Metsäyhtiö Keitele Groupin työehdoista syntyi mutkikas ay-kiista, työntekijäliittoa uhkaa miljoonan euron sakko - Politiikka | HS.fi

Metsäyhtiö Keitele Groupin työ­ehdoista syntyi mutkikas ay-kiista, työn­tekijä­liittoa uhkaa miljoonan euron sakko

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tukee saarron julistanutta Teollisuusliittoa ja vaatii Helsingin käräjä­oikeuden turvaamis­toimen purkua.

AKT tukee Teollisuusliiton saartoa niin, että AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Groupin tuotteita Suomen satamissa.

23.12.2021 16:37

Metsäyhtiö Keitele Groupin vastedes noudattamista työehdoista on kehkeytynyt mutkikas työmarkkinakiista.

Viimeksi torstaina riidan käänteisiin otti kantaa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, joka vaatii, että Keiteleen turvaamistoimi tulisi purkaa heti, koska sen perusteet ovat virheelliset.

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt väliaikaisen turvaamistoimen kautta AKT:n lopettamaan Keitele Groupin kuljetusten työsaarron satamissa sakon uhalla.

”Keitelettä vastaan kohdistettu työtaistelu on laillinen, perusteltu ja oikeutettu. Jos yhtiö haluaa ratkaista tämän tilanteen, sen on palattava neuvottelu­pöytään”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko tiedotteessa.

Työntekijöillä on Kokon mukaan Teollisuusliiton edustamana oikeus tavoitella neuvottelu­ratkaisua ja työehto­sopimusta.

”Aloite on nyt Keitele Groupilla,” sanoo Kokko.

Kiistan taustalla on Teollisuusliiton 10. joulukuuta julistama työsaarto ja ylityökielto Keiteleen tehtaille neuvotteluiden vauhdittamiseksi.

Teollisuusliiton mukaan saarron perusteluna oli Keitele Groupin haluttomuus käynnistää yrityskohtaiset työehto­sopimus­neuvottelut.

AKT tukee Teollisuusliiton saartoa niin, että AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Groupin tuotteita Suomen satamissa.

Helsingin käräjäoikeus puolestaan määräsi väliaikaisesti miljoonan euron sakon uhalla AKT:n lopettamaan nämä tukitoimet.

Muun muassa puunhankintaa, sahausta ja puutuotteiden valmistusta harjoittava Keitele Group -konserni toimii Itä-Suomessa Keiteleellä, Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä ja Lapissa Kemijärvellä. Se työllistää suoraan yli 500 ja välillisesti 1 500 työntekijää.

Keitele Group on ihmetellyt työtaistelutoimia, jotka liittyvät vuoden lopussa päättyvään yleissitovaan työehto­sopimukseen.

Keitele ei ole työnantajaliiton jäsen. Hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio on kertonut yhtiön valmistelleen omat Keitele-yhtiöiden työehdot, jotka ovat paremmat kuin voimassa oleva työehtosopimus.

”Työntekijöiden alhaisesta järjestäytymisasteesta johtuen Teollisuusliitto ei voi aidosti edustaa koko Keitele Groupin henkilöstöä yhtiön suuntaan. Paikallista sopimista tulee edistää yhtiön ja henkilöstön vuoropuhelun kautta”, Kylävainio sanoi tiedotteessa, kun saarto alkoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat