Ensimmäiselle poliitikolle syyte koronatestistä kieltäytymisestä – ”En suostunut puikottamiseen” - Politiikka | HS.fi

Ensimmäiselle poliitikolle syyte korona­testistä kieltäytymisestä – ”En suostunut puikottamiseen”

”Minulla on perustuslaillinen oikeus palata maahan”, Ilkka Tiainen kertoi torstaina.

Ilkka Tiainen osallistui keskustan puoluekokouksen puheenjohtajatenttiin Oulussa syksyllä 2020.

23.12.2021 15:14 | Päivitetty 23.12.2021 16:00

Keskustan puheenjohtajaksi vuonna 2020 pyrkinyt, Alavuden kuntavaltuutettu Ilkka Tiainen, 39, on saanut syytteen korona­testistä kieltäytymisestä. Tiainen valittiin kesällä Alavuden valtuustoon keskustan listalta, mutta hän loikkasi heti perustamaan Valta kuuluu kansalle -puoluetta Ano Turtiaisen kanssa ja erosi keskustasta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Tiainen on ensimmäinen poliitikko, joka on saanut syytteen koronatestistä kieltäytymisestä. Virallisen syytteen alaista rikosepäilyä käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ensi vuonna.

Tiainen on mainostanut olleensa neljännen polven keskustalainen ja maalaisliittolainen.

Tiainen kertoo, että poliisi sakotti häntä Saksan-matkan jälkeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla elokuun loppupuolella.

”En suostunut puikottamiseen. Minulla on perustuslaillinen oikeus palata maahan”, Tiainen kertoi torstaina.

Hän sanoo, että ei ollut ollut tietoinen syytteestä.

”Mutta hieno juttu, niin pääsemme katsomaan, kuinka laillinen syyte on”, Tiainen sanoi.

Tiainen pyysi syytteen nähtäväkseen torstaina. Tiaisen mukaan hänelle vaaditaan rangaistukseksi 16:ta päiväsakkoa.

Ilkka Tiainen on mediayrittäjä Alavudelta Etelä-Pohjanmaalta. Hän toimi keskustanuorissa 1990–2000-lukujen taitteessa Seinäjoen keskustanuorten puheenjohtajana ja Etelä-Pohjanmaan keskustanuorten piirihallituksessa

Kymmenet Suomeen saapuneet matkailijat ovat saaneet viime kuukausien aikana sakot koronatestistä kieltäytymisestä. Niiden lisäksi kahdeksan tapausta on päätynyt käräjäoikeuteen, koska epäilty testistä kieltäytyjä on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Käräjäoikeuteen joutuneet ovat saaneet syytteen, jonka virallinen nimi on covid-19-testin laiminlyöntiä koskeva rikkomus. Rikkomuksesta seuraa sakkorangaistus, jonka suuruus riippuu muun muassa tekijän tuloista.

Syytteistä neljää käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa, kolmea Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ja yhtä Lapin käräjäoikeudessa. Yksi syytteen saaneista on työskennellyt varhaiskasvatuksen lastenhoitajana Helsingissä.

Poliisihallituksen käsityksen mukaan valtaosa sakot saaneista on ollut suomalaisia. Nimien perusteella näin on myös syytteen saaneiden osalta.

Määräaikainen lakipykälä koronatestin laiminlyöntiä koskevasta rikkomusta tuli voimaan 12. heinäkuuta. Pykälä säädettiin alun perin olemaan voimassa syksyyn, mutta sen voimassaoloa on jatkettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat