Enemmistö aluevaaliehdokkaista hyväksyy rahojen jakamisen huonommin voiville alueille – Kokoomuksen Orpo vahvasti eri mieltä - Politiikka | HS.fi

Enemmistö aluevaali­ehdokkaista hyväksyy rahojen jakamisen huonommin voiville alueille – Kokoomuksen Orpo vahvasti eri mieltä

Kokoomuksen Petteri Orpo vastustaa sote-uudistuksen rahoitusmallia tiukasti: ”Ei palkitse hyvin suoriutuvia maakuntia”, hän perustelee.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ovat eri linjoilla siinä, onko oikein jakaa rahaa alueilta, jossa voidaan paremmin, niille, joilla elää sairaampia ja iäkkäämpiä.

3.1. 18:56 | Päivitetty 3.1. 19:30

Suomalaisten terveydessä ja hyvinvoinnissa on isoja eroja sekä maantieteellisesti että tuloryhmittäin.

Pienituloisimmat menettävät muun muassa verenkiertoelinten tautien, alkoholin ja tapaturmien takia elinvuosia moninkertaisesti verrattuna suurituloisempiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) joulun alla julkaisema tutkimus.

Keskimäärin idässä ja pohjoisessa kuollaan nuorempina kuin lännessä.

HS:n aluevaalikoneen mukaan kaikkien puolueiden aluevaaliehdokkaat keskimäärin kannattavat sitä, että näiden terveyserojen tasaamiseksi rahaa siirretään paremmin voivilta alueilta niille, joilla väestö on iäkkäämpää ja sairaampaa.

Sote-uudistuksessa valtio ohjaa rahaa alueille, joilla on vähän verotuloja tuovia työikäisiä ja vastaavasti paljon hoitoa tarvitsevia ikääntyneitä. Tavoitteena on juuri terveyserojen tasaaminen.

Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirretään kunnilta laajemmille hyvinvointialueille. Aluksi hyvinvointialueiden valtiolta saama rahoitus on samaa tasoa kuin tänä vuonna. Alueiden tarpeet alkavat asteittain vaikuttaa siirtymäajan kuluessa.

Uudistuksen läpiviemisessä keskeisessä roolissa ovat aluevaltuutetut, jotka valitaan tammikuun 23. päivänä järjestettävissä aluevaaleissa.

HS:n vaalikoneen mukaan vahvimmin rahansiirron sairaammille ja iäkkäämmille alueille hyväksyvät vasemmistoliiton ja keskustan ehdokkaat. Nihkeimmin siihen suhtautuvat Rkp:n ehdokkaat.

Kokoomus arvosteli kesällä sitä, että Uudellamaalla sote-rahoitus vähenee uudistuksen seurauksena suhteellisesti kustannuksiin verrattuna.

HS:n vaalikoneessa kokoomuksenkin ehdokkaat keskimäärin ovat enemmän samaa kuin eri mieltä väitteen kanssa, että on oikein siirtää rahoja alueille, joissa on iäkkäämpiä ja sairaampia.

Tätä vastustaa kuitenkin tiukasti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka on aluevaaliehdokkaana Varsinais-Suomessa. Hän ilmoittaa HS:n vaalikoneessa olevansa väitteen kanssa täysin eri mieltä.

”Uudenmaan kunnat maksavat jo nyt merkittäviä summia muuhun Suomeen kuntien valtionosuusjärjestelmän kautta. En usko, että tämän ilmiön vahvistaminen maakuntien rahoituslaskelmissa oli viisasta. Rahasiirtoja huonompi asia on itse rahoitusmalli, josta puuttuu riittävä ohjausvaikutus. Se ei palkitse hyvin suoriutuvia maakuntia”, Orpo perustelee.

Hyvinvointialueiden valtiolta saama rahoitus perustuu noin 80-prosenttisesti sen asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeisiin. Vain pieni osa rahoituksesta määräytyy sen perusteella, miten hyvin alueilla on edistetty hyvinvointia ja terveyttä.

Rahansiirtoja iäkkäämpien ja sairastavampien asukkaiden alueille tukevat puolueidensa muiden ehdokkaiden tavoin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. He ovat osittain samaa mieltä HS:n vaalikoneen väitteen kanssa. Molemmat ovat niin ikään aluevaaliehdokkaina Varsinais-Suomessa.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon suurempia ongelmia Suomessa on tasa-arvon puute ja suuret erot eri alueiden välillä. Valtiollinen rahoitus ja tarveperustaisuus tuovat muutosta parempaan tässä suhteessa. On tärkeää seurata tarkasti, miten sote-rahoituksen kokonaisuus riittää väestön ikääntyessä”, Andersson perustelee.

”Hyvinvointiyhteiskuntamme ydintä on huolehtia jokaisesta apua tarvitsevasta heidän asuinpaikastaan riippumatta. Keskustalle olikin sote-uudistusta tehtäessä tärkeää, että valtion rahoitus hyvinvointialueille ohjataan tarpeen mukaan [kuten sairastavuus tai ikärakenne] eli sen mukaan, miten sote-palvelujen tarvetta eri puolella Suomea on”, kirjoittaa perusteluissaan Annika Saarikko.

Lue lisää: Koko Uudenmaan sairain kunta sijaitsee sen luoteisessa nurkassa, ja kohtaloon on yksinkertainen syy – Katso millainen on oman kaupunkisi tilanne

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat