Perussuomalaiset penäsi kyselytunnilla, valmisteleeko hallitus oleskelulupia paperittomille, Mikkonen: Kyse selvityksestä, ei valmistelusta - Politiikka | HS.fi

Perussuomalaiset penäsi kyselytunnilla, valmisteleeko hallitus oleskelu­lupia paperittomille, Mikkonen: Kyse selvityksestä, ei valmistelusta

Valtiovarainministeri Saarikko sai vastata siihen, pääseekö joulupukki tänä vuonna tulemaan korkeiden polttoaineiden hintojen vuoksi.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) vastasi kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Vieressä valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), Ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Kari (vihr) sekä opetusministeri Li Andersson (vas).

16.12.2021 14:52 | Päivitetty 16.12.2021 20:17

Valmisteleeko hallitus oleskelulupien myöntämistä maassa laittomasti oleville? Tähän oppositiopuolue perussuomalaiset vaati vastausta useammalla suulla vuoden viimeisellä kyselytunnilla torstaina.

Taustalla oli sisäministeriön selvitys, jossa pohditaan kansallisia ratkaisuja Suomessa pitkään ilman oleskeluoikeutta asuneiden ihmisten tilanteeseen.

Selvitys on herättänyt kipakkaa keskustelua loppuvuodesta. Syy on, että ministeriössä on pohdittu esimerkiksi sitä, voitaisiinko paperittomille myöntää oleskelupa sen perusteella, että he ovat jo oleskelleet niin kauan Suomessa.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa on yhä noin 3 000 turvapaikanhakijataustaista ihmistä, jotka ovat saapuneet Suomeen vuosina 2015–2016 ja jääneet maahan kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

”Te kaavailette heille oleskelulupia sisäministeriössä. Ihmisille, jotka ovat saaneet jo useita kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, ihmisille, joilla ei ole mitään perustetta olla maassamme. Tällä tavoin te romutatte koko turvapaikkajärjestelmän, ja viimeisetkin rajoitteet hallita Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa”, sanoi keskustelun aloittanut perussuomalaisten Jenna Simula.

”Miten te olette voineet edes antaa valmistella jotain näin edesvastuutonta?”

Vastausta vaadittiin sisäministeri Krista Mikkoselta (vihr), mutta siihen vastasi ensin pääministeri Sanna Marinia (sd) sijaistanut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), sillä Mikkonen myöhästyi kyselytunnilta koronarajoituksia koskevan tiedotustilaisuuden vuoksi.

Saarikko sanoi, ettei hallitus ole hyväksynyt tällaista esitystä eikä sisäministeri ole sellaista hallitukselle liioin esitellyt.

Mikkonen pyrki saliin saavuttuaan vakuuttamaan, ettei esitystä ole liioin valmistelussa. Kyse on selvityksestä, jota hän ei ole edes itse vielä nähnyt, hän sanoi.

”En tiedä, mistä on lähtenyt leviämään käsitys, että sisäministeriössä ollaan valmistelemassa jotain, emme me ole”, Mikkonen sanoi.

Mikkonen painotti, että selvityksessä tarkoituksena on pohtia sitä, miten voidaan estää varjoyhteiskunnan syntymistä Suomeen.

”Kun selvitys on tehty, me tiedämme, mitä selvityksessä on ja sitten sitä asiaa käsitellään”, hän sanoi.

Vihreistä puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela on aiemmin suhtautunut selvitykseen myönteisesti ja todennut, ettei ihmisiä voi vain heittää ulos Suomesta. Sdp:ssä ja keskustassa on puolestaan suhtauduttu asiaan kielteisesti.

Saarikko sanoi kyselytunnilla, ettei hän henkilökohtaisesti tukisi vastaavaa esitystä.

”Tällaista esitystä hallitus ei ole tehnyt, mutta sisäministeriön virkavalmistelu on lähtenyt arvioimaan varjoyhteiskunnan estämistä [ja] esittää siihen erilaisia vastauksia. Tämä, johon te nyt kysymyksenne kohdistatte, ei ole hallitusohjelman mukainen ja sellaisesta ja sen edistämisestä ei ole hallituksessa keskusteltu enkä myöskään sitä henkilökohtaisesti tue.”

Keskusteluun osallistui kokoomuksesta edustaja Jukka Kopra. Hän halusi tietää, mitä hallitus on tehnyt laittomasti maassa olevien poistamiseksi maasta.

Lähitöihin koronaviruksen jäljiltä palannut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi, että hallitus on kaikissa yhteydenotoissa muun muassa Irakin kanssa pitänyt yllä keskustelua laittomien siirtolaisten paluuta. Irak on ilmoittanut, että se ottaa takaisin rikoksiin syyllistyneet ja vapaaehtoisesti palaavat vastaan.

”Mutta totta kai pyrimme siihen, että kaikki otetaan sinne vastaan.”

Kyselytunnilla keskusteltiin myös esimerkiksi sote-uudistuksesta ja terapiatakuusta. Lopuksi oli vuorossa joulukysymys, jonka esitti perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Hän kertoi perussuomalaisten olevan huolissaan siitä, kykeneekö joulupukki jakamaan lahjoja kaikille lapsille tänä vuonna.

”Reki pitää tankata, polttoaineen hinnat ovat niin korkealla. Samaan aikaan pohjoisessa ei ole vielä ainakaan sähkölatauspistokkeita sähkörekiin.”

Purra kysyi, miten pukin työmahdollisuudet aiotaan turvata.

Saarikko vastasi, että kyllä oppositiollakin on hyvä riittää sen verran mielikuvitusta, että joulupukki lentää poroilla.

”Ei se joulupukin tulo bensasta tai polttoaineista jää kiinni, vaikka jaammekin yhteisen huolen bensan korkeasta hinnasta”, Saarikko sanoi.

”Joulupukki on tässäkin löytänyt ilmastollisesti kestävän ratkaisun”, hän jatkoi ja kirvoitti salista naurut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat