Ministeri Kiuru: Hyvä että Marin pahoitteli illanviettoaan – vaatii, että THL arvioisi uudestaan ohjeistustaan kaksi rokotetta saaneille - Politiikka | HS.fi

Ministeri Kiuru: Hyvä että Marin pahoitteli illanviettoaan – vaatii, että THL arvioisi uudestaan ohjeistustaan kaksi rokotetta saaneille

Kiuru esittää, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) olisi pohdittava, pitääkö sen kaksi rokotusta saaneille antamaa toimintaohjetta päivittää. THL:n ohjeiden mukaan kahdesti rokotettuja ei suoraan ohjeisteta jäämään karanteeniin.

8.12.2021 17:43

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mielestä on hyvä, että pääministeri Sanna Marin (sd) on avoimesti kertonut viikonlopun illanvietostaan ja pahoitellut sitä. Marin jatkoi iltaansa helsinkiläisessä yökerhossa, vaikka oli saanut tiedon altistumisestaan koronavirukselle.

Kiuru kommentoi asiaa keskiviikkona sote-henkilökunnan rokotuksia koskevassa tiedotustilaisuudessa.

”Tahallaan kukaan ei varmasti Suomessa toimi väärin”, Kiuru sanoi.

Kiuru esitti, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) olisi pohdittava, pitääkö sen kaksi rokotusta saaneille antamaa toimintaohjetta päivittää.

”Ehkä on syytä arvioida, [– –] olisiko THL:n syytä nyt pikaisesti päivittää testaus- ja jäljitys- ja karanteeniohjeistusta”, hän sanoi. Suositukset ovat hänen mukaansa aiemminkin olleet kritiikin kohteena.

”Tässä on petraamisen varaa. Kansalliselta terveysviranomaiselta on syytä tässä tautitilanteessa odottaa sellaista ohjeistusta, joka voisi turvallisin mielin olla kaikkien kansalaisten ymmärrettävissä ja noudatettavissa.”

THL:n ohjeiden mukaan kahdesti rokotettuja ei suoraan ohjeisteta jäämään omaehtoiseen karanteeniin, vaikka he olisivatkin altistuneet koronataudille. Pääministeri Marin on kertonut saaneensa kaksi koronarokotetta.

THL:n mukaan kahdesti rokotetun olisi kuitenkin hyvä käydä koronatestissä, jos altistumisen jälkeen ilmaantuu oireita. Marin kävi koronatesteissä.

”Tässä on petraamisen varaa.”

Marin päätyi puheenaiheeksi, kun viikonloppuna kävi ilmi, että hän jatkoi iltaansa Helsingin yöelämässä, vaikka oli saanut tiedon altistumisestaan koronavirukselle. Lisäksi hän oli jättänyt valtioneuvoston virkapuhelimensa kotiin vastoin ohjeita.

Marin pyysi toimintaansa anteeksi keskiviikkona.

Lue lisää: ”Pyydän anteeksi omaa toimintaani” – Sanna Marin sanoo, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa viikonloppuna

Kiurun mukaan myös Marinin tilanteessa ongelma syntyi siitä, että hän toimi THL:n suositusten mukaisesti.

”Haasteenamme on tuo THL:n ohjeistus”, Kiuru sanoi.

Ministereitä ja valtioneuvoston henkilökuntaa koskeva ohjeistus on kuitenkin THL:n yleistä ohjeistusta tiukempi. Valtioneuvoston 26. marraskuuta päivitetyssä yleisessä toimintaohjeessa ministereitä ja muuta valtioneuvoston henkilöstöä ohjeistetaan vapaaehtoisesti välttämään kontakteja heti, jos he ovat altistuneet koronavirukselle.

Marin sanoi keskiviikkona, ettei hän ole henkilökohtaisesti saanut tätä ohjetta, mutta hänen olisi pitänyt silti olla siitä tietoinen.

”Itse kannan vastuun siitä, että minulla ei ole ollut siitä tietoa”, hän sanoi.

”Minun olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa tuossa tilanteessa, ymmärtää varmistaa ohjeistus vielä toiseen kertaan.”

Marinille lähetettiin lauantai-iltana valtioneuvoston turvallisuusosastolta kaksi viestiä, joissa kehotettiin välttämään kontakteja. Viestit eivät tavoittaneet valtioneuvoston virkapuhelimensa kotiin jättänyttä pääministeriä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat