”Haastetaanko hänen uskottavuuttaan sen takia, että hän on nuori päättäjä?” – Sanna Marinilla on yhä Sdp:n piirijohtajien luottamus - Politiikka | HS.fi

”Haastetaanko hänen uskottavuuttaan sen takia, että hän on nuori päättäjä?” – Sanna Marinilla on yhä Sdp:n piiri­johtajien luottamus

HS haastatteli yhtä lukuun ottamatta kaikki Sdp:n piirien johtajat. He eivät nostaneet ongelmaksi valtioneuvoston puhelimen jättämistä kotiin.

Pääministeri Sanna Marin Sdp:n puoluevaltuuston sääntömääräisessä syyskokouksessa Oulussa 20. marraskuuta.

7.12.2021 21:38

Viikonlopun tapahtumat eivät ole horjuttaneet sosiaalidemokraattien kentän luottamusta Sdp:n puheenjohtajaan, pääministeri Sanna Mariniin. Tämä käy ilmi HS:n haastattelukierroksella puolueen piirien puheenjohtajille.

Osa puheenjohtajista sanoo kuitenkin, että Marin olisi voinut harkita toimintaansa tarkemmin sen jälkeen kun hän oli saanut lauantaina tiedon altistumisestaan koronavirukselle. Marin jatkoi illanviettoaan Helsingin yöelämässä tiedosta huolimatta. Hän on itsekin jälkeenpäin pahoitellut, ettei harkinnut asiaa paremmin.

Lue lisää: Pääministeri Marin HS:lle yö­kerho­käynnistään korona­virukselle altistuneena: ”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”

Pohjanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajan, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan harkinta olisi ollut tarpeen, koska kansalaisillekin on korostettu koronaepidemiassa kontaktien välttämistä.

”Mutta eivät tällaiset asiat vaikuta luottamukseen Marinia kohtaan. On hyvä, että päätöksentekijöitä seurataan tarkkaan ja että epäselvyydet selvitetään, mutta tässä asiassa kaikki epäselvyydet on jo selvitetty.”

Matias Mäkynen

HS kysyi Sdp:n piirijohtajilta, luottavatko he edelleen Mariniin ja hänen harkintakykyynsä ja vaikuttiko Marinin viikonlopun toiminta hänen kykyynsä johtaa uskottavasti taistelua koronaepidemian leviämistä vastaan.

Sdp:llä on kolmetoista piiriä, joiden puheenjohtajista HS tavoitti kaksitoista.

Marin sai lauantai-iltana puhelimitse tiedon altistumisestaan koronavirukselle. Syynä oli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunta.

Marinille soittanut valtiosihteeri Henrik Haapajärvi ei ohjeistanut häntä välttämään kontakteja, vaikka valtioneuvoston 26. marraskuuta päivitetyssä ohjeessa sanotaan, että ”valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti kun tieto altistumisesta on saatu”.

Marinin käytössä olevaan valtioneuvoston virkapuhelimeen lähetettiin myöhemmin kaksi viestiä, joissa häntä kehotettiin välttämään kontakteja. Marin oli jättänyt puhelimen kotiin vastoin ministerin käsikirjan ohjetta. Hän näki nämä viestit vasta sunnuntaiaamuna.

Pohjanmaan sosiaalidemokraattien Matias Mäkysen mukaan on harmillista, ettei kehotus kontaktien välttämisestä tavoittanut Marinia riittävän ajoissa.

Moni piirijohtajista korostaa kuitenkin, että Marin noudatti puhelimitse saamaansa ohjeistusta.

Savo-Karjalan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Tiina Kaartinen sanoo Marinin toimineen ohjeiden mukaisesti ja asianmukaisesti hakeuduttuaan korona­testiin. Molemmat testit osoittautuivat negatiivisiksi.

”Kun on saanut kaksi rokotetta, ei aseteta karanteeniin. Heti kun hän sai seuraavan viestin, hän toimi niin kuin pitääkin.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaan kahdesti rokotettuja ei suoraan määrätä jäämään omaehtoiseen karanteeniin. Valtioneuvoston kanslian ohjeistus on kuitenkin tätä tiukempi.

Kaartisen omaan luottamukseen tai Marinin kykyyn johtaa koronataistelua tilanne ei vaikuta. Kaartisen mielestä Marin on onnistunut pandemian hoidossa erittäin hyvin.

Iisakki Kiemunki

”Pää­ministeri toimi THL:n yleisen linjan ja saamansa suul­lisen ohjeistuksen mukaan, joka olisi voinut olla tarkempaa ja yhden­suuntaista myöhemmin teksti­viestillä tulleen ohjeis­tuksen kanssa”, sanoo myös Hämeen sosiaali­demokraattien puheen­johtaja Iisakki Kiemunki.

Helsingin sosiaali­demokraattien puheen­johtaja Anita Hellman pitää suora­selkäisenä, että Marin myönsi harkinnassaan olleen parantamisen varaa.

”Hän on itse julkisuudessa todennut, että olisi pitänyt kyseen­alaistaa viesti ja tarkistaa”, Hellman sanoo.

Anita Hellman

”On tehty fiksuja päätöksiä, ja hän on yhä hyvin kyvykäs johtamaan maata. En näe, että tämä vaikuttaa hänen kykyihinsä pääministerinä tai koronataistelussa.”

Hellman arvioi, että Marinin kohdalla kohuihin kiinnitetään tavanomaista enemmän huomiota.

”Tuntuu, että kun on nuorehko nainen pääministerinä, se nostaa erilaisia asioita esiin. Ei muiden pääministerien kohdalla puhuta ’bilettämisestä’.”

Samaa sanoo Keski-Suomen sosiaali­demokraattien puheen­johtaja Ville Rautiainen.

”Mietin sitä, haastetaanko hänen uskottavuuttaan julkisuudessa sen takia, että hän on nuori päättäjä.”

Varsinais-Suomen Sdp:n puheenjohtaja Niina Alho pitää kohua harmittavana. Alho näkee kuitenkin, että Marin on tavallaan näyttänyt esimerkkiä, koska kahdesti rokotettuna ja koronapassi mukanaan voi vierailla yökerhossa.

”Ei tämä ihan putkeen mennyt. Mutta täytyy pääministerilläkin olla mahdollisuus elää ja viettää vapaa-aikaa.”

Alho samoin kuin osa muistakin piirijohtajista toivoo, että kohujen asemesta huomio keskittyisi politiikan sisältöihin.

”Kyllähän pääministerillä on oikeus viettää aikaa ystäviensä kanssa. Ehkä tässä on harkintakyky hieman pettänyt, mutta jossain määrin ihmettelen myös sitä, että niin paljon seurataan pääministerin vapaa-ajan viettoa”, sanoo suomen­ruotsalaisten sosiaali­demokraattien (FSD) puheen­johtaja Anette Karlsson.

Anette Karlsson

Oulun sosiaalidemokraattisen piirin puheenjohtaja Mika Pietilä sanoo, että hänen näkökulmastaan yhteiskunnassa on huomattavasti tärkeämpiä asioita ja keskustelunaiheita kuin se, onko pääministeri ollut viettämässä ystäviensä kanssa iltaa.

”Mielestäni media on hieman tarkoitushakuisesti kytännyt tiettyjä tapahtumia, kun voisi viestiä ihmisille esimerkiksi hallitusohjelman edistymisestä tai koronaepidemian hallintaan liittyvistä merkittävistä asioista.”

Pietilän mukaan Marinin uskottavuus tai kyky johtaa kamppailua koronaepidemiaa vastaan ei ole horjunut. Samaa sanoo Kaakkois-Suomen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Hannu Repo.

”En usko, että tällainen yksi asia tähän vaikuttaisi. Kannattaa aina katsoa kokonaisuutta.”

Uudenmaan Sdp:n puheenjohtajan Joona Räsäsen mielestä Marinilla olisi voinut olla varovaisuus­peri­aatetta noudattaen syytä tulla toisen­laiseen ratkaisuun altistuksesta kuultuaan.

Joona Räsänen

”Niin kuin hän itsekin taisi todeta, hänellä petti arvostelukyky. Laajempia vaikutuksia on ennenaikaista lähteä arvioimaan.”

Räsänen sanoo, että asia ei kuitenkaan vaikuta Marinin asemaan puolueen puheenjohtajana tai pääministerinä tai hänen kykyynsä johtaa taistelua koronaepidemiaa vastaan.

”Ei sellaista yleistä huomiota ole, että luottamus olisi mennyt. Toivotaan, että [alue]vaalien alla keskityttäisiin itse asioihin ja vähennettäisiin tällaista turhaa toimintaa, joka aiheuttaa negatiivisen kierteen ja vaikuttaa uskottavuuteen negatiivisesti.”

Valtioneuvoston puhelimen jättämistä kotiin piirijohtajat eivät nosta ongelmaksi.

Roope Lehto

”Siitä on sovittu pelisäännöt. Jos pääministeri halutaan kiinni, hänet saadaan koko ajan kiinni langan päähän tai fyysisesti. Tekstiviesti ei ole vielä kriisitilanne”, sanoo Pirkanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehto.

Suomen­ruotsalaisten sosiaali­demokraattien puheenjohtajan Anette Karlssonin mukaan olisi syytä pohtia viestinnän kulkua. Ei kuitenkaan ole pääministerin asia saada viestintä­prosesseja toimimaan, Karlsson sanoo.

”On huolestuttavaa, jos prosessi sisältää vain yhden puhelimen, vaikka on olemassa erilaisia vaihtoehtoja välittää viesti. Olisi myös toivottavaa, että viestit olisivat yhtenäisiä.”

Myös FSD:ssä pääministerillä on edelleen täysi luottamus, Karlsson sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat