Suomi on yksi EU-maista, joissa maahantuloilmoitus rajoilla ei ole käytössä – komissaari patistaa ottamaan sen käyttöön ja kiirehtimään kolmansia rokotuksia kaikissa maissa - Politiikka | HS.fi

Suomi on yksi EU-maista, joissa maahantulo­ilmoitus rajoilla ei ole käytössä – komissaari patistaa ottamaan sen käyttöön ja kiirehtimään kolmansia rokotuksia kaikissa maissa

EU:n terveyskomissaari toivoo jäsenmaiden ottavan laajasti käyttöön maahantuloilmoitukset. Suomeen tullessa ne eivät ole käytössä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskiviikkona Brysselissä.

1.12.2021 14:41 | Päivitetty 1.12.2021 16:47

Bryssel

Euroopan unionin komissio kehottaa jäsenmaita kiirehtimään koronatoimia, ennen kaikkea koronarokotteiden kolmansia tehosteannoksia.

Terveydestä vastaava komissaari Stella Kyriakides sanoo kaikille jäsenmaille lähettämässään kirjeessä, että rokotteiden nopea jakelu on ”tehokkain tie eteenpäin”. Kyriakidesin mukaan tehosteannos on olennainen myös siksi, että se lisäisi luottamusta rokottamiseen.

”Tämä vaatii nopeaa toimintaa, ja kehotankin teitä jakamaan mitä pikimmin tehosteannoksia kaikille, jotka voivat niitä ottaa”, Kyriakides sanoo kirjeessä, joka on mennyt jäsenmaiden terveysministereille.

HS on nähnyt kirjeen.

Suomen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) viittasi kirjeeseen tiistaina hallituksen neuvotteluiden jälkeen. Kiuru on ajanut kolmansien rokotteiden nopeuttamista.

Lue lisää: Hallitus neuvotteli tiistai-iltana koronatoimista – Kiuru: Valtakunnallinen etätyösuositus ja alueille ohjeet soveltaa tiukkoja rajoituksia

Kirjeen lisäksi EU:n komissio julkisti keskiviikkona yhteisen vetoomuksen kaikille jäsenmaille koronaviruksen vastaisten toimien vauhdittamisesta.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että jäsenmaiden pitää ”toivoa parasta, mutta valmistautua pahimpaan”.

Von der Leyenin mukaan Eurooppaa koettelee nyt kaksoishaaste: koronaviruksen neljäs aalto vie pääosin rokottamattomia ihmisiä sairaalaan samalla kun viime viikolla havaittu omikron-virusmuunnos herättää huolta tulevasta.

Von der Leyen korosti esimerkiksi rokotepakkojen olevan jokaisen jäsenmaan omassa harkinnassa, EU ei anna niihin liittyen mitään suosituksia. Hän kuitenkin lisäsi, ettei olisi voinut pari kolme vuotta sitten kuvitella tilannetta, että maailmaa koettelee vaikea pandemia, johon kehitettyjä rokotteita eivät kaikki halua ottaa.

”EU:ssa 77 prosenttia aikuisista ja 66 prosenttia koko väestöstä on rokotettu. Se tarkoittaa 150:tä miljoonaa ihmistä, joita ei ole rokotettu. Se on paljon”, von der Leyen sanoi.

Von der Leyenin mukaan rokotteiden pakollisuudesta on syytä käydä EU:ssa keskustelua.

EU:n terveydestä vastaava komissaari Stella Kyriakides.

Kirjeessään Kyriakides perää myös muita toimia jäsenmailta. Hän kehottaa lisäämään jälleen testaamista sekä pcr- että antigeenitestien avulla sekä panostamaan tartuntojen jäljitykseen sekä tarvittaessa karanteeneihin ja eristykseen.

Komissaarin kirjeen mukaan useat jäsenmaat käyttävät jo digitaalista maahantuloilmoitusta, joka tunnetaan myös englanninkieliseltä nimeltään Passenger Locator Form. Tämä komission suosittelema ilmoitus on Kyriakidesin mukaan hyvä keino vaihtaa tietoja rajat ylittävistä matkustajista.

”On itsestään selvää, että mitä enemmän jäsenmaat käyttävät tätä arvokasta työkalua, sen tehokkaampi se on.”

Suomi on yksi maista, joka ei ole ottanut maahantuloilmoitusta käyttöön.

Sen käyttöön ottaneissa EU-maissa maahantulon edellytyksenä on täyttää lomake, jossa kysytään muun muassa oleskelupaikkaa edeltävien 10 päivän aikana, osoitetta kohdemaassa ja istumapaikan numeroa, jos on saapunut maahan lentoteitse. Lomakkeen täytettyään saa QR-koodin, jonka voi näyttää rajalla maahan tullessaan.

Kyriakidesin mukaan uuden omikron-virusmuunnoksen ilmaantuminen on esimerkki siitä, miten tärkeää on kyetä sekvensoimaan virusta. Sekvensointi tarkoittaa koronaviruskantojen geneettisen muuntelun seurantaa.

Kyriakidesin mukaan jäsenmaat ovat jo kiitettävästi lisänneet kykyä sekvensointiin, mutta sitä on edelleen vahvistettava. Useat jäsenmaat ovat hänen mukaansa huomattavasti tässä jäljessä, mutta EU on valmis tarvittaessa auttamaan näitä maita taloudellisesti ja teknisesti.

Oikaisu 1.12. kello 15.50: Poistettu kirjoituksen aiemmasta versiosta maininta, että uutissivusto Politicon mukaan Suomen lisäksi EU-maista ainoastaan Hollanti ja Romania eivät ole ottaneet käyttöön maahantuloilmoitusta. Maita, jotka eivät ole ottaneet sitä käyttöön, on useampia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat