Avilta väliaikainen linjaus: Myös EU:n ulkopuolisella koronatodistuksella pääsee ravintolaan ja konserttiin Etelä-Suomessa - Politiikka | HS.fi

Avilta väliaikainen linjaus: Myös EU:n ulkopuolisella korona­todistuksella pääsee ravintolaan ja konserttiin Etelä-Suomessa

Koko maata koskeva virallinen päätös jäi vielä tekemättä.

Etelä-Suomessa tarvitaan koronatodistus muun muassa ravintoloissa.

3.12.2021 17:05

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sallii toistaiseksi, että yhdysvaltalaiset ja muut EU:n koronapassijärjestelmään kuulumattomat ulkomaalaiset pääsevät sisään koronarajoitusten piirissä oleviin ravintoloihin ja tapahtumiin.

Kyseessä on väliaikainen viranomaisen tekemä linjaus, jonka mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei puutu tai kiellä, jos ravintolat päästävät vaikkapa yhdysvaltalaisen omasta maastaan saamilla todistuksilla ravintolaan tai konserttiin.

Aluehallintovirastojen oli määrä päättää asiasta perjantaina, mutta varsinaista virallista koko maata koskevaa päätöstä ei saatu vielä aikaiseksi.

HS kertoi torstaina, että esillä on päätös, jonka mukaan ravintoloissa ja tapahtumissa voisi hyväksyä EU:ssa myönnetyn koronapassin lisäksi myös dokumentit, joilla tartuntatautilain nojalla pääsee maahan.

Lue lisää: Avin on määrä päättää perjantaina, pääseekö muun muassa Yhdys­valtojen ja Kiinan rokotus­todistuksilla ravintolaan Suomessa

Eniten asia koskee Yhdysvalloista, Kiinasta ja Japanista tulevia matkailijoita. Venäjä on vaikeampi kysymys, sillä sen Sputnik-rokote ei ole koronatodistukseen kelpaava rokote EU:ssa ja Suomessa.

Ravintola- ja matkailualaa edustava Mara ehti jo alkuviikosta viestittää jäsenkunnalleen, että näin tulee tapahtumaan.

”Kolmansista maista tulevien matkailijoiden koronatodistukset kelpaavat tuoreen linjauksen mukaan koronapassiksi”, kuuluu sisäisen tiedotteen otsikko.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen sanoi torstaina, että ”olisihan se hullua, jos näistä maista saaduilla dokumenteilla pääsee Suomeen, mutta ei pääse syömään ravintolaan.”

Perjantaina Lehikoinen sanoi, ettei ainakaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella aseteta toimijoille sanktioita, jos he päästävät sisään vaikkapa yhdysvaltalaisen, jolla on näyttää maahantuloon kelpaavat pätevät koronadokumentit.

Sisääntulijalla pitää olla rokotustodistus täydestä, hyväksytystä rokotussarjasta, enintään 72 tuntia aiemmin tehty negatiivinen tulos koronatestistä tai todistus korkeintaan kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetusta, laboratoriovarmistetusta covid-19-taudista.

Hyväksyttyjä rokotuksia ovat EU:n komission myyntiluvan saaneet rokotukset tai WHO:n hätäkäyttölistalleen hyväksymät rokotukset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat