Hallituspuolueet eivät ole juuri arvostelleet pääministerin bilekohua – ja siihen on syynsä - Politiikka | HS.fi

Hallituspuolueet eivät ole juuri arvostelleet pää­ministerin bilekohua – ja siihen on syynsä

Sanna Marinin juhlinta tuskin kaataa hallitusta, mutta keskustelu aiheesta hallituksen sisällä jatkuu todennäköisesti keskiviikkona.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja ministerit Antti Kurvinen (kesk), Tytti Tuppurainen (sd), Annika Saarikko (kesk), Hanna Sarkkinen (vas) ja Emma Kari (vihr) eduskunnan suullisella kyselytunnilla joulukuussa.

7.12.2021 18:19

Hallituspuolueet ovat kommentoineet silmiinpistävän pidättyväisesti pääministeri Sanna Marinin (sd) uusinta bilekohua.

Tänä syksynä keskusta ja vihreät ovat vähän väliä avoimesti arvostelleet pääministeriä, joten voisi kuvitella, että nyt olisi niille oiva tilaisuus korostaa, kuinka vastuuttomasti Marin käyttäytyi viime viikonloppuna.

Aineksia baari-illan kritiikkiin löytyy etenkin siksi, että koronatilanne on erittäin vaikeassa vaiheessa, ja maailmalla on leviämässä uusi muunnos.

Pääministeri päätti kuitenkin lähteä viettämään pitkää iltaa Helsingin yöhön, vaikka tiesi itse altistuneensa koronavirukselle.

Lue lisää: Tutkijat: Hallituksen korona­politiikan uskottavuus voi kärsiä Marinin illan­vietosta, mutta laajempi kriisi epätodennäköinen

Lauantaina alkuillasta valtiosihteeri Henrik Haapajärvi soitti Marinille ja kertoi korona-altistuksesta. Marin oli ollut koronatartunnan saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa samoissa kokouksissa. Maanantaina varmistui toisessa testissä, ettei Marinilla ole koronatartuntaa.

Marinin mukaan Haapajärvi sanoi, ettei pääministerin tarvitse ryhtyä erityis­toimenpiteisiin, koska hän on ottanut kaksi koronarokotusta. Näin ohjeistaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Vain Haapajärvi ja Marin tietävät, onko tässä koko totuus Haapajärven soitosta.

Jonkin aikaa Haapajärven soiton jälkeen valtioneuvoston turvallisuusyksikkö lähetti kaikille altistuneille ministereille viestin, jossa kehotettiin heitä välttämään kontakteja. Nykytietojen mukaan Haapajärvi ei soittanut uudelleen Marinille.

Marin on sanonut, että hän näki tämän viestin vasta sunnuntaina, koska se tuli valtioneuvoston virkapuhelimeen, jonka hän oli jättänyt kotiin. Illanvietossa hänellä oli mukanaan vain eduskuntapuhelin.

Marin on jälkikäteen pahoitellut tapahtunutta.

”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”, Marin sanoi HS:lle.

”Ja ymmärtää asettaa informaatio sellaiseksi, että tarkistan toisen kerran.”

Lue lisää: Pääministeri Marin HS:lle yö­kerho­käynnistään korona­virukselle altistuneena: ”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”

MTV:n kyselyn mukaan kansalaisten enemmistö pitää Marinin illanviettoa vakavana virheenä. Toki toimia on myös puolusteltu, mutta tällä kertaa vähemmän kuin aikaisemmissa Marin-kohuissa.

Kommentaattoreiden yleisin tulkinta on, että Marinin uskottavuus viestiä koronarajoituksesta on heikentynyt.

Kysymyksiä on paljon. Miksi Marin riskeerasi uskottavuutensa kansakunnan koronakriisin pääviestijänä jatkamalla iltaansa yökerhossa, vaikka tiesi olevansa altistunut?

Pääministerin uskottavuutta ei määritellä THL:n koronaohjeilla, vaan pääministerin omalla käytöksellä.

Hallitus saattaa jo ennen joulua kertoa kovempia koronarajoituksia sisältävän hätäjarrumekanismin ottamisesta käyttöön.

Siitä ilmoittaminen kuuluu pääministerille, mutta kuluneen viikonlopun jälkeen hänen sanoillaan ei ole enää samaa voimaa kuin oli keväällä 2020.

Keskeinen syy hiljaisuuteen lienee se, että muut puolueet hyötyvät maltillisuudella Marinin alhosta enemmän.

Hallituspuolueilla olisi siis yllin kyllin aihetta tölviä pääministeriä, joka on jo heikentänyt hallituksen koronatoimien viestintää omalla käytöksellään.

Miksi ne eivät näin tee?

HS:n tietojen mukaan puolueet eivät ole varsinaisesti kieltäneet esimerkiksi kansanedustajia kommentoimasta juhlintaa. Tilanne saattaa vielä kärjistyä, jos joku hallituspuolueen kansanedustaja ehdottaa vaikkapa Marinin eroa.

Keskeinen syy hiljaisuuteen lienee se, että muut puolueet hyötyvät maltillisuudella Marinin alhosta enemmän.

Jos ne lähtisivät nyt kovasti kritisoimaan pääministeriä, hän saattaisi saada sympatioita, mutta samalla puolueita syytettäisiin hallituksen heiluttamisesta keskellä kriisiä.

Parempi siis olla hiljaa tai korostaa vain omaa vastuullista toimintaansa samassa tilanteessa ja antaa yleisön sekä median hoitaa Marinin grillaus. Omaa vastuullisuuttaan korosti muun muassa keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko tiistaina.

Lue lisää: Ministeri Saarikko pää­ministeri Marinin illan­vietosta: ”Ei korona-altistumiseen liittyvää ohjeistusta tarvitse noudattaa keskustan takia”

Muille hallituspuolueille Sdp:n korkeana pysynyt suosio on ollut turhauttavaa, kun niiden kannatus on pysynyt alhaalla tai laskenut. Yleensä pääministeripuolueen suosio sukeltaa.

Marinin johdolla Sdp:n kannatus nousi koronakeväänä 2020 poikkeuksellisiin lukuihin, mutta laski sen jälkeen. Sdp:n suosio on silti edelleen selvästi korkeampi kuin joulukuussa 2019, jolloin edellinen pääministeri Antti Rinne (sd) joutui eroamaan.

HS:n tietojen mukaan Marin on puhunut hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa ja kertonut sunnuntain tapahtumista.

Nämä keskustelut tuskin ovat hiljentäneet puheenjohtajia, vaan kyse on puolueiden omasta harkinnasta.

Hallituksen johtajaviisikon on määrä neuvotella keskiviikkona. Aiheena ovat todennäköisesti hallituksen työtavat ja talouskuri.

Keskustan Saarikko on vaatinut, että hallituspuolueiden pitää jo etukäteen sitoutua pysymään aiemmin sovituissa menokehyksissä ensi kevään neuvotteluissa. Muuten keskusta lähtee hallituksesta.

Neuvotteluja on jo käyty, mutta alustavien tietojen mukaan mitään selvyyttä asiaan ei syntynyt.

Olisi erikoista, jos myös Marinin käytöksestä ei synny keskustelua viisikon tapaamisessa, vaikka hallituksen pystyssä pysymisen kannalta se lienee ainakin nykytietojen valossa pieni asia verrattuna talouskysymyksiin.

Kukaan tuskin vaatii pääministerin eroa tällä viikolla. Sen sijaan joku voi sanoa, että hallituksen koronatoimien kannalta tämä baarikohu oli jo liikaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat