AKT:n tukilakko pysäytti satamat: ”Tilanteen normalisoitumiseen menee aikaa” - Politiikka | HS.fi

AKT:n tukilakko pysäytti satamat: ”Tilanteen normalisoitumiseen menee aikaa”

Stevecon toimitusjohtajan Jari Immosen mukaan työnseisaus osuu hankalaan saumaan, kun satamiin on joulunpyhien jäljiltä muutenkin kasautunut tavaraa. Tilanne ei helpota sekään, että ensi viikollakin on loppiaisen takia normaalia lyhyempi työviikko.

Konttilukki siirtää merikontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä perjantaina 22. marraskuuta 2019.

28.12.2021 14:23 | Päivitetty 28.12.2021 14:33

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n työnseisaus on pysäyttänyt tavaraliikenteen Suomen satamissa.

”Kaikki satama-alueilla tapahtuva työ on seis. Satama-alueille ei oteta tavaroita, ei pureta saapuvia junia eikä rekkoja eikä laivoja pureta eikä ahdata”, satamaoperaattori Stevecon toimitusjohtaja Jari Immonen sanoi STT:lle.

Stevecolla on toimintaa Haminan, Helsingin ja Kotkan satamissa, mutta Immosen mukaan tilanne on samanlainen myös Suomen muissa satamissa.

Immosen mukaan työnseisaus osuu hankalaan saumaan, kun satamiin on joulunpyhien jäljiltä muutenkin kasautunut tavaraa. Tilanne ei helpota sekään, että ensi viikollakin on loppiaisen takia normaalia lyhyempi työviikko.

”Tilanteen normalisoitumiseen menee aikaa. Se ei ihan muutamassa päivässä hoidu”, Immonen sanoo.

AKT:n työnseisaus ei vaikuta autolauttojen kautta rekoilla kulkevaan tavaraliikenteeseen, jonka käsittelyyn AKT:n ahtaajat eivät osallistu.

AKT:n lakon aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

Taustalla on monimutkainen kiista, jossa AKT ei ole suoraan osallinen.

AKT pyrkii lakolla tukemaan toista työntekijäliittoa, Teollisuusliittoa, työehtosopimusneuvotteluissa metsäyhtiö Keitele Groupin kanssa.

Teollisuusliitto julisti aiemmin joulukuussa työsaarron ja ylityökiellon Keiteleen tehtaille. Teollisuusliitto perusteli tätä Keitele Groupin haluttomuudella käynnistää yrityskohtaiset työehto­sopimus­neuvottelut.

Tukeakseen Teollisuusliittoa AKT aloitti jo viime viikon tiistaina saarron Keitelettä vastaan. Sen jäsenet kieltäytyivät käsittelemästä Keiteleen tuotteita Suomen satamissa.

Helsingin käräjäoikeus määräsi torstaina AKT:ta lopettamaan saarron miljoonan euron sakon uhalla.

AKT ilmoitti pitävänsä turvaamistoimea perusteettomana ja vaativansa, että se puretaan. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

Maanantaina ilmoittamaansa lakkoa AKT perustelee sillä, että saartoa on yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa joulunaluspäivinä.

”Me olemme nyt katsoneet, että meiltä yritetään estää laillinen painostustoimi. Tullaan jo aika lähelle järjestäytymisen ja työtaisteluoikeuden ydintä. Mielenilmauksella pyritään muistuttamaan, että meillä Suomessa on järjestäytymis- ja työtaisteluoikeus kuitenkin edelleen työntekijöiden perusoikeuksia”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi STT:lle maanantaina.

Lue lisää: Metsäyhtiö Keitele Groupin työ­ehdoista syntyi mutkikas ay-kiista, työn­tekijä­liittoa uhkaa miljoonan euron sakko

Työnantajapuolella AKT:n toimet nostattivat kovaa arvostelua.

Metsäteollisuus ry totesi tiedotteessa, että satamalakko aiheuttaa merkittävän vientitulojen menetyksen. Se ilmoitti pitävänsä AKT:n toimintaa ”vastuuttomana ja lakosta aiheutuvia haittoja suhteettomina.”

”Satamatoiminnan pysähtyminen aiheuttaa merkittäviä haittoja kaikille suomalaisille vientiyrityksille. Vientikuljetusten häiriintyminen ei ainoastaan aiheuta tilapäistä haittaa, vaan se voi pahimmillaan johtaa tuotannon pysähtymiseen ja heikentää luotettavan toimittajan mainetta asiakkaiden keskuudessa”, sanoi Metsäteollisuus ry:n johtaja Jyrki Peisa tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen arvosteli AKT:ta kovin sanoin myös saarrosta.

”AKT siis ilmoittaa, ettei sen tarvitse noudattaa oikeuden päätöstä. Ammattiliitto asettuu suomalaisen oikeuslaitoksen yläpuolelle”, hän kirjoitti maanantaina blogissaan.

”Kyse ei ole vain Keiteleestä. Samanlaista mafiamaista uhkailua, painostusta ja kiristystä on kohdistunut ja kohdistuu tällä hetkellä suureen joukkoon suomalaisyrityksiä.”

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) moitti tiedotteessaan, että AKT:n maanantaina ilmoittama lakko kohdistuu varsinaisen riidan kannalta täysin ulkopuolisiin suomalaisiin yrityksiin.

”Toimenpide osoittaa maamme työrauhalainsäädännön heikkouden. Yhtä yritystä koskevan työriidan seurauksena maamme lähes koko ulkomaankauppa pysäytetään”, EK:n tiedotteessa sanotaan.

Mekaanisen metsäteollisuuden yleissitova valtakunnallinen työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa. Alalle ei olla neuvottelemassa uutta valtakunnallista sopimusta, koska Metsäteollisuus ei sellaisia enää tee. Keitele ei ole Metsäteollisuuden jäsen, mutta on noudattanut yleissitovaa työehtosopimusta.

Keiteleen mukaan AKT:n ja Rakennusliiton tukitoimilla pyritään pakottamaan konserniin kuuluva Keitele Forest tekemään työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa, joka edustaa vain osaa yhtiön työntekijöistä.

Keitele Groupiin kuuluvat Keitele Energy, Keitele Forest, Keitele Timber sekä Keitele Wood Products. Keitele työllistää suoraan noin 550 ja välillisesti noin 1 500 henkeä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat