Ministerin käsikirja kehottaa pitämään virkamatkapuhelimen aina mukana, Marinilla oli illanvietossaan vain eduskuntapuhelin - Politiikka | HS.fi

Ministerin käsikirja kehottaa pitämään virkamatka­puhelimen aina mukana, Marinilla oli illan­vietossaan vain eduskuntapuhelin

Valtioneuvoston kanslian virkakunta lähetti lauantaina tekstiviestitse ohjeistuksen, jossa koronatartunnan saaneen ulkoministerin kanssa tekemisissä olleita kehotetaan välttämään kontakteja toistaiseksi. Viestit eivät tavoittaneet pääministeri Marinia.

Pääministeri Sanna Marin (sd)

6.12.2021 12:02

Pääministeri Sanna Marin (sd) on kertonut muun muassa Helsingin Sanomille ja Iltalehdelle, ettei hänellä ollut lauantai-iltana ja -yönä mukanaan valtioneuvoston puhelinta, johon Valtioneuvoston tilannekeskuksen viestit tulevat.

Ministereille laaditussa Ministerin käsikirjassa vuodelta 2019 ohjeistetaan, että virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiina.

Valtioneuvoston tilannekeskus lähettää ilmoitukset, kutsut ja hälytykset ministerien ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen.

Käsikirjassa todetaan, että valtioneuvoston tilannekeskus ilmoittaa muun muassa merkittävistä turvallisuustapahtumista lähettämällä ilmoituksia, kutsuja ja hälytyksiä ministerien ja virkamiesjohdon virkamatkapuhelimeen, todetaan käsikirjassa.

Valtioneuvoston tilannekeskus ylläpitää tilannekuvaa ja raportoi siitä valtionjohdolle, virkamiesjohdolle ja ministeriöiden valmiusorganisaatioille. Raporttien lisäksi tilannetietoa välitetään tekstiviestijärjestelmän avulla.

Seiska-lehti kertoi sunnuntaina, että Marin juhli helsinkiläisessä yökerhossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä aamuyöhön asti, vaikka hän oli saanut lauantai-iltana tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunnasta.

Marinilla oli illanvieton aikana mukanaan eduskunnan puhelin. Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi soitti hänelle siihen ja kertoi Haaviston tartunnasta noin kello 19.20 lauantai-iltana. Marinin mukaan tässä puhelussa ei käynyt ilmi, että pääministerin pitäisi välttää kontakteja.

HS:n tietojen mukaan ministerit ja valtioneuvoston keskeinen henkilöstö ovat saaneet tartunnasta tiedon ja kehotuksen välttää kontakteja noin kello 20:n aikaan.

Valtioneuvoston kanslian virkakunta lähetti lauantaina illalla kello 22 laajalla jakelulla tekstiviestitse toisen ohjeistuksen, jossa ulkoministerin kanssa tekemisissä olleita kehotetaan välttämään kontakteja toistaiseksi. Viestin jakelussa ovat mukana kaikki ministerit.

”Kaikkia joilla on ollut ulkoministerin kanssa sama ohjelma perjantaina 3.12. pyydetään välttämään kontakteja toistaiseksi”, HS:n näkemässä viestissä todetaan.

Marin kertoi HS:lle, että hänellä on aina mukanaan toinen virkapuhelimista.

”Olen aina tavoitettavissa, ja nytkin minut tavoitettiin”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat