Sanna Marinin hallitus on yhä suosittu, mutta sen kannatus hupenee - Politiikka | HS.fi

Sanna Marinin hallitus on yhä suosittu, mutta sen kannatus hupenee

Alle puolet suomalaisista katsoo Sanna Marinin hallituksen onnistuneen tehtävässään melko tai erittäin hyvin.

Sauli Niinistö nimitti Sanna Marinin (sd) hallituksen vuonna 2019. Kättelyvuoroaan odottamassa silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) sekä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

28.12.2021 2:00 | Päivitetty 28.12.2021 6:34

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen suosio on edelleen laskusuunnassa.

Hiukan alle puolet eli 48 prosenttia suomalaisista katsoo nyt, että hallitus on onnistunut tehtävissään melko tai erittäin hyvin. Vielä puolitoista vuotta sitten kesällä vastaava luku oli 71 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Kantar TNS:n Helsingin Sanomille toteuttamasta mielipidetutkimuksesta.

Marinin hallitus on silti poikkeuksellisen suosittu. HS on selvityttänyt hallituksien suosiota 1–3 kertaa vuodessa syksystä 2011 lähtien, ja Marinin hallitus sai yhä mittaushistorian neljänneksi parhaan tuloksen.

Parempia suosiolukemia on saanut vain se itse kolmessa edellisessä mittauksessa.

Hallituksen suosion laskun taustalla vaikuttavat luultavasti ainakin hallituspuolueiden keskinäinen kiistely, kuntavaalien esiin tuomat näkemyserot ja pääministeriin kohdistunut mediajulkisuus. Marinin yökerhovierailu tapahtui mielipidetiedustelun suorittamisen aikana.

Hiukan yli puolet eli 53 prosenttia suomalaisista ajattelee, että Sanna Marin on onnistunut työssään erittäin hyvin tai melko hyvin. Hän onkin tutkimuksessa olleista ministereistä suosituin.

Marinin suosio on kuitenkin laskenut selvästi vuoden 2020 kesästä, jolloin hänen työtään piti hyvänä peräti 80 prosenttia suomalaisista. Joka neljäs katsookin nyt pääministerin tehneen työnsä huonosti.

Koko mittaushistorian aikana suomalaisten enemmistö on ollut tyytyväinen Marinin lisäksi vain kahteen pääministeriinsä: kesäkuussa 2015 Juha Sipilään (kesk) ja joulukuussa 2012 Jyrki Kataiseen (kok).

Pääministerin ja hallituksen heikentyneet arvosanat johtuvat pääosin siitä, että molempien suosio on laskenut pääoppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien keskuudessa.

Esimerkiksi kokoomuslaisista 36 prosenttia pitää nyt Marinin työtä melko tai erittäin hyvänä. Viime kesänä luku oli vielä 55 prosenttia.

Tutkituista toiseksi suosituin ministeri on Pekka Haavisto (vihr). Hänen suosionsa notkahti vuosi sitten, jolloin 22 prosenttia katsoi hänen tehneen työnsä melko hyvin tai erittäin hyvin. Nyt vastaava luku on noussut 46 prosenttiin.

Haavisto on kokoomuslaisten joukossa arvostetuin ministeri: 41 prosenttia näkee hänen tehneen työnsä melko tai erittäin hyvin. Sen sijaan perussuomalaisissa vastaava luku on vain 18 prosenttia.

Tutkimuksessa kolmanneksi suosituin ministeri oli vasemmistoliiton Li Andersson, jonka työtä pitää hyvänä 38 prosenttia suomalaisista. Hänen suosionsa on vähentynyt, sillä kesällä 2020 vastaava luku oli 52 prosenttia.

HS selvitytti myös kansalaisten näkemyksiä tasavallan presidentin Sauli Niinistön onnistumisesta työssään.

Niinistö ei saa työstään käytännössä lainkaan kritiikkiä: 87 prosenttia ajattelee hänen tehneen työnsä hyvin, ja vain kaksi prosenttia antoi huonon arvosanan.

Niinistöä arvostetaan kaikissa väestöryhmissä. Erityisen arvostettu hän on eläkeläisten ja vähiten koulutettujen joukossa.

Näin tutkimus tehtiin

  • Tutkimusaineisto kerättiin puhelinhaastatteluin 30.11.–11.12.2021.

  • Tutkimusta varten haastateltu joukko (1 007 henkilöä) edustaa maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (18–79-vuotiaat) pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat