Valtiovarainministeri Saarikko Ylellä: En halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihikiistaa - Politiikka | HS.fi

Valtiovarain­ministeri Saarikko Ylellä: En halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihi­kiistaa

Saarikko ehdotti lauantaina myös suurhanketta mielenterveyden ongelmien vähentämiseksi.

Annika Saarikko kertoo käyvänsä keskustelua menokehyksistä muiden hallituspuolueiden kanssa etupainotteisesti jo nyt, jotta viime kevään kehysriihen kaltaiset tapahtumat eivät toistuisi.

4.12.2021 11:35 | Päivitetty 4.12.2021 13:45

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) varoitti Ylen Ykkösaamussa muita hallituspuolueita siitä, ettei halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihen kaltaista kiistelyä hallituspuolueiden kesken.

Saarikon mukaan hallituspuolueilla oli eriäviä näkemyksiä etenkin siitä, kuinka paljon täytyy toteuttaa toimia, että työllisyys kohenee ja työn vastaanottaminen on kannattavaa. Erimielisyyttä oli myös siitä, onko tarvetta joustaa aiemmin tehdyistä talouspäätöksistä.

”Toista vastaavaa vääntöä en ole valmis kohtaamaan”, Saarikko sanoi Ylen haastattelussa.

Saarikko painottaa, että ilmastonmuutoksen torjuntaa ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämistä turvaa parhaiten se, että Suomella on vakaa talous.

Saarikko sanoi käyvänsä keskustelua menokehyksistä muiden hallituspuolueiden kanssa etupainotteisesti jo nyt sen takia, etteivät viime kevään kehysriihen kaltaiset tapahtumat toistuisi.

”Monissa hallituspuolueissa painotus on meistä merkittävästi vasemmalle. Jos minä haluan pitää meille tärkeistä periaatteista kiinni, niin se edellyttää joskus sitä, että joutuu sanomaan voimakkaasti ja myöskin kertomaan reilusti, missä ne meidän rajamme kulkevat”, Saarikko sanoi.

Saarikon kommentit ovat jatkoa hänen kahden viikon takaiselle lausunnolleen siitä, että keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa ”keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa”.

Saarikko sanoi tuolloin keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Rovaniemellä, että sovitun menokehyksen horjuttaminen on hallituksen horjuttamista.

Lue lisää: Saarikko uhkasi keskustan jättävän hallituksen, jos kehyksistä lipsutaan – Vihreiden Kari: ”Ei budjetti­neuvotteluja käydä julkisuuden kautta”

Lue lisää: Annika Saarikko esitti hallitus­kumppaneilleen uhka­vaatimuksen, joka voi tällä kertaa aidosti pohjustaa hallituksen loppua

Saarikko ehdotti lauantaina myös suurhanketta mielenterveyden ongelmien vähentämiseksi.

Saarikon mukaan mielenterveyden saralla pitäisi toteuttaa samanlainen suurhanke kuin oli 1970-luvulla käynnistetty Pohjois-Karjala-projekti, jolla saatiin vähennettyä suomalaisten sydän- ja verisuonitauteja.

"Emme enää menetä lähimpiämme niin paljon ja liian varhain sydänsairauksille kuten puoli vuosisataa sitten. Nyt on aika vastaavanlaiselle suurhankkeelle, jolla mielenterveyden ongelmiin liittyvä kokonaisuus saadaan paremmalle tolalle”, Saarikko sanoi puheessaan keskustan aluevaalistartissa Helsingissä.

Saarikko muistutti puheessaan, että joka toisen työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat mielenterveyden häiriöt.

"Mielenterveyden ongelmien aiheuttamat kustannukset ovat yhteiskunnalle vuodessa miljardeja. Se on suhteessa enemmän kuin monessa muussa maassa”, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan peruspalveluita on mielenterveyden saralla vahvistettava niin, että palvelut on saatavissa "ensimmäisen oven takaa".

”Jokaiselle hyvinvointialueelle on järjestettävä perhekeskustoimintaa niin, että perhe ja lähiyhteisö otetaan kokonaisuutena hoitoon ja mukaan paranemiseen. Heikon pärjäämisen ja mielen sekä päihteidenkäytön ongelmien kierre on katkaistava”, Saarikko sanoi.

Saarikko korosti myös jokaisen suomalaisen henkilökohtaista vastuuta mielenterveysasioissa.

”Tärkein mielenterveystyö tehdään kuitenkin ihmissuhteissa, tavassamme suhtautua toinen toisiimme. Tässä me jokainen voimme katsoa peiliin. Meistä jokainen on osa ihmisten ketjua lähimmillemme, ystävillemme, työtuttavillemme sekä jokaiselle satunnaisesti kohtaamallemme avun tarpeessa olevalle.”

Saarikko ei puheessaan kommentoinut ehdottamansa suurhankkeen hintaa tai sitä, miten se rahoitettaisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat