Hallitus ottaa koronapassin pois käytöstä vain osin: esimerkiksi elokuviin, konserttiin tai urheilukatsomoon voi yhä päästä ilman rajoituksia - Politiikka | HS.fi

Hallitus ottaa koronapassin pois käytöstä vain osin: esimerkiksi elokuviin, konserttiin tai urheilukatsomoon voi yhä päästä ilman rajoituksia

Hallitus haluaa väliaikaisesti rajoittaa koronapassin käyttöä ravintoloissa ja korkean riskin tilaisuuksissa, mutta mahdollistaa vähäisen riskin tilaisuuksien järjestämisen passin avulla.

Jääkiekkojoukkue HIFK:n kannattajia katsomossa syyskuussa.

22.12.2021 2:06

Hallitus linjasi neuvottelussaan tiistaina, että koronapassin käyttöä rajoitetaan 28.12. eteenpäin kolmeksi viikoksi. Ravintoloissa rajoitus alkaa jo aiemmin.

Toteutuessaan muutos tarkoittaa rajoitusten kiristymistä. Kokonaan koronapassi ei kuitenkaan mene jäähylle: sen avulla voi rajoituksenkin aikana päästä esimerkiksi elokuviin, konserttiin, teatteriin tai urheilukatsomoon, jos katsojilla on omat paikat.

HS käy läpi, mitä hallitus linjasi koronapassin käytön keskeyttämisestä. Muutokset on määrä saattaa voimaan valtioneuvoston asetuksella.

Ravintolat kiinni aikaisemmin

Aikavälillä 24.12.–27.12. anniskelu voi jatkua koronapassin avulla kello 21:een saakka, ja ravintoloiden on mentävä kiinni kello 22.

28.12. alkaen koronapassin käyttöä rajoitetaan kolmeksi viikoksi entisestään niin, että anniskelun on päätyttävä kello 17. Anniskeluravintoloiden on mentävä kiinni kello 18 mennessä. Ruokaravintolat taas voivat olla koronapassilla auki vielä kello 18–20, mutta eivät tuona aikana anniskella.

Myös asiakaspaikkojen määrää rajoitetaan kolmeksi viikoksi.

Merkittävän ja kohtalaisen riskin tilaisuuksia kiinni

Koronapassin avulla ei 28.12. eteenpäin voi kolmeen viikkoon vapautua rajoituksista niin sanotuissa korkean ja kohtalaisen tartuntariskin yleisötilaisuuksissa. Tällöin viranomaisten määräämiä osallistujamäärärajoituksia ei voi kiertää, joten useita näistä tilaisuuksista ei käytännössä voi järjestää.

Aluehallintovirastot käyttävät riskiarvionsa perustana THL:n luokitusta. Sen mukaan merkittävän ja kohtalaisen riskin tilaisuuksia ovat esimerkiksi seuraavat:

■ Sisätilassa järjestettävät massakonsertit, kun istumapaikkoja ei ole määritelty

■ Sisätilassa olevat urheilukatsomot, kun istumapaikkoja ei ole määritelty

■ Ulkona olevat urheilukatsomot, kun istumapaikkoja ei ole määritelty

■ Ulkona järjestettävät massakonsertit, kun istumapaikkoja ei ole määritelty

■ Messut, joissa ei ole erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi

■ Yhteislaulutilaisuudet ja yli 10 hengen kuorolaulutoiminta

Vähäisen riskin yleisötilaisuudet voivat jatkua

Hallituksen linjauksen mukaan koronapassilla voisi yhä kiertää alueellisten viranomaisten asettamat rajoitukset niin sanotuissa vähäisen riskin tilaisuuksissa.

Tällöin toiminta voisi koronapassin avulla jatkua näissä tilaisuuksissa normaalisti. Alueilla on kuitenkin halutessaan mahdollisuus ottaa tiukempi linja ja määrätä näihinkin tilaisuuksin käytettävät tilat kokonaan kiinni, jolloin toiminta ei voisi jatkua edes passilla.

THL:n jaottelun mukaan vähäisen riskin tilaisuuksia ovat esimerkiksi seuraavat:

■ Elokuvateatterit, kun istumapaikat on määritelty

■ Konsertit ja oopperat, kun istumapaikat on määritelty

■ Urheilukatsomot, kun istumapaikat on määritelty

■ Teatterit, kun istumapaikat on määritelty

■ Taidenäyttelyt ja galleriat

■ Museot

■ Kirjastot

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat