Maahantulon rajoitukset tiukkenevat – Kiuru: ”On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan” - Politiikka | HS.fi

Maahantulon rajoitukset tiukkenevat – Kiuru: ”On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan”

”Masiinaan pitää saada vauhtia, jotta voimme varautua tulevaan hyökyaaltoon”, vertasi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

16.12.2021 14:40 | Päivitetty 16.12.2021 17:38

Maahantulon rajoitukset tiukkenevat jonkin verran, sillä pian EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan myös enintään 48 tuntia vanha koronatestitulos Suomeen saapuessa.

Päätös astuu voimaan tiistaina ja on voimassa 16. tammikuuta saakka. Sen tarkoitus on estää omikrontartuntojen hallitsematon leviäminen.

Testiä ei vaadita Suomen kansalaisilta tai täällä pysyvästi asuvilta. Testivaatimus ei koske myöskään kauttakulkumatkustusta lentoaseman alueella pysyttäessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi hallituksen uusista päätöksistä koronaepidemian torjunnassa tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä.

Se määräsi, että nyt myös Tanskasta, Norjasta, Britanniasta ja Nigeriasta saapuvilta matkustajilta aletaan heti vaatia pakollista koronatestausta rajalla. On mahdollista, että tämä lista voi vielä myös laajentua koskemaan muitakin maita, joissa omikronvariantti jyllää. Jo aiemmin listalla on ollut useita Afrikan maita.

Samoin ennakkotestausta suositellaan nyt kaikille Suomeen saapuville matkustajille, riippumatta siitä mistä he tulevat. Kaikille Suomeen saapuville suositellaan myös kotitestin tekemistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) antoi ymmärtää, että lähiviikkoina tilanne voi pahentua Suomessakin huomattavasti. Edessä voi olla hänen mukaansa tartuntojen hyökyaalto, jossa niiden määrä voi esimerkiksi kaksin- tai kolminkertaistua.

”Masiinaan pitää saada vauhtia niin rokotusten osalta kuin myös toimien osalta. Koronatilanne ei anna meidän odottaa ratkaisujen syntymistä, niitä on tehtävä”, Kiuru sanoi.

”On siis tehtävä kaikki mahdollinen, jotta me voimme varautua hyökyaaltoa vastaan, joka on tulossa.”

Hän haluaisi myös, että erityisesti tehosterokotteiden eli kolmansien annoksien antamista tulisi nopeuttaa.

Hallitus hyväksyi myös asetuksen, jolla se yrittää patistaa kuntia ottamaan työterveyshuollon avuksi koronarokotuksissa. Uudessa asetuksessa sanamuotoa muutetaan niin, että kuntia kehotettaisiin ainakin selvittämään työterveyshuollon ottamista mukaan rokotuksiin.

Kunnilla on mahdollisuus pyytää esimerkiksi työterveyshuollolta apua rokotuksiin jo nyt, mutta STM:n mielestä kunnat käyttävät tätä mahdollisuutta liian vähän.

Kiurun mukaan erityisesti isojen kuntien tulisi selvittää alueidensa työterveyshuollon mahdollisuudet osallistua koronarokotteiden jakeluun.

"On järjetöntä, että kunnat ja kuntayhtymät yksin huolehtisivat yksin rokottamisesta. Jo aiemmin asetuksessa on linjattu, että työterveydellä on oikeus osallistua rokotusten toimeenpanoon."

Kiuru kertoi, että esimerkiksi Helsingissä kaupunki on hoitanut rokotukset tähän mennessä käyttämättä apunaan työterveyshuoltoa. Hänen mukaansa Hus-alue harkitsee ja selvittää parhaillaan työterveyshuollon roolia rokotteiden antamisessa.

Kiuru on lisäksi esittänyt, että rokotusten vauhdittamiseksi niihin osallistuisivat myös kansalaisjärjestöt, eläkkeellä olevat sote-ammattilaiset, lähihoitajat ja jopa Puolustusvoimat.

HS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat