”Pyydän anteeksi omaa toimintaani” – Sanna Marin sanoo, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa viikonloppuna - Politiikka | HS.fi

”Pyydän anteeksi omaa toimintaani” – Sanna Marin sanoo, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa viikonloppuna

Valtioneuvoston koronaohjeisiin tehdään tarkennuksia. Ministereille laaditaan omat, valtioneuvoston koronaepidemian yleisohjetta tarkemmat ohjeet.

8.12.2021 14:37 | Päivitetty 8.12.2021 18:51

Pääministeri Sanna Marin (sd) pyysi keskiviikkona anteeksi toimintaansa viikonloppuna.

”Minun olisi itse pitänyt käyttää parempaa harkintaa ja olla menemättä, olla olematta ihmisten ilmoilla”, hän sanoi toimittajille keskiviikkona.

”Pyydän anteeksi omaa käytöstäni ja toimintaani. En ole toiminut tässä parhaalla mahdollisella tavalla, ja sitä pyydän anteeksi.”

Marin on joutunut kohun keskelle, kun viikonloppuna kävi ilmi, että hän jatkoi iltaansa Helsingin yöelämässä vaikka oli saanut tiedon altistumisestaan koronavirukselle. Lisäksi hän oli jättänyt valtioneuvoston virkapuhelimensa kotiin vastoin ohjeita.

Marin sai lauantaina tiedon altistumisestaan valtiosihteeri Henrik Haapajärveltä. Haapajärvi oli omien sanojensa mukaan todennut pääministerille, että ”aihetta erityistoimenpiteisiin ole”. Myöhemmin samana iltana valtioneuvoston turvallisuusosasto kuitenkin lähetti ministereille ohjeen välttää kontakteja. Tämä viesti ei enää tavoittanut virkapuhelimensa kotiin jättänyttä pääministeriä.

Seiska-lehden mukaan Marin jatkoi iltaansa pikkutunneille helsinkiläisessä yökerhossa.

Valtioneuvosto tiedotti keskiviikkona Marinin infon jälkeen, että valtioneuvoston koronaohjeisiin tehdään tarkennuksia.

”Ministereille laaditaan omat, valtioneuvoston covid-19-epidemian yleisohjetta tarkemmat ohjeet. Ohjeiden jakelumenettelyä parannetaan ja turvaviestien hälytysjärjestelmää kehitetään”, tiedotteessa kerrotaan.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski kertoi HS:lle keskiviikkona alkuillasta, että tarkempien ohjeiden on tarkoitus valmistua lähipäivinä.

Valtioneuvoston 26. marraskuuta päivitetyssä yleisessä toimintaohjeessa ministereitä ja muuta valtioneuvoston henkilöstöä ohjeistetaan vapaaehtoisesti välttämään kontakteja heti altistumisen jälkeen.

Marin sanoi, ettei hän ole henkilökohtaisesti saanut tätä ohjetta, mutta hänen olisi pitänyt silti olla siitä tietoinen.

”Itse kannan vastuun siitä, että minulla ei ole ollut siitä tietoa”, hän sanoi.

”Minun olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa tuossa tilanteessa, ymmärtää varmistaa ohjeistus vielä toiseen kertaan.”

Marinilta kysyttiin myös, nakertaako hänen toimintansa hallituksen uskottavuutta koronantorjunnan johtajana.

”Tietenkin toivon, että sillä ei ole tähän merkitystä”, hän sanoi. Hänen mukaansa halutaan varmistaa, että jatkossa vastaavia tiedonkulkuongelmia ei tule.

Hallitus on toimintakykyinen, Marin vakuutti. Hän sanoi, että on aiemmin kertonut viikonlopun vietostaan muiden hallituspuolueiden johtajille ja oman puolueensa Sdp:n johdolle ja eduskuntaryhmän johdolle.

Marinin mukaan hallituksen lähtökohtana on pyrkiä pitämään yhteiskuntaa auki esimerkiksi koronapassin avulla.

HS seurasi Marinin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat