EU patistaa ottamaan maahantuloilmoituksen käyttöön, Suomesta puuttuu siihen tietojärjestelmä - Politiikka | HS.fi

EU patistaa ottamaan maahan­tulo­ilmoituksen käyttöön, Suomesta puuttuu siihen tieto­järjestelmä

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan myös velvoittavuudesta pitäisi säätää lailla.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona.

1.12.2021 16:36

Suomella ei ole käytössä erillistä matkustajan maahantuloilmoitusta, jota EU:n komissio on suositellut jäsenmaiden käyttävän.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo HS:lle lähettämässään viestissä, että Suomessa haasteena on tietojärjestelmän rakentaminen tätä varten.

”Se vaatii aikaa sen lisäksi, että velvoittavuudesta pitäisi säätää”, Varhila sanoo.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan digitaalinen maahantuloilmoitus voisi olla mahdollinen myös Suomessa tietosuojalainsäädännön mahdollistamissa rajoissa, jos tietojen käsittelylle on oikeusperusta.

”Jos sitä ei ole nykyisessä laissa, niin lainsäädännössä pitää huolehtia, että riittävä tietosuojalainsäädännön mukainen oikeusperusta on olemassa. Useat Euroopan maathan sitä jo käyttävät”, Pöysti sanoo maahantuloilmoituksesta.

Terveyskomissaari Stella Kyriakidesin jäsenmaille 29. marraskuuta lähettämässä kirjeessä todetaan, että mitä useampi maa tällaista ilmoitusta käyttäisi, sitä tehokkaampi työkalu se olisi.

Lue lisää: Suomi on yksi EU-maista, joissa maahantulo­ilmoitus rajoilla ei ole käytössä – komissaari patistaa ottamaan sen käyttöön ja kiirehtimään kolmansia rokotuksia kaikissa maissa

Kyseessä on ennen maahantuloa täytettävä lomake, jossa kohdemaa kysyy esimerkiksi oleskelusta edellisen kymmenen päivän aikana ja asuinpaikasta kohdemaassa. Lentoteitse tulevilta voidaan kysyä lennon ja istuinpaikan numero.

Vastineeksi matkustaja saa qr-koodin, joka pitää esittää maahantulon yhteydessä.

Varhilan mukaan Suomessa on olemassa Finentry-palvelu, mutta sen käyttö ei ole säädöksillä velvoittavaa.

Finentryn kautta maahantulija voi varata koronatestin, mutta se ei ole samantyyppinen maahantuloilmoitus kuin esimerkiksi Belgian käyttämä Passenger Locator Form, jota kysytään rajalla maahan tullessa.

Varhilan mukaan keväällä 2020 maahantulotietoja kerättiin paperisella lomakkeella. Hänen mukaansa niiden siirtelyssä kyseessä oleviin kuntiin esiintyi huomattavia ongelmia, minkä lisäksi myös säädösperuste puuttui.

Pöystin mukaan paperisista maahantuloilmoituksista keväällä 2020 tuli kanteluita oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Pöystin mukaan papereissa oli terveystietoja, jotka eivät Rajavartiolaitokselle kuulu.

”Muistan yhdessä valtioneuvoston neuvottelussa sanoneeni sosiaali- ja terveysministeriön tai sisäministeriön kansliapäälliköille, että ottakaa laillisuusvalvojan kommentit huomioon valmistelussa”, Pöysti sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat