Presidentti Niinistö esitti HS:n haastattelussa huolensa kansan jakautumisesta rokotusten suhteen: ”Nopeasti ylittyy kynnys, että lähdetään henkilöihin kiinni” - Politiikka | HS.fi

Presidentti Niinistö esitti HS:n haastattelussa huolensa kansan jakautumisesta rokotusten suhteen: ”Nopeasti ylittyy kynnys, että lähdetään henkilöihin kiinni”

”Olemme kohdanneet jotain sellaista, jota varmasti etukäteen kukaan ei olisi uskonut. Mutta tämä runsas puolitoista vuotta on osoittanut, että sekin kyetään ottamaan vastaan”, tasavallan presidentti sanoi HS:n haastattelussa Presidentinlinnassa.

6.12.2021 16:32 | Päivitetty 6.12.2021 21:54

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan yhteiskunnan jakautumisesta rokotekeskustelussa.

Suomi jakautuu tällä hetkellä voimakkaasti koronarokotteen ottaneisiin ja rokottamattomiin, kun koronapassin käyttö laajenee eri palveluihin. HS kysyi presidentti Niinistöltä Presidentinlinnassa, miten vältetään se, ettei tästä kahtiajaosta jää pysyviä haavoja.

”Kina ja erimielisyys rokotteista on kovin kiivasta. Siinä ylittyy nopeasti kynnys, että lähdetään henkilöihin kiinni. Minusta se on valitettavaa ja pitäisi unohtaa. Ollaan sitten kirkkaasti eri mieltä”, Niinistö sanoi.

”Rokottamattomat joutuvat olemaan enemmän varovaisia, sekä itsensä että muiden vuoksi. Se tarkoittaa myös sitä, että se vapaus, joka muilla on, on rajallisempaa.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivää ei juhlita perinteisellä Presidentinlinnan vastaanotolla heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Itsenäisyyspäivää juhlitaan jo toisen kerran poikkeuksellisin menoin koronatilanteen vuoksi.

Presidentti Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio olivat kuitenkin illalla Presidentinlinnassa lyhyesti median tavattavissa. HS:n Jussi Pullisen tekemässä haastattelussa presidentti lähetti terveisensä kansalaisille ja koronaviruksen kanssa työskenteleville, jotka pohtivat pahenevaa koronavirustilannetta.

”Olemme kohdanneet jotain sellaista, jota varmasti etukäteen kukaan ei olisi uskonut. Mutta tämä runsas puolitoista vuotta on osoittanut, että sekin kyetään ottamaan vastaan.”

Ikävä kyllä koronavirustilanne jatkuu, tasavallan presidentti totesi.

”Se vaatii meiltä jatkuvasti paljon voimia ja sisua, jotta tästä mahdottomasta selviämme – niin kuin selviämme.”

Myös Haukio ilmaisi huolensa pahenevasta koronavirustilanteesta, mutta painotti viranomais­suositusten merkitystä ja uskoi puolisonsa tapaan, että koronatilanteesta selvitään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehtii Ylioppilaiden soihtukulkueen marssijoita parvekkeelta itsenäisyyspäivänä.

Niinistö ei ottanut kantaa pääministeri Sanna Marinia (sd) koskevaan ajankohtaiseen keskusteluun. Marin vietti iltaa Helsingin yöelämässä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sen jälkeen, kun hän oli saanut tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunnasta. Marin oli ollut samoissa kokouksissa Haaviston kanssa.

Lue lisää: Pääministeri Marin HS:lle yö­kerho­käynnistään korona­virukselle altistuneena: ”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”

Niinistö kuitenkin penäsi yleisesti varovaisuuden perään.

”Mutta olen kautta tämän puolentoista vuoden yrittänyt korostaa sitä, että kyllä me osaamme olla varovaisia, kunhan muistamme ja arvostamme sitä. Varovaisuus ylipäätään on paikallaan.”

Tilanne Ukrainan ja Venäjän rajalla on jälleen kiristynyt Venäjän keskitettyä lähialueille joukkoja. Jännitteet ovat kasvaneet myös Valko-Venäjän rajoilla.

Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Niinistö kertoi seuraavansa mielenkiinnolla tiistaita, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat.

”En usko, että keskustelussa syntyy suuria ratkaisuja, mutta siinä voidaan saada suuntaa esimerkiksi jatko­neuvotteluille, joissa tämäkin tilanne voisi selvitä. Huominen on tärkeä päivä”, Niinistö sanoi HS:n haastattelussa.

Putin vaati vastikään Natoa sitoutumaan siihen, ettei sotilasliitto enää laajennu itään. Jos vaatimus toteutuisi, käytännössä se tarkoittaisi sitä, ettei Suomi voisi liittyä Natoon.

Niinistö ei ollut halukas jakamaan Nato-kantaansa, mutta piti hyvänä sitä, että mahdollisuus liittyä Natoon säilyy Suomella.

”Mutta kannattaa muistaa, että se vaatii aikamoisen enemmistön eduskunnassa”, presidentti totesi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö HS:n haastattelussa. Vasemmalla puoliso Jenni Haukio.

Presidenttiparin itsenäisyyspäivä alkoi seppeleenlaskulla Sankariristille Hietaniemen hautausmaalla. Hietaniemestä presidenttipari siirtyi Helsingin tuomiokirkkoon, jossa he käyvät sytyttämässä kynttilät viime vuoden tapaan.

Itsenäisyyspäivän iltana presidenttiparia haastatellaan Ylen suorassa itsenäisyyspäivä­lähetyksessä, jossa vieraillaan Presidentin­linnassa.

Lähetyksessä kuullaan presidenttiparin lisäksi veteraanien ja lottien sekä koronavirus­pandemian aikana ansioituneiden henkilöiden ajatuksia ja elävää musiikkia.

Presidenttiparin ohjelmassa on myös ylioppilaiden soihtukulkueen seuraaminen Presidentinlinnan parvekkeelta.

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotto oli alun perin tarkoitus järjestää tavallista suppeampana.

Kutsuttujen joukossa oli muun muassa koronavirusta vastaan työskennellyttä terveydenhuollon henkilöstöä, vapaaehtois­työntekijöitä sekä kulttuurin ja urheilun edustajia.

Linnan juhlat kuitenkin peruttiin. Koronatilanteen lisäksi perumisen syyksi kerrottiin myös se, ettei tilaisuudessa voitaisi käyttää koronapassia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat