Mara kertoo kantelevansa ravintolarajoituksista, ei ole vielä päättänyt mihin - Politiikka | HS.fi

Mara kertoo kantelevansa ravintola­rajoituksista, ei ole vielä päättänyt mihin

Ruokaravintolat joutuvat tiistaista lähtien sulkemaan ovensa kello 20.

Tarjoilija tarjoilee ruokaa työntekijöiden lounastauolla nepalilaisessa ravintolassa Helsingissä 28. tammikuuta 2020.

27.12.2021 9:29

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kyseenalaistaa hallituksen viime viikolla päättämien uusien ruoka­ravintoloita koskevien korona­rajoitusten laillisuuden.

Maran mukaan hallituksen päättämien rajoitusten myötä alan yritykset tulevat menettämään myyntiä satojen miljoonien eurojen edestä ja joutuvat lomauttamaan tuhansia työntekijöitä.

Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan järjestö aikoo tehdä asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle tai valtioneuvoston oikeus­kanslerille.

”Me ei olla sitä juridista analyysiä vielä tehty, koska kantelu ei ole aikaan sidottu. Eduskunnan oikeusasiamies olisi tietysti siinä mielessä luontevampi, että hän ei ole osallistunut tähän prosessiin millään tavalla”, Lappi sanoo.

Hallitus päätti viime tiistaina uusista ravintoloiden koronarajoituksista, jotka astuvat voimaan huomenna tiistaina. Uusia rajoituksia ei voida kiertää koronapassilla.

Baarien ja sellaisten ravintoloiden, joiden pääasiallista toimintaa on alkoholin anniskelu, on tiistaista alkaen lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa kello 18. Asiakasmääriä rajoitetaan näissä paikoissa puoleen normaalisti sallitusta määrästä.

Myös ruokaravintoloissa anniskelu päättyy kello 17, mutta ne saavat pitää ovensa auki iltakahdeksaan asti. Niiden asiakasmäärää rajoitetaan 75 prosenttiin normaalista.

Rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa.

Maran mukaan hallituksella ei ollut epidemiaan liittyviä perusteita rajoittaa ruokaravintoloita tehtyjen päätösten mukaisesti.

Järjestö huomauttaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei esittänyt valtioneuvostolle 21. joulukuuta antamassaan lausunnossa tiukkoja rajoituksia ruokaravintoloihin.

THL:n riskipotentiaali­taulukossa ruokaravintolat on määritelty matalan riskin tiloiksi.

Oikaisu 27.12. kello 19.14: Korjattu ravintoloiden asiakasmäärän rajoitus 75 prosenttiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat