Sdp ja kokoomus alkoivat yllättäen pohjustaa kyselytunnilla hallitusneuvotteluja: ”Minä muistan tämän lupauksen”, sanoi pääministeri Marin - Politiikka | HS.fi

Sdp ja kokoomus alkoivat yllättäen pohjustaa kyselytunnilla hallitusneuvotteluja: ”Minä muistan tämän lupauksen”, sanoi pääministeri Marin

Muissa puolueissa Sdp:n ja kokoomuksen sananvaihto tki-rahoituksesta nostatti kulmakarvoja.

Pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

2.12.2021 15:57 | Päivitetty 2.12.2021 17:56

Sdp ja kokoomus alkoivat pohjustaa jo tulevia hallitusneuvotteluja eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Sananvaihto alkoi, kun kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen sanoi puolueensa sitoutuneen siihen, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen nostetaan neljään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Hän peräänkuulutti myös hallitukselta toimia. ”Show me the money!” huusi Ben Zyskowicz (kok) väliin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) tarttui vastauksessaan kokoomuksen kantoihin.

”Olen todella iloinen siitä, että kokoomus on täällä sitoutunut tuohon neljän prosentin tavoitteeseen. Jos kokoomus on seuraavissa hallitusneuvotteluissa, niin oletan, että te tästä lupauksesta pidätte kiinni. Viimeksi hallituksessa leikkasitte koulutuksesta historiallisella tavalla. Onneksi mieli on muuttunut. Minä muistan tämän lupauksen ja toivon sen näkyvän neuvotteluissa, jos siellä istutte”, Marin sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tulkitsi Marinin vastausta niin, että ”tämä hallitus asettaa kunnianhimoisen tavoitteen ja toivoo seuraavan hallituksen toteuttavan ne”. Hän sanoi tki-panostusten edellyttävän menokehysten sisällä tapahtuvia kohdennuksia eli käytännössä leikkauksia muista valtion menoeristä.

”Me voimme tässä sopia pääministerin äskeiseen puheenvuoroon liittyen, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa ainakin kokoomus pyrkii neljän prosentin uralle ja on valmis tekemään samoja valintoja kuin teemme vaihtoehtobudjetissamme”, Mykkänen sanoi. Vaihtoehtobudjetissaan kokoomus esittää lisärahoitusta tki-toimintaan ja vastaavasti leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvaan.

”Voimmeko vastavuoroisesti sopia, että tämä hallitus tekisi saman jo vuosille 2022 ja 2023?” Mykkänen kysyi.

Kokoomuksen Kai Mykkänen kyselytunnilla.

Marin vastasi hallituksen tähänkin saakka panostaneen koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

”Mutta tämä hallitus ei tietenkään voi tehdä tulevien vuosien rahapäätöksiä tulevien hallitusten puolesta. Me tarvitsemme parlamentaarista sitoutumista siihen, että neljän prosentin tavoite vuoteen 2030 mennessä toteutuu. Olen todella hyvilläni siitä, jos kokoomus tähän sitoutuu. Voin myös luvata, että sosiaalidemokraatit siihen sitoutuvat, aivan varmasti.”

Sdp:n ja kokoomuksen keskustelu seuraavan hallituskauden askelmerkeistä nostatti kulmakarvoja muissa puolueissa. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska pohti Twitterissä, oliko keskustelu varhainen merkki seuraavan hallituspohjan koostumuksesta.

”Sinipunaa pukkaa?” Ovaska kirjoitti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat