Hallituksen uuteen koronaryhmään tulee mukaan myös työ- ja elinkeinoministeriö – Marin myönsi poikkihallinnollisen yhteistyön olleen ”haaste” - Politiikka | HS.fi

Hallituksen uuteen korona­ryhmään tulee mukaan myös työ- ja elinkeino­ministeriö – Marin myönsi poikki­hallinnollisen yhteistyön olleen ”haaste”

Uudessa valmisteluelimessä ovat edustettuina kaikki keskeiset ministeriöt. Työ- ja elinkeinoministeriöstä mukaan ovat tulossa sekä Tuula Haatainen (sd) että Mika Lintilä (kesk).

HS:n tietojen mukaan uudessa valmisteluelimessä jäseniä olisivat sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) että työministeri Tuula Haatainen (sd).

23.12.2021 13:02

Koronatoimien valtakunnallinen valmistelu saa uuden elimen, kun valtioneuvosto asettaa lähiviikkoina erityisen koronaministerityöryhmän.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) esikunnasta kerrotaan, että keskeisin syy uuden ryhmän perustamiseen on pitkittynyt ja mutkistunut koronaviruspandemia, minkä takia myös hallituksella on ollut varsin pitkiä koronaneuvotteluita.

Viimeksi tiistaina hallituksen koronakokous venyi monituntiseksi.

Neuvottelun jälkeen hallitus kertoi uusien rajoitusten lisäksi myös hallituksen työskentelyn muutoksesta, jonka avulla on tarkoitus välttää koko hallituksen maratonkokouksia.

Marin sanoi tiistaina neuvottelun jälkeen, että tuleva työryhmä on hallitusta pienempi kokoonpano, mutta siinä ovat edustettuina ”kaikki keskeiset ministeriöt”.

Marin luetteli erikseen sosiaali- ja terveysministeriön, oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön ja valtioneuvoston kanslian.

HS:n tietojen mukaan työryhmään esitetään esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriöstä molempia ministereitä, jolloin sen jäseniä olisivat sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) että työministeri Tuula Haatainen (sd).

Lisäksi uuteen ministeriryhmään tulisi pysyvä pääsihteeri. Hän on todennäköisesti sosiaali- ja terveysministeriön virkamies.

Ministerityöryhmän tehtävänä on koronatoimenpiteiden poikkihallinnollinen yhteensovittaminen ja tiedonvaihdon varmistaminen, tiedotteessa linjattiin.

Marinin mukaan juuri poikkihallinnollinen yhteistyö on ”meillä ollut haasteena”, joten sitä pitäisi nyt parantaa.

Tiedotteen mukaan ministerityöryhmässä käsitellään hallituksen valmisteluelimenä poliittisia linjavalintoja ja kannanmäärittelyjä sekä asioiden valmistelua, jotka ratkaistaan valtioneuvoston yleisistunnossa.

Ministerityöryhmän puheenjohtajana aloittaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), joka tosin on pian jäämässä vanhempainvapaalle.

Kiuru on profiloitunut koronaministerinä, ja hän on myös puheenjohtaja sote-ministerityöryhmässä, joka käsittelee koronaviruspandemiaan liittyviä kysymyksiä.

Sote-ryhmän toinen puheenjohtaja on kuntaministeri Sirpa Paatero (sd). Muut jäsenet ovat valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), sisäministeri Krista Mikkonen (vihr), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r).

Sen sijaan työ- ja elinkeinoministeriön ministereitä ei sote-ministeriryhmässä ole.

Usein koronatoimien valmistelussa ovatkin törmänneet terveydelliset ja taloudelliset eli elinkeinon harjoittamiseen liittyvät tavoitteet.

Ministeriryhmiä hallituksella on entuudestaan kahdeksan. Kaksi vuotta sitten valtioneuvoston yleisistunto asetti kuusi ministerityöryhmää pohjustamaan esimerkiksi työllisyys-, koulutus- ja energiapolitiikkaa.

Sen jälkeen on asetettu lisäksi Suomen kestävän kasvun ministerityöryhmä ja digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmä.

Hallituksella on myös neljä lakisääteistä valiokuntaa, joita johtaa pääministeri. Niiden asialistalla ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka, EU, raha-asiat ja talouspolitiikka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat