Ministeri Lintilä kävi salibandyottelussa ja ministeri Skinnari ulkoilmatapahtumassa, vaikka olivat saaneet kehotuksen välttää kontakteja - Politiikka | HS.fi

Ministeri Lintilä kävi salibandy­ottelussa ja ministeri Skinnari ulko­ilma­tapahtumassa, vaikka olivat saaneet kehotuksen välttää kontakteja

Puolustusministeri Antti Kaikkonen juhli sunnuntaina keskustanuorten tilaisuudessa, ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari pelasi pipolätkätapahtumassa Lahdessa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle 30. marraskuuta.

8.12.2021 19:43 | Päivitetty 8.12.2021 22:39

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) osallistui sunnuntai-iltapäivänä katsojana Suomen ja Latvian väliseen sali­bandy­otteluun, vaikka hän oli saanut lauantaina tiedon altistumisestaan koronavirukselle.

Syynä altistumiseen oli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunta. Valtio­neuvoston turvallisuus­osasto lähetti lauantai-iltana ministereille kaksi tekstiviestiä, joissa heitä neuvottiin välttämään kontakteja.

Viime päivät julkisuudessa on puitu pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintaa. Pääministeriä on arvosteltu, koska hän jatkoi illanviettoaan ravintolassa ja yökerhossa saatuaan tiedon altistumisesta. Ministereille lähetettyjä tekstiviestejä Marin ei saanut, koska oli jättänyt valtioneuvoston virkapuhelimensa kotiin.

Lintilä oli osallistunut perjantaina samaan EU-ministerivaliokunnan kokoukseen, jossa myös Haavisto oli. Lintilän mukaan hän oli saanut ennen salibandyottelua tiedon siitä, että altistuneiden ministereiden tulisi välttää kontakteja.

Lintilä kuitenkin kertoo HS:lle, ettei uskonut altistuneensa koronavirukselle.

”En siinä määrin kokenut olleeni Pekan kanssa samassa tilaisuudessa”, hän sanoo.

Valtioneuvoston turvallisuusosaston lauantaina kaikille ministerille lähettämässä viestissä todettiin seuraavaa: ”Kaikkia joilla on ollut ulkoministerin kanssa sama ohjelma perjantaina 3.12. pyydetään välttämään kontakteja toistaiseksi.”

Lintilän mukaan ministereiden saamat ohjeet altistuksista eivät ole tarkkoja. Hän sanoo istuneensa salin toisella puolella Haavistoon nähden, noin kymmenen metrin päässä. Hän oli ollut paikalla kokouksessa noin kolme varttia. Lisäksi hän kertoi kokoukseen osallistuneiden käyttäneen maskeja.

Salibandyotteluun osallistumista hän ei pitänyt erityisen riskialttiina.

”En pitänyt kriittisenä paikkana. Tein ennen sitä vielä kotitestin, joka oli negatiivinen”, hän totesi.

Lintilä kertoo lisäksi käyneensä maanantaina ohjeiden mukaan korona­testissä, jonka tulos oli negatiivinen.

Haaviston kanssa perjantaina samassa kokouksessa ollut kehitys­yhteis­työ- ja ulkomaan­kauppa­ministeri Ville Skinnari (sd) puolestaan osallistui pelaajana ”pipo­lätkä­tapahtumaan” sunnuntaina Lahdessa.

Skinnari muistelee olleensa Haaviston kanssa samassa tilassa noin tunnin ajan, muttei tämän välittömässä läheisyydessä. Skinnari kertoo tehneensä negatiiviseksi osoittautuneen korona­pika­testin ennen tapahtumaa. Hän myös kertoo käyneensä maanantaina pcr-testissä, jonka tulos oli negatiivinen. Muut viikonlopun tapahtumat Skinnari kertoo peruneensa.

Sunnuntain tapahtuma oli ulko­ilma­tapahtuma, joka kesti Skinnarin mukaan puoli tuntia. Hän ei kertomansa mukaan kohdannut ketään sisätiloissa.

”Tein itse harkinnan, että menin pipo­lätkä­tapahtumaan, ja kannan siitä vastuun. Saamamme ohjeistukset eivät olleet kovin tarkkoja. Ohjeiden pitää olla selkeämmät, ja nyt on onneksi luvattu, että selkeämmät ohjeet ovat tulossa”, Skinnari sanoo HS:lle viitaten valtioneuvoston ilmoitukseen, että valtioneuvoston koronaohjeisiin tehdään tarkennuksia.

Lue lisää: ”Pyydän anteeksi omaa toimintaani” – Sanna Marin sanoo, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa viikonloppuna

Lue lisää: Ministeri Kiuru: Hyvä että Marin pahoitteli illanviettoaan – vaatii, että THL arvioisi uudestaan ohjeistustaan kaksi rokotetta saaneille

HS pyysi EU-ministerivaliokuntaan kuuluvien ministerien avustajilta ja sihteereiltä tietoja ministereiden ohjelmista viikonloppuna. Valiokunnalla oli kokous perjantaina, ennen kuin valtioneuvosto tiedotti Haaviston koronavirustartunnasta.

Valiokunnan puheenjohtaja on Marin. Siihen kuuluu Haaviston, Lintilän ja Skinnarin lisäksi viisi muuta ministeriä: eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), opetusministeri Li Andersson (vas) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk).

Oikeusministeri Henriksson ja opetusministeri Andersson peruivat viikonlopuksi ja itsenäisyys­päiväksi tekemänsä suunnitelmat.

Anderssonin oli määrä osallistua Ihme ja Kumma ry:n järjestämiin kehitysvammaisille nuorille suunnattuihin juhliin sunnuntaina, kertoo Anderssonin sihteeri. Henriksson kertoo peruneensa esimerkiksi konserttiin ja seppeleenlaskuun sankarihaudalla osallistumisen.

Eurooppaministeri Tuppurainen ei osallistunut perjantaina valtioneuvoston istuntoihin tai EU-ministerivaliokuntaan.

Maa- ja metsätalousministeri Leppä oli ilmoittanut jo perjantaina viestipalvelu Twitterissä jääneensä altistuksen vuoksi omaehtoiseen karanteeniin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) puolestaan vietti sunnuntaina aikaa keskustanuorten vuosijuhlissa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat tiistaina.

Keskustalaiset valtiovarainministeri Saarikko ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen peruivat osallistumisensa vuosijuhlaan saatuaan suosituksen välttää sosiaalisia kontakteja, kertoo HS:lle keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen.

Myös Kaikkonen oli saanut lauantaina ministereille osoitetun viestin kontaktien välttämisestä. Hän ei kuitenkaan ole EU-ministerivaliokunnan jäsen ja oli viettänyt aikaa Haaviston kanssa vain noin 15 minuutin ajan, hän kertoo HS:lle sähköpostitse.

”Emme olleet lähikontaktissa. Istuimme eri puolilla istuntosalia. Kaikki osallistujat käyttivät maskia”, Kaikkonen sanoo.

Oikaisu 8.12. kello 20.29: Ilta-Sanomat kertoi ministeri Antti Kaikkosen vierailusta keskustanuorten vuosijuhlassa tiistaina, ei keskiviikkona, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat