”Ei jaksuhaleja vaan rahaa, kiitos” – Poliittisten nuorisojärjestöjen johtajat lähettivät hallitukselle terveisiä mielenterveysongelmien ratkaisemisesta - Politiikka | HS.fi

”Ei jaksuhaleja vaan rahaa, kiitos” – Poliittisten nuoriso­järjestöjen johtajat lähettivät hallitukselle terveisiä mielenterveys­ongelmien ratkaisemisesta

HS järjesti Sanomatalossa aluevaalitentin, jossa mukana ovat yhdeksän eduskuntapuolueen nuorisojärjestön puheenjohtajat.

16.12.2021 16:34 | Päivitetty 16.12.2021 21:28

Kaikki poliittisten nuorisojärjestöjen johtajat kannattivat terapiatakuuta HS:n aluevaalitentissä.

Eduskunnan käsittelyssä on vuodesta 2019 ollut kansalaisaloite, jossa vaaditaan, että mielenterveysavun piiriin pääsisi jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.

Hallitus puolestaan on luvannut parantaa yleistä hoitotakuuta.

Se sai tänä syksynä valmiiksi lakiesityksen, joka toisi oikeuden hoitoonpääsyyn viikon sisällä sekä fyysisissä vaivoissa että mielenterveysongelmissa. Jos esitys etenee suunnitellusti, seitsemän päivän hoitotakuu toteutuu keväällä 2023.

Koko aluevaalitentin voi katso tästä:

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen arvioi, että hallitukselta oli virhe yhdistää terapiatakuu laajemman hoitotakuun kanssa. Hänen mukaansa terapiatakuu olisi pitänyt toteuttaa jo aiemmin.

Myös kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula sanoi, että terapiatakuun olisi pitänyt olla toteutettuna jo puolitoista vuotta sitten.

HS järjesti torstaina aluevaalitentin, jossa mukana olivat kaikkien yhdeksän eduskuntapuolueen nuorisojärjestöjen puheenjohtajat. Yhtenä keskeisenä aiheena olivat mielenterveysongelmat, jotka ovat Suomessa lisääntyneet. Moni puolue myös nostaa ne esiin aluevaaliohjelmissaan.

Lue lisää: Itsemurhaa yrittäneelle apu oli ”paketti bentsoja”, jolla nuori yritti tappaa itsensä uudestaan – tältä mielenterveyskriisi näyttää nuorten silmin

Tammikuun 23. päivänä järjestetään muualla kuin Helsingissä ja Ahvenanmaalla aluevaalit, joissa valitaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä päättävät valtuutetut uusille hyvinvointialueille.

Terapiatakuun lisäksi monet nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vaativat lisää resursseja mielenterveyden hoitoon.

”Sannalle sellaiset terkut, että ei jaksuhaleja, vaan rahaa kiitos”, vihreiden Brigita Krasniqi lähetti terveisiä pääministeri Sanna Marinille (sd).

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtaja Annika Lyytikäinen ehdotti, että kouluihin voitaisiin tuoda mielenterveystarkastukset samalla tavalla kuin kouluterveydenhoitajat nyt tekevät säännöllisiä terveystarkastuksia.

Myös vasemmistonuorten Liban Sheikh halusi painopisteen siirtämistä ennaltaehkäisevään työhön ja oppilashuoltoon.

Perussuomalaisten Miko Bergbom puolestaan vaati resursseja perheiden tukemiseen.

Demarinuorten Pinja Perholehto muistutti, että mielenterveydestä puhuttaessa keskustellaan enemmän keskiluokkaisista ongelmista kuten masennuksesta, ei niinkään esimerkiksi skitsofreniasta. Hänen mukaansa toisista mielenterveysongelmista on vaikeampaa puhua kuin toisista.

Vaalitentissä oli mukana yhdeksän eduskuntapuolueen nuorisojärjestön puheenjohtajat. Kuvassa Kristillisdemokraattien nuorisojärjestön Annika Lyytikäinen (vas.), vihreiden nuorten Brigita Krasniqi, keskustanuorten Hanna Markkanen, demarinuorten Pinja Perholehto, kokoomusnuorten Matias Pajula, perussuomalaisen nuorison Miko Bergbom, vasemmistonuorten Liban Sheikh, Svensk Ungdomin Frida Sigfrids jaLiike Nytin nuorisojärjestön Joel Kettula.

Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat pohtivat myös mielenterveysongelmien lisääntymisen taustasyitä.

Keskustan Markkanen sanoi muun muassa, että jo nuoresta asti suomalaisia kasvatetaan suorituskeskeisiksi ja se lisää paineita. Liike Nytin Joel Kettula syytti somen koukuttavaa vaikutusta.

Kokoomusnuorten Pajula muistutti, että mielenterveysongelmista ei ole myöskään aiemmin puhuttu yhtä paljon. Hänen mukaansa on hyvä, että nyt niistä uskalletaan puhua.

Tentissä käsiteltiin lisäksi muun muassa sitä, miten erityisesti nuorten äänestysaktiivisuutta voitaisiin aluevaaleissa nostaa. Sen on pelätty jäävän yleisesti alhaiseksi, ja nuoret äänestävät kaikissa vaaleissa iäkkäämpiä laiskemmin.

Rkp:n Frida Sigfrids sanoi, että nuoria pitäisi olla ehdokaslistoilla enemmän. Lisäksi olisi tärkeää puhua politiikasta ymmärrettävämmin.

Demarinuorten Perholehdon mielestä ennakkoäänestyspaikkoja pitäisi olla opiskelupaikkojen yhteydessä.

Perussuomalaisten Bergblom totesi, että puolueiden ja ehdokkaiden pitää olla siellä, missä nuoret ovat, eli sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa on ihan turha kuvitella, että nuoret tulevat torikahveille kello yhdeksältä sunnuntaiaamuna.

Vihreiden nuorten Krasniqi puhui myös innostamisesta ja yhteisöllisyydestä. Hän ehdotti äänestämisen yhteyteen pullakahvien tarjoamista.

Kristillisdemokraattien Lyytikäisen mielestä sekä nuorisojärjestön että emopuolueiden pitäisi puhua enemmän siitä, mistä vaaleissa on todella kyse, eli kaikille hyvin tärkeistä palveluista.

Lue lisää: Nämä ovat nuorten vaalit

Oikaisu 16.12. klo 20.24: Korjattu perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan sukunimi oikeaan muotoon Miko Bergbom.

HS seurasi tenttiä hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat