Presidentti Niinistö The Sunday Timesin haastattelussa: Nykymaailma on jopa kylmän sodan maailmaa vaarallisempi paikka - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö The Sunday Timesin haastattelussa: Nyky­maailma on jopa kylmän sodan maailmaa vaarallisempi paikka

Samalla Niinistö valaisi myös suhdettaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Presidentti Sauli Niinistö avasi brittilehden haastattelussa muun muassa näkemystään maailman turvallisuustilanteesta sekä suhdettaan Venäjään. Kuvassa Niinistö Mäntyniemessä marraskuussa.

5.12.2021 15:59

Presidentti Sauli Niinistö avaa brittilehti The Sunday Timesille antamassaan, sunnuntaina julkaistussa haastattelussa ajatuksiaan maailmanpolitiikan nykyisistä jännitteistä.

Niinistö kuvaa lehdessä nykyaikaa monella tavalla vaarallisemmaksi kuin mitä kylmän sodan aikainen maailma oli.

”Jos joku silloin olisi painanut ydinasenappia, hän olisi niin tehdessään tiennyt, että vastapuoli näkee sen ja painaa omaansa.”

Haastattelussa annetaan paljon tilaa Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välisille suhteille sekä Suomen tasapainottelulle suurvallan naapurina. Niinistöä tituleerataan jutussa jopa Putin-kuiskaajaksi.

Maailmanpolitiikkaa on nyt Niinistön mukaan vaikeampi ennakoida, koska muun muassa hybridivaikuttamisen kaltaiset sodankäynnin keinot ovat monimutkaisempia ja tuntemattomampia. Nämä uudet keinot ovat hämärtäneet kylmän sodan aikaista todellisuutta molemminpuolisesta taatusta tuhosta.

”Se oli kauhun tasapainoa. Nyt meillä ei ole sitä. 1970-luvun jälkeen solmitut asevarustelua koskevat sopimukset heijastelivat sitä, että meidän täytyy jotenkin tasapainoilla kauhun kanssa. Nyt meillä on jäljellä pelkkää kauhua”, Niinistö sanoo.

Kun Naton puheenjohtaja Jens Stoltenberg vieraili delegaatioineen lokakuun lopulla Helsingissä kertoen, että Suomen ovi sotilasliiton jäseneksi on auki, matkusti Niinistö neljä päivää myöhemmin Venäjän presidentti Vladimir Putinin vieraaksi Moskovaan.

Lehti huomauttaa, että länsimaiden johtajista ainoastaan Saksan väistyvä liittokansleri Angela Merkel on kokeneempi Putinin kanssa neuvottelemisessa.

Niinistön mukaan hyödyllisin asia Putinin kanssa keskusteltaessa on molemminpuolinen kunnioitus. Putin halveksii heikkouden näyttämistä, mutta hänellä on myös suuri tahto tulla otetuksi vakavasti.

”Venäläisten kanssa on tärkeintä, että et vähättele tai tai jätä heitä huomiotta”, Niinistö sanoo.

Putin arvostaa myös vastustajissaan kovuutta, minkä seurauksena Suomi oli Niinistön johdolla eturivissä kutsumassa Krimin niemimaan valtausta laittomaksi vuonna 2014.

Lähitulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myötä yhä enemmän avautuva arktinen alue tuo lisäulottuvuuden myös suurvaltasuhteisiin. Niinistön mukaan Venäjän aikomuksista alueella ei ole epäselvyyttä, sillä se haluaa omien sanojensa mukaan turvata Murmanskin alueen.

”Mutta, kuten kaikki tiedämme, meri on päättymätön mittasuhteiltaan. Missä puolustus alkaa, ja mihin asti se ulottuu?"

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat