Presidentti Niinistö Putinin Nato-puheista: Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Nato-maiden välinen asia - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö Putinin Nato-puheista: Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakija­maan ja Nato-maiden välinen asia

Putin vaati keskiviikkona ”konkreettisia sopimuksia”, joissa sotilasliitto Nato sitoutuu olemaan laajentumatta enempää itään.

Niinistö painottaa, että Suomen kansalliseen liikkumatilaan sisältyy myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.

2.12.2021 12:57 | Päivitetty 2.12.2021 13:22

Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia, sanoo presidentti Sauli Niinistö STT:lle sähköpostitse.

STT kysyi Niinistön näkemystä Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkona esittämiin kommentteihin. Putin vaati sotilasliitto Natolta ”konkreettisia sopimuksia” siitä, ettei se aio laajentua kohti itää.

”Päätökset uusien jäsenien liittymisestä tehdään hakijamaan ja Naton 30 jäsenen välillä ja jäsenyyksistä päättäminen on hakijan ja Naton jäsenmaiden asia”, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustana on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia. Tämä pitää Niinistön mukaan sisällään myös mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.

”Tärkeä osa tätä kokonaisuutta on Naton niin sanottu avoimien ovien politiikka eli jäsenyysmahdollisuuksien säilyminen avoimena Naton edellytykset täyttäville maille. Tämä periaate toistettiin viimeksi Suomen osalta Pohjois-Atlantin neuvoston vierailulla Helsingissä lokakuun lopulla”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan Venäjän kriittisyys Naton laajentumista ja sotilaallista toimintaa kohtaan ei ole uusi asia.

”Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa”, Niinistö toteaa.

Putin vaati keskiviikkona Natolta sitoutumista siihen, ettei se laajennu enempää itään.

”Esitämme vakavien neuvottelujen aloittamista”, Putin sanoi Moskovassa suurlähettiläille pidetyssä tilaisuudessa.

Putinin puheen taustalla oli tulehtunut tilanne Ukrainan suunnalla.

Lue lisää: Venäjän presidentti Putin vaatii ”konkreettisia sopimuksia”, joissa Nato lupaa olla laajentumatta enempää itään

Yhdysvallat ja myös muut Nato-maat ovat syyttäneet Venäjää suurista joukkojen keskityksistä Ukrainan rajan tuntumassa. Venäjä taas on syyttänyt Natoa sotilaallista työntymisestä Venäjän rajoille.

On erittäin epätodennäköistä, että Yhdysvallat tai sen Nato-liittolaiset suostuisivat Putinin toivomaan sopimukseen.

Jännitteiden keskellä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov neuvottelevat torstaina kiristyneestä tilanteesta Ukrainan rajoilla. Ministerit tapaavat kahden kesken Ety-järjestön ministerikokouksen yhteydessä Tukholmassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat