Hallitus ehdottaa: Koronapassia saisi edellyttää silloinkin, kun rajoituksia ei ole voimassa, lakiesitys halutaan voimaan mahdollisimman pian - Politiikka | HS.fi

Hallitus ehdottaa: Koronapassia saisi edellyttää silloinkin, kun rajoituksia ei ole voimassa, laki­esitys halutaan voimaan mahdollisimman pian

Nyt koronapassia voi käyttää vain vaihtoehtona rajoituksille. Esitys laajentaisi sen käyttömahdollisuuksia, ja se pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian.

Risto Isosomppi tarkasti Maija Laatusen koronapassin Messukylän kirkon ovella Tampereella kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa tällä viikolla.

17.12.2021 13:01 | Päivitetty 17.12.2021 18:33

Hallitus on saanut valmiiksi koronapassin laajentamista koskevan lakiluonnoksensa. Hallituksen luonnoksessa ehdotetaan, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös silloin, kun rajoituksia ei olisi voimassa.

”Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että tietyissä tilanteissa koronapassi voitaisiin määrätä pakolliseksi, vaikka muita rajoituksia ei olisikaan voimassa”, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tiedotustilaisuudessa (sd).

Lisäksi ehdotetaan, että tartuntatautilain mukaisia viranomaispäätöksiä tekevät kunnat ja aluehallintovirastot voisivat päätöksellään tietyissä tilanteissa velvoittaa toimijoita edellyttämään koronapassin esittämistä, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessaan.

Valtioneuvosto voisi vastaavasti säätää asiasta ravintoloiden osalta.

Koronapassin käytön laajentamista koskeva lakiesitys pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian, Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa. Lakiluonnos lähti lausunnoille perjantaina, ja lausuntokierros päättyy 17. tammikuuta.

Passia saisi edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta kuten nykyisinkin. Sitä ei saisi vaatia lakisääteisissä palveluissa, kuten esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa, välttämättömissä palveluissa tai ruuan tai lääkkeiden hankkimisen yhteydessä. Passia saisi edellyttää vain asiakkailta tai yleisöltä, ei työntekijöiltä.

Tämänhetkisen lainsäädännön perusteella koronapassia voidaan käyttää vain, jos on voimassa viranomaisten määräämiä koronarajoituksia.

Koronapassi on vaihtoehtoinen toimi esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskeville rajoituksille.

Alun perin oli suunniteltu, että esitys saataisiin eduskunnan käsittelyyn jo ennen joulua. Niin nopea aikataulu ei kuitenkaan onnistunut, vaan lausuntokierros jatkuu 17. tammikuuta asti. Kiuru totesi, että nopeutettu lausuntoaika on suhteutettu vakavaan tautitilanteeseen.

Kiuru kertoi puhemies Anu Vehviläisen (kesk) viestittäneen, että eduskunnan joulutauko voidaan keskeyttää. Normaalisti eduskunta ei ole tammikuussa koolla, vaan uudet valtiopäivät avataan helmikuun alussa.

”Olen saanut puhemieheltä viestin, että kyllä eduskunta on ihan varmasti käytettävissä. Siitä ei näiden hallituksen esitysten säätäminen laeiksi tule jäämään kiinni”, Kiuru sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat