Esitys lobbarirekisteristä valmistui: päättäjiin vaikuttaminen halutaan saada nykyistä avoimemmaksi - Politiikka | HS.fi

Esitys lobbari­rekisteristä valmistui: päättäjiin vaikuttaminen halutaan saada nykyistä avoimemmaksi

Niin kutsutun lobbarirekisterin tavoitteena on päätöksenteon läpinäkyvyyden parantaminen ja epäasiallisen vaikuttamisen torjunta.

2.12.2021 11:25

Helsinki

Valtioneuvoston asettama parlamentaarinen ohjausryhmä ja asiantuntija­työryhmä ovat luovuttaneet ehdotuksensa uudesta avoimuusrekisterilaista. Esitys lähtee seuraavaksi lausunnoille.

Mietinnössä esitetään rekisterin soveltamisalalle kolmea eri vaihtoehtoa. Se voisi koskea koko valtionhallintoa tai suppeammin eduskuntaa, ministeriöitä ja valtion virastoja tai pelkästään eduskuntaa ja ministeriöitä.

Niin kutsutun lobbarirekisterin tavoitteena on päätöksenteon läpinäkyvyyden parantaminen ja epäasiallisen vaikuttamisen torjunta.

Rekisteristä löytyvillä tiedoilla kansalaiset sekä vaikuttamis­toiminnan kohteet saisivat kattavammin tietoa valtion tason päättäjiin vaikuttavista toimijoista sekä näiden intresseistä.

Rekisteröitäväksi lobbaukseksi katsottaisiin oikeushenkilöiden ja yksityisten elinkeinonharjoittajien suunnitelmallinen tai pitkäjänteinen vaikutustoiminta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat