Kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään jatkossa koronatodistus tai testi - Politiikka | HS.fi

Kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetään jatkossa koronatodistus tai testi

Suomen rajoilla siirrytään uuteen aikaan, kun niin sanottujen vihreiden maiden listasta luovutaan

Suomessa ei enää tunnisteta niin sanottuja vihreitä maita, joista pääsee maahan ilman koronadokumentteja.

3.12.2021 11:46

Hallitus päätti perjantaina, että niin sanottujen vihreiden maiden listasta luovutaan eli Suomeen ei enää voi tulla mistään maasta ilman koronatodistuksia tai testejä.

Säännös tulee voimaan huomenna.

Suomen kansalaiset voivat aina palata kotimaahansa.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan päätös perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoon, jonka mukaan uuden omikron-muunnoksen vuoksi tällä hetkellä ei ole sellaisia maita tai alueita, joista tulevat matkustajat voitaisiin vapauttaa tartuntatautilain nojalla maahantulon yhteydessä tehtävistä terveysturvallisuustoimista.

”Asetuksen kumoamisella pyritään suojelemaan väestön terveyttä omikron-viruskannan aiheuttamalta uhalta tehostamalla terveysturvallisuustoimia rajat ylittävässä liikenteessä”, tiedotteessa sanotaan.

Tähän mennessä Suomi on luetellut vihreät maat muun muassa maan koronavirustaudin ilmaantuvuusluvun mukaan. Vihreistä maista on voinut tulla maahan vapaammin kuin muista maista ja jopa niin, ettei ole tarvinnut esittää koronatodistusta.

Suomeen on voinut saapua EU:n vihreän listan kolmannesta maasta, jossa ilmaantuvuusluku on alle 25.

Vielä tällä viikolla Suomeen on voinut tulla vapaasti Argentiinasta, Australiasta, Bahrainista, Chilestä, Etelä-Koreasta, Hongkongista, Indonesiasta, Jordaniasta, Kanadasta, Kolumbiasta, Kuwaitista, Macaosta, Perusta, Qatarista, Ruandasta, Saudi-Arabiasta, Taiwanista, Uruguaysta, Uudesta-Seelannista ja Yhdistyneet arabiemiirikunnista.

Päätöksen myötä Suomi siirtyy lähemmäksi EU:n tulevia matkustussuosituksia.

EU:n komissio esitteli marraskuun lopulla uudet matkustussuosituksensa. Ne tulevat todennäköisesti voimaan voimaan tammikuussa, kunhan EU:n huippukokous on ne hyväksynyt.

EU suosittelee, että maahantuloon liittyvät rajoitukset olisivat matkustajakohtaisia eivätkä riippuisi yhtä paljon kuin nykyään maasta, josta matkustaja lähtee.

EU ei aio enää maaliskuun jälkeen julkaista listaa kolmansista maista, joista voi matkustaa EU-alueelle myös ei-välttämättömistä syistä. Nyt listalla on parikymmentä maata.

Euroopan unioni myös esittää, että EU:n digitaalinen koronarokotustodistus olisi voimassa toisen rokoteannoksen jälkeen yhdeksän kuukauden ajan.

Sen jälkeen todistus ei enää kelpaisi todisteeksi esimerkiksi matkustusdokumenttina, vaan vaatisi kolmannen rokotuskerran tai todistuksen sairastetusta taudista.

Myös rokottamattomien matkustus onnistuu, mutta edellytyksenä on EU:n suosituksen mukaan testi ennen matkaa tai heti sen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat