Tammikuussa valitaan terveydenhoidosta, sosiaalitoimesta ja vanhusten hoivasta päättävät valtuutetut: Näin HS seuraa aluevaaleja - Politiikka | HS.fi

Tammikuussa valitaan terveyden­hoidosta, sosiaali­toimesta ja vanhusten hoivasta päättävät valtuutetut: Näin HS seuraa alue­vaaleja

Ensi kertaa pidettävissä aluevaaleissa äänestettävät päättäjät eli aluevaltuutetut joutuvat ratkomaan hyvinvointivaltion hankalimpia haasteita.

Aluevaltuutetut voivat päättää esimerkiksi siitä, missä terveyskeskukset ja sairaalat sijaitsevat, missä määrin niitä ulkoistetaan ja miten lääkäriin tai hoitajaan saa yhteyden

5.12.2021 2:00 | Päivitetty 7.12.2021 12:16

Suomessa järjestetään tammikuun 23. päivänä historialliset vaalit, joissa valitaan ratkojia hyvinvointivaltion hankalimmille ongelmille.

Ensi kertaa pidettävissä aluevaaleissa äänestettävät päättäjät eli aluevaltuutetut käyttävät valtaa terveydenhoitoon, sosiaalitoimeen, vanhusten hoivaan ja pelastustoimeen liittyvissä asioissa.

Aluevaalit järjestetään, koska sote-uudistuksen myötä vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyy kunnilta niin sanotuille hyvinvointialueille.

Aluevaalit järjestetään kaikkialla muualla Suomessa paitsi Helsingissä.

Konkreettisesti aluevaltuutetut voivat päättää esimerkiksi siitä, missä terveyskeskukset ja sairaalat sijaitsevat, missä määrin niitä ulkoistetaan ja miten lääkäriin tai hoitajaan saa yhteyden. Taustalla häälyvät jättihaasteet, kuten väestön ikääntyminen, muuttoliike ja työvoimapula.

Valtuutetut eivät voi vaikuttaa alueella käytettävissä olevan rahamäärän kokoon vaan ainoastaan rahojen jakamiseen. Hyvinvointialueilla ei ainakaan toistaiseksi ole verotusoikeutta, vaan rahat tulevat lähes kokonaan valtiolta.

Näin HS seuraa aluevaaleja:

Kerromme reportaasien ja laajan datan avulla keskeisimmistä haasteista

Aluevaltuutettujen tehtäväkenttään kuuluu lähes jokaisen suomalaisen elämää läheisesti koskettavia asioita.

HS pureutuu laajoissa reportaaseissa muun muassa vanhusten hoivaan, nuorten mielenterveysongelmiin, kouluterveydenhoitoon, sote-alan henkilöstöpulaan ja terveyseroihin. Kerromme sekä todellisuudesta arjen tasolla että puolueiden kannoista.

Lue tähän asti julkaisemiamme juttuja täältä:

Lue lisää: Kun muisti on jättänyt ihmisen, arjesta tulee eriskummallista – Toimittaja ja kuvaaja seurasivat hoivakodin elämää kolmen päivän ajan

Lue lisää: Tyhjän terveysaseman voi ostaa kuka tahansa nyt vain muutamalla tuhannella eurolla – Riitta Tuominen päätti tarttua tilaisuuteen ja lyödä rahoiksi täysin uudella bisneksellä

Lue lisää: ”Puhelimessakin pystyy” – Suomalaisessa terveydenhoidossa on alkanut vallankumous, jonka mittakaavaa ja vaikutuksia vain harva ymmärtää

Lue lisää: Näin Helsingin seudulla asuvien terveydenhoito muuttuu – HS kokosi kymmenen vastausta siihen, mitä historiallinen sote-uudistus käytännössä tarkoittaa

Järjestämme vaalitenttejä ja puhetaitokisan

Nuorten laimea äänestysaktiivisuus on jo pitkään herättänyt huolta, ja erityisen paljon se huolettaa ensimmäisissä aluevaaleissa. Puolueiden nuorisojärjestöt ovat parhaansa mukaan yrittäneet nostaa nuorten aluevaalitietoisuutta, sillä vaaleissa on kyse myös nuorten kannalta hyvinkin tärkeistä asioista – kuten esimerkiksi mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.

HS järjestää 16. joulukuuta Sanomatalon Mediatorilla nuorisojärjestöjen aluevaalitentin. Siinä nuorisojohtajat pääsevät kunnolla ottamaan toisistaan mittaa.

Poliitikkojen retoriikkakilpailun järjestämme 16. tammikuuta. Retoriikka eli puhetaito on poliitikon työn keskiössä. Se, joka pystyy vakuuttamaan puheellaan muut, menestyy poliitikkona ja pystyy ajamaan äänestäjiensä asioita.

HS:n puhetaitokilpailussa kisaavat Uudenmaan hyvinvointialueiden valtuustoihin pyrkivät poliitikot.

Aivan kampanjan loppumetreillä, 19. tammikuuta, järjestämme vielä eduskuntapuolueiden perinteisen puheenjohtajatentin. Puheenjohtajat ottavat yhteen Sanomatalon Mediatorilla.

Uutisoimme vaaliohjelmat, seuraamme ja analysoimme poliittisia avauksia

Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet ovat julkaisseet aluevaaliohjelmansa. Voit lukea HS:n uutiset niistä täältä:

Lue lisää: Vasemmistoliitto nostaisi sote-ammattilaisten palkkoja ja poistaisi terveys­keskus­maksut

Lue lisää: Liike Nyt keskittyy aluevaali­ohjelmassaan sote-uudistuksen moittimiseen: ”Seuraavan hallituksen on pakko rakentaa viiden yliopistollisen keskussairaalan pohjalle rakentuva malli”

Lue lisää: Vihreät vaatii aluevaaliohjelmassaan lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin: enintään 1 500 asukasta yhtä lääkäriä kohden

Lue lisää: Rkp julkaisi aluevaali­ohjelmansa: Turvaisi nykyiset terveys­keskukset myös hyvinvointi­alueilla

Lue lisää: Kd: Vanhusten hoivakoteihin neljän takuun malli – ulkoiluun, ruokailuun, hygieniaan ja yhteisöllisyyteen takuutasot

Lue lisää: Keskusta julkisti aluevaali­ohjelmansa: Puolue vaatii jokaiseen kuntaan vähintään yhden sosiaali- ja terveysaseman

Lue lisää: Kokoomus haluaa terapia­takuun ja etä­vastaanotot kaikille alueille – kampanjoi alue­vaaleissa ”maalais­järjellä”

Perussuomalaisten on määrä julkaista oma ohjelmansa alkavalla viikolla.

Vaalikone auttaa valitsemaan ehdokkaan

HS:n vaalikone aukeaa joulukuussa. Sen tarkoitus on auttaa kansalaisia löytämään itselleen parhaiten sopiva ehdokas.

Vaalikoneessa on sekä yleisvaltakunnallisia kysymyksiä että kutakin aluetta koskevia yksityiskohtaisempia kysymyksiä.

Oikaisu 7.12. kello 12.16: Nuorisojärjestöjen vaalitentti järjestetään 16.12., ei 15.12. kuten uutisessa aiemmin virheellisesti mainittiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat