Komission esitys ympäristöluokittelusta meni läpi – Suomi vastusti metsäsyiden takia, yhteensä 13 maata asettui esitystä vastaan - Politiikka | HS.fi

Komission esitys ympäristö­luokittelusta meni läpi – Suomi vastusti metsäsyiden takia, yhteensä 13 maata asettui esitystä vastaan

Suomen ja Ruotsin rinnalle tuli muitakin vastustajia muun muassa siksi, että komissio ei ottanut kantaa ydinvoimaan.

Suomen hallitus ei saanut aikaan yksimielistä kantaa sijoitusten ympäristöluokitteluun. Suomen kannaksi tuli vastustaa luokittelua, mutta vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat siihen eriävän mielipiteensä. Suomea hiersivät asetuksen metsänhoitoa koskevat ehdotukset.

9.12.2021 10:31 | Päivitetty 9.12.2021 14:43

Bryssel

EU:n jäsenmaat ovat hyväksyneet esityksen sijoituskohteiden ympäristöluokittelusta eli taksonomiasta, jota Suomi asettui vastustamaan.

Metsäteollisuus ry:n tietojen mukaan yhteensä 13 maata, mukaan lukien Suomi, Ruotsi ja Ranska, vastustivat komission esitystä ensimmäiseksi delegoiduksi asetukseksi. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kaatamaan esitystä.

Suomea hiersivät asetuksen metsänhoitoa koskevat ehdotukset.

Ympäristöluokittelu eli taksonomia tarkoittaa, että komissio antaa rahoittajille ja sijoittajille määrittelyn siitä, mitkä sijoituskohteet ja hankkeet ovat kestäviä ilmaston kannalta. Tarkoituksena on saada pääomat virtaamaan kestäviin hankkeisiin, jotta EU saavuttaisi ilmastotavoitteensa.

Vastustajia olisi pitänyt olla 20 eli niin sanottu vahvistettu määräenemmistö, jotta esitys olisi kaatunut.

Esityksestä ei järjestetty äänestystä, vaan jäsenmaat ilmoittivat puoleenyöhön mennessä, mille kannalle ne asettuvat. Osa maista vastusti esitystä muun muassa siksi, että komissio ei siinä ota vielä kantaa, luokitteleeko se ydinvoiman kestäväksi tavaksi tuottaa energiaa.

Etukäteiskeskusteluissa Ranska, Slovakia ja Italia halusivat Suomen ja Ruotsin lisäksi komission antavan mahdollisimman pian ydinvoimaa koskevan täydennyksen. Malta vaati samaa maakaasulle. Romania ja Tšekki haluavat ydinvoiman ja maakaasun komission seuraavaan asetukseen.

Asetus julkaistiin torstaina EU:n virallisessa lehdessä. Asetus tulee voimaan 1. tammikuuta 2022.

EU-maat hyväksyivät ohjeiden pohjaksi taksonomia-asetuksen viime vuoden kesäkuussa ja antoivat samalla EU-komissiolle valtuudet antaa tarkempia säännöksiä niin sanotuilla delegoiduilla asetuksilla.

Kyseessä on vasta komission ensimmäinen erä säännöksiä. Tulossa on lisää kriteereitä sellaiselle metsätaloudelle, joka edistää luonnon monimuotoisuutta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat