Valtioneuvoston ohjeen mukaan Marinin olisi pitänyt eristäytyä heti, mutta valtiosihteeri Henrik Haapajärvi neuvoi toisin: Nyt hän perustelee miksi - Politiikka | HS.fi

Valtio­neuvoston ohjeen mukaan Marinin olisi pitänyt eristäytyä heti, mutta valtio­sihteeri Henrik Haapajärvi neuvoi toisin: Nyt hän perustelee miksi

Haapajärvi sanoo todenneensa yhdessä turvallisuusjohtaja Ahti Kurvisen kanssa, ettei karanteeni ole tarpeen. Hieman myöhemmin lähetetty ohjeistus kontaktien välttämisestä ei enää tavoittanut pääministeriä.

Pääministeri Sanna Marinin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi Valtioneuvoston linnassa viime helmikuussa.

8.12.2021 10:59 | Päivitetty 8.12.2021 11:14

Pääministeri Sanna Marin (sd) vietti lauantaina iltaa Helsingin ravintoloissa, vaikka oli saanut tiedon altistumisestaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronavirustartunnalle. Valtioneuvoston 26. marraskuuta päivitetyssä yleisessä toimintaohjeessa ministereitä ja muuta valtioneuvoston henkilöstöä ohjeistetaan vapaaehtoisesti välttämään kontakteja heti altistumisen jälkeen.

Lue lisää: Pääministeri jatkoi illan­viettoa vaikka oli saanut tiedon korona-altistumisesta – valtio­neuvoston kanslia käsittelee tapahtumia keski­viikkona

Marin sai lauantaina tiedon altistumisestaan valtiosihteeri Henrik Haapajärveltä. Haapajärvi johtaa valtioneuvoston kansliaa, joka koronaohjeet on laatinut.

Kello 19.20 soittamassaan puhelussa Haapajärvi kertomansa mukaan sanoi pääministerille, ettei ”aihetta erityistoimenpiteisiin ole”. Noin kello 20 valtioneuvoston turvallisuusosasto kuitenkin lähetti ministereille valtioneuvoston toimintaohjeen mukaisen ohjeen välttää kontakteja. Tämä viesti ei enää tavoittanut virkapuhelimensa kotiin jättänyttä pääministeriä.

Miksi Haapajärvi antoi Marinille valtioneuvoston yleisestä toimintaohjeesta poikkeavat ohjeet? Haapajärvi kertoo käyneensä tilanteen läpi valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen kanssa, ennen kuin soitti pääministerille kello 19.20.

Kurvinen ei halua kommentoida puhelun sisältöä. Näin Haapajärvi vastasi HS:n kysymyksiin tapahtumista.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärvi, mistä sait käsityksen, ettei pääministerillä ollut tarvetta kontaktien välttämiselle tai muille toimille? Johtamasi valtioneuvoston kanslian toimintaohjeen mukaan altistuneen tulee jäädä välittömästi vapaaehtoiseen karanteeniin.

”Valtioneuvoston kanslian 26. marraskuuta päivätty ohjeistus on yleinen toimintaohje, mutta toimintalinja ministerien kohdalla perustuu aina tapauskohtaiseen arvioon. Pääministerin tietoon ei ole toimitettu kyseistä ohjeistusta, eikä hän siis ole tiennyt siitä.”

”Pääministerille lauantai-iltana kertomani ensiarvio oli, ettei ministereiden asettaminen karanteeniin ole tarpeen. Tällöin ministereiden ohjeistusten laatiminen oli kuitenkin vielä kesken.”

Mutta mihin perustui tämä antamasi ensiarvio, jossa annoit pääministerille valtioneuvoston yleistä toimintaohjetta löysemmän ohjeistuksen?

”Siihen, että tilannearvio ulkoministeri Haaviston tartunnan ajankohdasta ja ministereihin kohdistuneesta altistumisesta oli edelleen kesken.”

Eikö silloin olisi tullut pitää lähtöoletuksena valtioneuvoston yleistä toimintaohjetta? Sen sijaan annoit pääministerille sitä löysemmän ohjeistuksen.

”Kuten todettua, silloinen ensiarvio oli, ettei karanteenia tarvita. Kun tieto lisääntyi, niin täsmentyi ohjeistuskin.”

Kenen tekemä tämä valtioneuvoston yleisohjeesta poikennut ensiarvio siis oli?

”Sen, että karanteenia ei kahdesti rokotettujen kohdalla tarvita, totesimme yhdessä turvallisuusjohtaja Ahti Kurvisen kanssa. Ministereille noin kello 20 lähteneeseen viestiin laitettiin yleisohjeen ajatus kontaktien välttämisestä.”

Pääministeri sai sinulta ohjeen, joka osin poikkesi ministereille hieman myöhemmin lähetetystä lopullisesta ohjeesta. Voitko vielä kuvata tapahtumien kulkua?

”Turvallisuusjohtaja Kurvinen soitti ja kertoi Haaviston tilanteesta. Totesimme, että asia pitää saada nopeasti räätälöityjen ohjeiden kera ministereiden tietoon. Räätälöity ohje ohittaa yleisohjeistuksen.”

”Totesimme Kurvisen kanssa, ettei karanteeni tule kyseeseen. Tämän viestin karanteenin tarpeettomuudesta välitin pääministerille. Valitettavasti en varmistanut sitä että pääministeri varmasti on saanut lopullisen ohjeistuksen, se oli minun mokani.”

Tiesitkö, että pääministeri oli ravintolassa?

”En tiennyt asiasta, eikä siitä keskusteltu puhelussamme.”

Teittekö siis turvallisuusjohtaja Kurvisen kanssa pääministerille räätälöidyn ohjeistuksen, joka sitten syystä tai toisesta poikkesi hieman myöhemmin tulleesta virallisesta räätälöidystä ohjeistuksesta?

”Emme. Kurvinen aloitti varsinaisen ohjeen tekemisen ja lisätiedon hankkimisen puhelumme jälkeen. Minä soitin pääministerille väliaikatiedon ja kerroin, ettei karanteeni ole tarpeen.”

Mutta jos yleisohjeen ohittava räätälöity ohjeistus kerran oli vielä vaiheessa, eikö siinä kohtaa olisi pitänyt lähtökohtaisesti toimia yleisohjeen mukaan ja välttää kontakteja? Luuliko pääministeri jo saaneensa sinulta räätälöidyn ohjeen eikä siksi enää odottanut uusia ohjeita?

”En siinä hetkessä ymmärtänyt ajatella asiaa tuolla tavalla."

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat