Tutkijat: Hallituksen koronapolitiikan uskottavuus voi kärsiä Marinin illanvietosta, mutta laajempi kriisi epätodennäköinen - Politiikka | HS.fi

Tutkijat: Hallituksen korona­politiikan uskottavuus voi kärsiä Marinin illan­vietosta, mutta laajempi kriisi epätodennäköinen

Hallituksen koronapolitiikan uskottavuus voi kärsiä pääministeri Marinin päätöksestä viettää iltaa yöelämässä korona-altistuksestaan huolimatta, arvioivat Johanna Vuorelma ja Kimmo Grönlund. Samoin voi käydä pääministerin omalle suosiolle ja hänen puolueensa Sdp:n kannatukselle.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

7.12.2021 17:19

HS:n haastattelemat politiikan tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että pääministeri Sanna Marinin (sd) viikonloppuisen illanvieton synnyttämä keskustelu johtaisi laajempaan poliittiseen kriisiin.

Sen sijaan hallituksen koronapolitiikan uskottavuus voi kärsiä, he arvioivat. Samoin voi käydä pääministerin omalle suosiolle ja hänen puolueensa Sdp:n kannatukselle.

Marin jatkoi illanviettoa Helsingin yöelämässä lauantaina sen jälkeenkin, kun hän oli saanut tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunnasta. Marin oli altistunut virukselle, sillä hän oli ollut samoissa kokouksissa Haaviston kanssa.

Pääministeri oli myös jättänyt kotiin valtioneuvoston virkakännykän, johon hänelle lähetettiin kehotus välttää kontakteja, joten hän ei saanut viestejä. Ministerin käsikirjan mukaan virkapuhelinta pitäisi pitää mukana.

Seiska-lehden mukaan pääministeri Sanna Marin (sd) vietti iltaa muun muassa Butchers-yökerhossa.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta toteaa, että olennaista Marinin tulevaisuuden kannalta on luonnollisesti hallituskumppaneiden luottamus. Toistaiseksi ei ole ollut merkkejä siitä, että se olisi horjumassa.

”Mitään sen tyyppisiä signaaleja ei ole ainakaan tähän mennessä näkynyt julkisuudessa, että hallituspuolueissa pidettäisiin tällaista harkintakyvyn puutetta niin raskauttavana, että häneen ei enää luotettaisi”, Vuorelma sanoo.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) esimerkiksi kommentoi HS:lle Marinin päätöstä jatkaa illanviettoa ravintolassa ja yökerhossa korona-altistumisesta huolimatta sanomalla, että asia on jokaisen omassa harkinnassa.

Vuorelma arvioi samalla, että hallituksen koronapolitiikan uskottavuuteen tapauksella voi olla vaikutusta. Näin olisi sen vuoksi, että moni kansalainen on kokenut, että Marinin tilannearvio petti koronatilanteen pahennuttua.

Myös Marin itse on todennut, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa. Hän kirjoitti maanantai-iltana Facebookissa olevansa ”todella pahoillaan” siitä, ettei toiminut näin.

”Marin on onnistunut luomaan sellaista yhteistä poliittista tilannekuvaa, että korona pitää ottaa vakavasti, ja nyt tämäntyyppinen tapaus heikentää nimenomaan ehkä kansalaisten silmissä rajoitusten oikeutusta ja uskottavuutta”, Vuorelma sanoo.

Johanna Vuorelma

Hän toteaa myös, että vastaavilla kohuilla voi olla vaikutusta Marinin henkilökohtaiseen suosioon ja pääministeripuolue Sdp:n suosioon.

Kohu voi muuttaa tarinaa tähän asti suositun Marinin ympärillä: Julkisessa keskustelussa on jo viime aikoina tulkittu pääministerin toimia aiemmasta poikkeavalla tavalla ja keskitetty huomiota esimerkiksi hänen yksityiselämäänsä ja siihen liittyvään harkintaan.

”Tämä tapaus voi asettua jatkumoon, jossa punnitaan pääministeri-instituutioon liittyviä odotuksia ja Marinin pyrkimystä ravistella instituutiota.”

Myös Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund pitää tämän hetken tiedoilla epätodennäköisenä, että Marinin toiminnasta alkanut keskustelu eskaloituisi laajemmaksi poliittiseksi kriisiksi.

”En ainakaan näkisi sitä, mutta eihän se mahdotonta ole”, hän sanoo.

Grönlundkin pitää mahdollisena, että Marinin ja hänen puolueensa Sdp:n suosio kärsii käydystä keskustelusta. Mahdollista on hänen mukaansa myös, että luottamus pääministeriin koronapolitiikan johtajana heikkenisi.

”On nähtävissä, että kovinkin suositut pääministerit voivat nopeasti menettää suosiotaan. Samalla tavalla kävi Juha Sipilälle (kesk) ja Alexander Stubbille (kok) ainakin. Kyllähän Matti Vanhanenkin (kesk) oli aikanaan vaikeuksissa”, Grönlund sanoo.

”Mitään semmoista pysyvää kansansuosiota ei taida kenelläkään muulla olla ollut, paitsi [presidentti] Sauli Niinistöllä, joka toki on eri asemassakin.”

Kimmo Grönlund

Grönlund arvioi, että oppositio varmasti pitää edelleen keskustelua Marinin toiminnasta yllä. Laajemman poliittisen kriisin kärjistymistä suitsinee hänen arvionsa mukaan se, että Marin noudatti toiminnassaan THL:n ohjeistusta kahdesti rokotetuille.

Lisäksi valtioneuvostosta on vakuutettu, että pääministeri kyetään tavoittamaan aina siitä huolimatta, ettei hänellä olisi ohjeistuksen mukaisesti virkapuhelinta mukana.

”Hyvä näin, sillä tämä on kohun varsinainen pihvi”, katsoo Grönlund.

Sdp:n suosioon tapahtumat voivat Grönlundin arvion mukaan heijastua yleisen keskustelun lisäksi sitä kautta, että puolueen kannattajakunnassa on paljon iäkkäämpää väestöä.

”Tässä on sukupolvien välinen kuilu myös siinä, mitä me katsomme sopivaksi pääministerin käyttäytymiseksi. Ehkä hänen pitää sitä miettiä ja varmasti puolueenkin sisällä mietitään, että millä tavalla se sitten vaikuttaa”, Grönlund sanoo.

Itse hän korostaa pitävänsä vastaavaa sopivuuteen liittyvää keskustelua esimerkiksi Marinin vapaa-ajanviettoon liittyen ikävänä. Poliittisesti sillä voi kuitenkin olla vaikutuksensa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat