Suomi ottaa 8 miljardia euroa ennakoitua vähemmän velkaa tänä vuonna - Politiikka | HS.fi

Suomi ottaa 8 miljardia euroa ennakoitua vähemmän velkaa tänä vuonna

Valtio ottaa uutta velkaa noin 3,7 miljardia euroa talousarvioesitykseen kirjatun 11,7 miljardin euron asemesta.

Valtiovarainministeriön mukaan valtion ja koko julkisen talouden velkasuhteen taso noin 3,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin ministeriön syksyn talousennusteessa arvioitiin.

1.12.2021 15:11

Valtiokonttori on päättänyt jättää nostamatta noin 8 miljardia tälle vuodelle kirjatusta nettolainan­ottotarpeesta, valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan.

Tänä vuonna valtio ottaa uutta velkaa noin 3,7 miljardia euroa talousarvio­esitykseen kirjatun 11,7 miljardin euron asemesta.

Koska valtion nettovelanotto jää budjetoitua pienemmäksi, on valtion ja koko julkisen talouden velkasuhteen taso noin 3,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin valtiovarain­ministeriön syksyn talous­ennusteessa arvioitiin.

Valtiovarainministeriö toteaa tiedotteessa, ettei pienentynyt velanoton tarve muuta talouden isoa kuvaa tai julkisen talouden pidemmän aikavälin haasteita. Sekä valtion että koko julkisen talouden velkasuhteet jatkavat kasvuaan keskipitkällä aikavälillä.

Yksi syy budjetoitua pienempään velanoton tarpeeseen on se, että velanoton tarvetta tulee katettua edellisenä vuonna kassaan kertyneellä velalla. Valtiokonttori kasvatti kassavaroja viime vuonna varautuessaan yllättäviin koronakriisistä johtuviin menoihin.

Toinen syy ovat esimerkiksi tälle vuodelle budjetoidut monivuotiset investoinnit ja koronavirusepidemiaan liittyvät siirtomäärärahat, jotka toteutuvat osittain vasta tulevina vuosina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat