Tampereelle perustetaan valtiollinen rokotustutkimusyhtiö - Politiikka | HS.fi

Tampereelle perustetaan valtiollinen rokotus­tutkimus­yhtiö

Valtio tulee omistamaan perustettavasta yhtiöstä 51 ja Tampereen yliopisto 49 prosenttia. Sen omistajaohjauksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Uusi yhtiö tulee toimimaan sosiaali- ja terveysministeriön omistajaohjauksessa.

2.12.2021 14:58

Valtioneuvosto on hyväksynyt uuden kaupallisen rokotetutkimusyhtiön perustamisen Tampereelle. Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy -nimisen yhtiön perustamista ovat valmistelleet yhdessä Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Tampereen yliopisto.

Valtio tulee omistamaan perustettavasta yhtiöstä 51 ja Tampereen yliopisto 49 prosenttia ja sen omistajaohjauksesta tulee vastaamaan sosiaali- ja terveysministeriö.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan yhtiön perustamisen tarkoituksena vahvistaa suomalaista rokotetutkimusosaamista, jotta Suomeen ja maailmalle saadaan hyvin tutkittuja, vaikuttavia ja turvallisia rokotteita.

Lisäksi tavoitteiksi mainitaan pandemian kaltaisiin terveysuhkiin varautuminen sekä tutkimusinvestointien lisääminen Suomeen.

Yhtiöittämisen taustalla on myös oikeuskansleri Tuomas Pöystin toukokuussa 2019 antama päätös, jonka mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kaupalliset rokotetutkimuspalvelut ja rokotteiden hankinta tulisi erottaa toisistaan nykyistä selkeämmin.

Oikeuskanslerin esiin nostamien THL:n toimintojen siirtämisestä uuden yhtiön alaisuuteen on määrä päättää keväällä 2022.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat