THL:n Tervahauta rokotuskiistasta Lääkärilehdelle: ”Luottamus voi kärsiä, jos pyritään poliittisesti sanelemaan lääketieteellisiä ratkaisuja” - Politiikka | HS.fi

THL:n Tervahauta rokotus­kiistasta Lääkäri­lehdelle: ”Luottamus voi kärsiä, jos pyritään poliittisesti sanelemaan lääke­tieteellisiä ratkaisuja”

Tervahaudan mukaan on ”väärä ja perusteeton syytös”, että kolmansien rokotusannosten antamisessa olisi Suomessa viivytelty. Hän piti epäasiallisena sitä, että hallituslähteet ovat nimettömästi arvostelleet THL:n asiantuntijoita.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

1.12.2021 18:29

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo Lääkärilehdelle, ettei kolmansien rokotusten antamisessa Suomessa ole viivytelty.

”On luotu tietoisesti mielikuvaa, että tässä olisi jotenkin tahallisesti viivytelty. Tämä on terveysviranomaisten ja koko terveydenhuollon suuntaan täysin väärä ja perusteeton syytös”, hän sanoo.

Tervahauta painottaa myös, että rokotuksissa etenemiseen liittyvät arviot eivät kuulu poliitikoille vaan lääketieteen asiantuntijoille.

Hallituksesta on hoputettu THL:ää ja sen alaista Kansallista rokotus­asian­tuntija­ryhmää (Krar) tekemään päätös kolmansien koronarokotusten laajentamisesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi Iltalehden haastattelussa viime viikolla, että Suomessa ”rokoteasiantuntijat istuvat nyt tämän asian päällä”.

”Toivoisin, ettei istuta enää kauaa”, hän sanoi.

Nyt kolmatta koronarokotusannosta annetaan Suomessa yli 60-vuotiaille ja voimakkaasti immuuni­puutteisille. Krar oli keskiviikkona koolla tekemässä päätöksiä kolmanteen rokotusannokseen ja lasten rokottamiseen liittyen.

Iltalehden haastattelemat nimettömät hallituslähteet arvostelivat viikonloppuna julkaistussa artikkelissa ankarasti sekä Krarin sihteeriä, ylilääkäri Hanna Nohynekiä että Tervahautaa.

”Haluaisimme kyllä vaihtaa Nohynekin Krarin johdosta, mutta THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan pitäisi se tehdä. Siitäkin on puhuttu, onko Tervahauta enää tehtäviensä tasalla pandemian tässä vaiheessa”, jutussa siteerattu hallituslähde kertoi.

Tervahauta piti Lääkärilehdessä tätä epäasiallisena.

”Tällainen on sosiaalisesta mediasta peräisin olevaa toimintakulttuuria, joka näyttäisi pesiytyneen nyt valtionhallintoon”, hän sanoi.

Tervahauta arvioi myös, että hallituksen ja lääketieteen asiantuntijoiden välinen julkinen kiistely voi heikentää kansalaisten luottamusta rokotuksiin ja terveydenhuoltoon.

”Kyllä luottamus voi kärsiä, jos pyritään poliittisesti sanelemaan lääketieteellisiä ratkaisuja”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat