Perussuomalaisten Ville Tavio pitää koronapassia ja pakkorokotuksia "älyttömänä totalitarismina": Rokotteen ottamiseen voisi kannustaa leffalipuilla - Politiikka | HS.fi

Perussuomalaisten Ville Tavio pitää koronapassia ja pakkorokotuksia "älyttömänä totalitarismina": Rokotteen ottamiseen voisi kannustaa leffalipuilla

Tavion mielestä koronarokotteen ottamiseen ei voi pakottaa tai painostaa, koska kyse on oman kehon koskemattomuudesta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin julkistamistilaisuudessa tiistaina.

2.12.2021 15:42 | Päivitetty 2.12.2021 16:15

Perussuomalaisten kanta koronarokotteisiin nostatti kiivaan keskustelun eduskunnassa tiistaina ja keskiviikkona. Esimerkiksi keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoi, että perussuomalaiset ”flirttailevat rokotekriittisten kanssa”, koska pelkäävät kannattajiaan valuvan Ano Turtiaisen kelkkaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuulostaa edelleen aavistuksen tuohtuneelta keskustalaisten näkemyksistä.

”Lausunnot paljastivat paljon meille pahantahtoisista keskustapoliitikoista itsestään. He esittivät, että joku asettaisi oman kannatuksensa kansanterveyden edelle. Tällaisen ajatuksen esittävä ihminen on läpeensä vallanhimoinen ja korruptoitunut, sillä hän ajattelee poliittista kannatusta ennen ihmisten terveyttä”, Tavio sanoo.

Perussuomalaisten Mika Niikko ja keskustan Markus Lohi eduskunnan täysistunnossa.

Honkosen puheenvuoron taustalla olivat perussuomalaisten Mika Niikon ja Kaisa Juuson aiemmin keskustelussa esittämät näkemykset. Niikko kertoi puhuneensa 27-vuotiaan sairaanhoitajan kanssa, joka sanoi saaneensa rokotteesta vaikeita haittavaikutuksia. Juuso taas luetteli Euroopassa raportoitujen haittavaikutustapausten määriä ja päätti puheenvuoronsa sanoihin ”kyllä tämä pelottavalta kuulostaa”.

Ville Tavio, kannustaako perussuomalaiset suomalaisia ottamaan koronarokotteen vai ei?

”Tässä pitää erottaa kaksi asiaa. Me vastustamme koronapassia ja pakkorokotuksia. Keskustelu sellaisesta totalitaristisesta älyttömyydestä pitäisi lopettaa heti. Pakkorokotukset kannattaisi ehkä erikseen kieltää lailla, jottei sellaista tarvitse edes miettiä.”

”Mutta vapaaehtoiseen rokottautumiseen me kannustamme. Informaatiota pitäisi jakaa etenkin vieraskielisille. Minun puolestani rokotuksen ottavia voidaan palkita vaikkapa leffalipulla. Mutta mitään keppiä ei tule käyttää. Kysymys on oman kehon koskemattomuudesta, ja siitä jokaisen tulee saada päättää itse.”

Miksi jotkut edustajanne painottivat salikeskustelussa nimenomaan rokotteiden haittavaikutuksia?

”Haittavaikutukset pitää ottaa vakavammin. Niitä ei voi lakaista maton alle. Rokote on kaikkea muuta kuin täydellinen, eikä se muutu täydelliseksi sillä, että joku sanoo sen olevan täydellinen.”

”Itse arvioin saatavilla olevan näytön perusteella, että rokottautuminen on yhteiskunnalle yleishyödyllistä. Haittavaikutuksia tulee paljon, mutta ne ovat enimmäkseen lieviä. Olen silti siinä käsityksessä, että haittavaikutusten tutkiminen on yhä kesken. Huolet pitää ottaa vakavasti.”

Tästä voi jäädä osin epäselväksi, kannustatteko kaikkia ottamaan rokotteen vai kehotatteko mahdollisten haittavaikutusten vuoksi jokaista pohtimaan oma valintansa itse.

”Olemme kannustaneet suomalaisia vapaaehtoisesti rokottautumaan. Mutta olemme katsoneet tehtäväksi myös puolustaa niiden ihmisten oikeutta olla rokottautumatta, jotka niin valitsevat tehdä. Tämä asia ei ole täysin mustavalkoinen, vaikka lehdistölle ja poliittisille vastustajille on mukavampaa yrittää siitä sellaista tehdä.”

”Emme voi sanoa, että kaikki suomalaiset pitäisi rokottaa. Sinne pitää jättää omaa valintaa. Esimerkiksi yhä useampiin rokotuskierroksiin, vaikkapa johonkin neljään rokotteeseen vuodessa, tulee vielä tässä vaiheessa suhtautua varauksella. Täytyy odottaa lisää tutkimustietoa haittavaikutuksista.”

”Mustavalkoista tässä on ainoastaan se, että me vastustamme koronapassia ja pakkorokotuksia.”

Epidemia pahenee jälleen myös Suomessa. Mitä perussuomalaiset tekisi?

”Koronaviruksen ja sen varianttien kanssa on opittava elämään. Kaikkein paras vaihtoehto olisi sairaala- ja tehohoitokapasiteetin voimakas kasvattaminen. Tässä suhteessa pitäisi palata ikään kuin kriisimoodiin. Hoitokapasiteetin lisääminen tulee nostaa prioriteeteissamme korkeammalle kuin yhteiskuntaa sulkevat rajoitukset.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat