Hallitus otti hätäjarrun käyttöön, muun muassa ravintoloiden rajoitukset kiristyvät - Politiikka | HS.fi

Hallitus otti hätäjarrun käyttöön, muun muassa ravintoloiden rajoitukset kiristyvät

Koronarajoitukset kiristyvät ja koronapassi otetaan osittain pois käytöstä väliaikaisesti, hallitus päätti tiistai-iltana.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi uusista rajoituksista tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

21.12.2021 14:42 | Päivitetty 22.12.2021 17:25

Hallitus otti keskiviikkona koronaepidemian hallinnassa käyttöön niin sanotun hätäjarrun. Se tarkoittaa, että siirrytään takaisin laajoihin rajoituksiin ja suosituksiin, joita ohjataan valtakunnallisesti.

Hallitus päätti kiristää merkittävästi koronarajoituksia neuvotteluissaan tiistai-iltana. Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloajat lyhenevät ja koronapassi otetaan osittain pois käytöstä väliaikaisesti.

Koronapassilla ei voi 28. joulukuuta enää kiertää rajoituksia korkean ja keskitason riskin tapahtumissa. Näitä ovat muun muassa massakonsertit, joissa ei ole istumapaikkoja ja kuorolaulutilaisuudet. Passin käyttö jäädytetään kolmeksi viikoksi.

Lue lisää: Näistä rajoituksista hallitus päätti tiistaina

Lue lisää: Hallitus ottaa koronapassin pois käytöstä vain osin: esimerkiksi elokuviin, konserttiin tai urheilukatsomoon voi yhä päästä ilman rajoituksia

Hallitus kertoi rajoituksista tarkemmin tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna.

”Me ostamme nyt kansallisesti lisää aikaa sille, että omikron ei aiheuta vakavaa kansallista uhkatilaa ja saamme rokotuksia edistymään”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) perusteli tiedotustilaisuudessa tiukempia rajoituksia.

”Tämän takia kokonaisuuteen kuuluu myös elementtejä, joissa koronapassin käyttöä väliaikaisesti rajoitetaan korkean ja keskiriskin tilaisuuksiin liittyen.”

”Matalan riskin tilaisuuksissa niin ei tehdä.”

Jouluaatosta alkaen leviämisalueen ravintoloissa anniskelu päättyy kello 21, eikä tästä voi poiketa koronapassilla. Ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa jouluaatosta alkaen kello 22.

Koronaepidemian pahinta eli leviämisaluetta on nyt lähes koko Suomi.

Myöhemmin rajoitukset kiristyvät lisää. Joulukuun 28. päivä ravintoloissa on lopetettava anniskelu kello 17, ja pääasiallisena toimintanaan alkoholia anniskelevien ravintoloiden on suljettava ovet kello 18. Ruokaravintolat voivat olla koronapassilla auki iltakahdeksaan.

Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassia koko aukiolonsa ajan koko maassa.

Ravintolarajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa joulukuun 28. päivästä eteenpäin.

Hallitus varautuu suorien ja välttämättömien rajoitustoimista aiheutuvien kustannusten korvaamiseen. Jatkovalmistelu on käynnistymässä ja tarkempia linjauksia tulee lähiaikoina, kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk).

Lue lisää: Lintilä: Yrityksille aletaan valmistella noin 150 miljoonan euron kustannus­tukipakettia

Tilaisuuksien ja erilaisten tilojen osalta rajoitukset voivat käytännössä vaihdella huomattavasti alueittain.

Hallitus siis ohjeistaa nyt, että koronapassin käyttöä väliaikaisesti rajoitetaan korkean ja keskiriskin tilaisuuksissa, muttei matalan riskin tilaisuuksissa.

Päätösvalta on kuitenkin alueilla, ja ne voivat tilanteen niin vaatiessa tehdä tiukempiakin linjauksia.

Hallitus suosittaa leviämisalueita arvionsa perusteella ottamaan käyttöön täysimääräiset pandemiantorjunnan keinot. Tämä tarkoittaa, että työkalupakissa on muun muassa tartuntatautilain pykälä, jolla tiloja voidaan myös sulkea kokonaan. Tällöin matalankaan riskin toiminnassa koronapassi ei kävisi.

Toisin sanoen esimerkiksi yksilöurheiluun käytettävät sisätilat tai elokuvateatterit, jotka ovat pienen riskin tiloja, voitaisiin sulkea.

”Jos tilanne pahenee jollakin alueella erittäin rajusti, niin silloin virkavastuulla terveysviranomaiset ja avit sitten asian katsovat. Mutta valtakunnallinen linjaus lähtee siitä, että matalan riskistä liikunta- ja kulttuuritoimintaa voi edelleen terveysturvallisesti harjoittaa”, Kurvinen tiivisti.

Kiuru painotti sitä, että alueellisesti kovia toimia on tulossa. Hän ennakoi, että neljälle alueelle on odotettavissa tällä viikolla ”todella tiukkoja” aluehallintoviranomaisen päätöksiä.

Hän mainitsi tilanteen olevan paha Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoi jo maanantaina kieltävänsä Varsinais-Suomessa kaikki yleisötilaisuudet niin, ettei rajoituksista voi poiketa koronapassilla sekä sulkevansa tiettyjä tiloja. Keskiviikkona iltapäivällä tiukoista rajoituksista kerrottiin myös Pohjois-Pohjanmaalla.

”Näin sitten näillä alueilla, käytännössä yli kolmen miljoonan asukkaan alueilla tehdään erittäin tiukkoja päätöksiä”, Kiuru sanoi.

Lue lisää: Alueet kiristävät nyt rajoituksia: Pohjois-Pohjan­maalla kielletään kaikki yleisö­tilaisuudet, Pirkan­maalle ja Uudelle­maalle odotetaan linjauksia

Matkustamisen osalta hallitus linjasi, että 28. joulukuuta alkaen myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelta Suomeen tulevilta edellytetään negatiivista koronatestitulosta. Poikkeuksia ovat muun muassa Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan välisen rajayhteisön asukkaat.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta tai välttämättömän syyn vuoksi matkustavilta.

Päätös on voimassa 16. tammikuuta 2022 asti.

Kouluissa lähiopetus jatkuu perusopetuksessa, ammatillisessa koulutuksessa ja lukiokoulutuksessa.

Sen sijaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetuksen, vapaan sivistystyön, aikuisten perusopetuksen ja aikuisten taiteen perusopetuksen järjestämisessä suositellaan etäopetusta tammikuun 16. päivään saakka. Suositus ei kuitenkaan koske välttämätöntä lähiopetusta.

Lisäksi hallitus kertoi vielä, että koronarokotuksia aletaan tarjota kaikille yli 5-vuotiaille lapsille. Lisäksi niiden ammattikuntien joukkoa laajennetaan, jotka voivat pistää koronarokotteen.

Kiuru sanoi, että hallituksella on valmius tehdä uusia päätöksiä, jos rajoitukset eivät pure.

”Me olemme valmiudessa päivän jokaisena hetkenä. Jouluaattona olen ajatellut, että kohtuullista on jonkin verran levätä.”

Rajoituksissa on kolmen viikon seuranta-aika. Kaksi viikkoa seurataan ja kolmannella viikolla tehdään päätöksiä, Kiuru sanoi.

Lue lisää: Hallituksen ja alueiden rajoitukset tarkoittavat, että Suomi on pian lähellä samanlaista sulkutilaa kuin viime keväänä – Silti on kysymysmerkki, riittävätkö nekään

HS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Tiistaina seurasimme neuvotteluihin menevien ja sieltä poistuvien ministerien kommentit. Lue seuranta täältä:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat