Näkemyserot pinnassa EU:n energiaministereiden kokoontuessa – Suomi ja kahdeksan muuta maata lähettivät varoituskirjeen - Politiikka | HS.fi

Näkemyserot pinnassa EU:n energia­ministereiden kokoontuessa – Suomi ja kahdeksan muuta maata lähettivät varoitus­kirjeen

Maiden mielestä EU:n ei pidä tehdä toimia, joista voi tulla häiriöitä päästökauppaan tai sähkömarkkinoille.

Kaasun ja sähkön hintojen nousu on kuumentanut tunteita erityisesti Espanjassa. Barcelonassa mielenosoittajat vaativat hintojen alentamista 6. marraskuuta.

2.12.2021 12:08 | Päivitetty 2.12.2021 18:54

Bryssel

Paine saada lievitystä kohonneisiin energian hintoihin kasvaa jälleen EU:ssa, mikä näkyy myös jännitteinä maiden välillä.

Ennen torstaista EU:n energiaministereiden kokousta yhdeksän maata kokosi jälleen rivinsä ja lähetti yhteisen kirjeen, jossa ne ilmoittavat vastustavansa kaikkia toimia, joilla yritetään puuttua sähkö- ja kaasumarkkinoiden nykyisiin toiminta­periaatteisiin.

Suomi on mukana kirjeessä. Muut allekirjoittajamaat ovat Saksa, Itävalta, Tanska, Viro, Irlanti, Luxemburg, Latvia ja Hollanti.

Maiden mielestä EU:n ei tulisi ryhtyä toimiin, joista voi tulla häiriöitä päästökauppa­järjestelmälle tai sähkömarkkinoille.

Kirjeen allekirjoittajamaat kannattavat vain väliaikaisia kansallisia toimia, joilla voi yrittää lievittää hintojen nousun vaikutuksia kotitalouksiin ja yrityksiin. Näitä toimia on eri EU-maissa tehty jo paljon käyttämällä esimerkiksi tilapäisiä arvonlisäveron alennuksia ja kohdennettuja tukia kotitalouksille.

Kaikille maille kansalliset keinot eivät riitä. Muun muassa Ranska, Puola, Espanja, Italia, Romania ja Kreikka ovat vaatineet voimakkaampia EU:n laajuisia toimia, joilla puututtaisiin suoraan markkinoiden toimintaan.

Maat ovat esittäneet muun muassa EU-maiden yhteisostoja kaasumarkkinoilla ja halunneet rajoittaa finanssialan toimijoiden osallistumista päästökauppaan.

Jakolinjat säilyivät kokouksessa ennallaan.

Kokoukseen osallistunut elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) valtiosihteeri Jukka Ihanus sanoo muutamien maiden tuoneen esiin harminsa siitä, että nykyisessä markkinamallissa kallein polttoaine määrittää sähkön hinnan. Hinnassa ei näy, vaikka sähkö tehtäisiin edullisemmilla uusiutuvilla polttoaineilla.

Suomen kanta puolestaan on, että nykyinen malli luo kannusteita investoida uusiutuvaan.

Ministereiden energiakeskustelun pohjana oli runsas kaksi viikkoa sitten julkaistu energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston Acerin raportti, jossa on käyty läpi EU:n sähkömarkkinoiden toimintaa.

Raportin mukaan kaasuriippuvuus ja vähäiset sähkönsiirtoyhteydet naapurimaihin lisäävät jäsenvaltioiden alttiutta korkeille sähkön hinnoille.

Viraston mukaan loppusyksystä alkanut energian ja sähkön hintapiikki on väliaikainen ilmiö, jonka se arvioi kestävän huhtikuulle 2022 saakka. Ilmeisiä markkina­manipulaatioita ei alustavan raportin mukaan ole havaittu.

Kirjeen allekirjoittajamaiden mielestä ehdotukset esimerkiksi hintakatoista tai eri sähköntuotanto­muodoille asetettavista keskihinnoista sisältävät riskejä. Hintasääntely voisi johtaa esimerkiksi siihen, että energiantuottajat eivät saa investointikulujaan katetuiksi.

Energiaministereiden kokouksen toinen aihe olivat komission heinäkuussa esittelemät laajat ilmastotoimet eli Fit for 55 -paketti, jonka käsittely EU-parlamentissa ja jäsenmaiden kesken on täydessä vauhdissa.

Ministerit keskustelivat torstaina erityisesti kahdesta direktiiviesityksestä, joista toinen koskee uusiutuvaa energiaa ja toinen energiatehokkuutta.

EU-mailla on näkemyseroja siinä, miten tarkkaan asioista pitää säätää direktiivissä ja miten paljon jäsenmaille jää joustoa. Ihanuksen mukaan moni maa korosti, että kansalliset olot täytyy ottaa huomioon.

Suomessa hallitus on linjauksissaan ollut huolissaan siitä, että sääntely menee liian yksityiskohtaiseksi.

Lue lisää: Sähkön hinta ponkaisi ennätys­lukemiin maanantaina – Luvassa voi olla satojen eurojen lisälasku kuukaudessa pörssisähköä ostavalle sähkö­lämmittäjälle

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat