinen paine nopeiden päätösten saamiseen on ollut suuri.

HS:n tietojen mukaan Pöysti on ollut huolestunut myös sitä, miten Suomen koronapassi toimii jatkossa, jos Suomi on eri linjalla muun Euroopan kanssa kolmannen rokotteen antamisesta.

Euroopan komissiossa valmistellaan päätöstä, jonka mukaan kahteen annokseen perustuva koronapassi on voimassa vain 9 kuukautta toisen annoksen ottamisesta.

Jos alle 60-vuotiaita ei rokoteta tai rokotetaan hitaasti, saattaa käydä niin, että satojentuhansien suomalaisten koronapassi ei enää toimi Euroopassa ensi vuoden keväällä.

Lue lisää: EU-komissio esittää: Korona­todistus voimassa yhdeksän kuukautta, EU-alueen matkustajilta ei vaadittaisi lisäksi testejä tai karanteeneja

Pöysti ei ole kritiikissään yksin, vaan eduskunnan oikeusasiamies on tehnyt tänä vuonna ratkaisun, jossa kritisoidaan THL:n lausuntojen oikeustieteellisiä perusteiden huolellisuutta ja seurausten puutteellista arviointia.

Lue lisää: THL ja STM rikkoivat 65–69-vuotiaiden rokotuksissa lakia, oikeusasiamies antoi huomautuksen – Kolme oikeus­tieteilijää arvioi, olisiko pitänyt ryhtyä järeämpiin toimiin

THL:stä on pitkin koronapandemiaa sanottu, että perustelut on usein jouduttu tekemään kovalla kiireellä. Suomessa THL:n työntekijöiden määrää ovat edelliset hallitukset pienentäneet merkittävästi, joten myös asiantuntijoista on pulaa.

Ajankohtainen kiista on siksi, että THL ja Kansallinen rokotus­asiantuntija­ryhmä Krar tekevät todennäköisesti tällä viikolla päätöksen, miten Suomi suhtautuu alle 60-vuotiaiden kolmansien rokotteiden antamiseen sekä ja alle 12-vuotiaiden rokottamiseen.

Hallituksessa on ollut laajalti turhautuneisuutta, koska THL ei ole pitänyt rokotuspäätöksissään kiirettä.

Esimerkiksi Euroopan tautivirasto on suositellut alle 60-vuotiaille kolmatta rokoteannosta samoin kuin alle 12-vuotiaden rokotuksia.

Myös hallituksen uudessa koronastrategiassa on lähtökohtana, ettei kaksi annosta riitä ehkäisemään vakavaa sairastumista ajan myötä.

Useat keskeiset lääkärit ja tutkijat kirjoittivat maanantaina HS:n mielipidesivulla, että kolmansien rokoteannosten jakelua tulee kiirehtiä.

Ryhmä pitää ongelmana, että THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on vähätellyt kolmannen annoksen merkitystä pandemian hoidossa.

Lääkäriryhmä pitää Nohynekin antamia lausuntoja ongelmallisena, koska näkemyksessä ei oteta huomioon tartuntojen vähenemistä väestössä lisärokotusten avulla.

Nohynek sanoi viime viikolla HS:n haastattelussa, ettei sairaaloiden kuormitus ei riipu lasten rokotuksista tai kolmansista annoksista vaan ennen muuta rokottamattomista aikuisista.

Nohynek on koronasiantuntijaryhmän Krarin vaikutusvaltainen sihteeri.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kommentoi HS:n tietoja maanantaina päivällä sanomalla, että nyt on syytä antaa asiantuntijoille työrauha.

”Hallitus on viime viikolla rokotestrategiassa esittänyt oman tahtotilan siitä, että rokotuksilla väestön sairastavuutta ja tautimäärää pitää vähentää”, Kiuru sanoo.

”Yksi keino tähän on kolmansien rokotteiden vauhdittaminen. Toivottavasti suomalaiset rokote- ja terveysviranomaiset ottavat toiveen huomioon. Nyt on syytä antaa asiantuntijoille työrauha tämän päätöksen huolelliseen valmisteluun.”

Oikaisu 29.11. kello 13.40: Kirjoituksessa mainittiin aluksi virheellisesti, että EU suunnittelee koronapassin olevan voimassa yhdeksän kuukautta ensimmäisestä annoksesta. EU esittää, että se olisi voimassa 9 kuukautta siitä, kun kaksi annosta on otettu.

Oikaisu 29.11. kello 13.10: Tekstistä on poistettu maininta, että Pöysti oli kertonut huolestaan noin kaksi viikkoa sitten hallituksen kokouksessa.

Oikaisu 29.11. kello 18.05. Kirjoituksessa mainittiin aluksi virheellisesti, että oikeusasiamiehen mukaan oikeudelliset päätökset eivät edes kuulu THL:lle.

Lue lisää: THL:n Nohynek: Sairaaloiden kuormitus ei riipu lasten rokotuksista tai kolmansista annoksista, vaan rokottamattomista aikuisista

Lue lisää: Ministeri Krista Kiuru: Toisen rokoteannoksen antamista pitää nopeuttaa ja harkita myös rokotevälin muuttamista – ”Walk-in-palvelu” voisi soveltua myös kakkospiikkiin

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat