Hallitus päätyi sittenkin jäädyttämään koronapassin, oikeuskansleri Pöysti tyrmäsi alkuperäisen suunnitelman - Politiikka | HS.fi

Hallitus päätyi sittenkin jäädyttämään korona­passin, oikeus­kansleri Pöysti tyrmäsi alkuperäisen suunnitelman

Päätöksellä ei ole esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käytännön merkitystä, sillä aluehallintovirasto on joka tapauksessa kieltänyt kaikki yleisötilaisuudet 17.1. saakka.

Hallitus hyväksyi tiistaina koronapassin jäädyttämisen. Asetus tulee voimaan keski­viikon ja torstain välisenä yönä ja on voimassa 20. tammikuuta saakka. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei päästänyt hallituksen alkuperäistä suunnitelmaa läpi oikeudellisten epäselvyyksien vuoksi.

28.12.2021 15:12 | Päivitetty 28.12.2021 20:10

Suomen hallitus on hyväksynyt koronapassin jäädyttämisen.

Hallituksen oli määrä rajoittaa koronapassin käyttöä yleisötilaisuuksissa osittain tiistaista alkaen kolmeksi viikoksi, mutta sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema asetus ei edennyt valtioneuvoston istunnossa.

Myöhemmin tiistai-iltana valtioneuvosto piti kuitenkin uuden yleisistunnon, jossa asia otettiin uudelleen käsittelyyn alkuperäisestä muutettuna. Tässä istunnossa koronapassin jäädyttäminen hyväksyttiin.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan koronapassi oli tarkoitus jäädyttää vain osittain siten, että jäädytys ei olisi koskenut pienen riskin yleisötilaisuuksia.

Valtioneuvosto piti tiistaina kello 13 yleisistunnon, mutta asia poistettiin käsittelystä oikeuskansleri Tuomas Pöystin pyynnöstä.

”Vahvistan, että asia poistettiin valtioneuvoston yleisistunnon käsittelystä minun pyynnöstäni, koska asiassa on vielä avoimia oikeudellisia kysymyksiä. Asia palautettiin valmisteluun”, Pöysti viestitti myöhemmin iltapäivällä.

Asia palautettiin valmisteluun nimenomaan siksi, ettei ollut varmaa, pystytäänkö koronapassia jäädyttämään osittain. Tiistai-iltana hyväksytty asetus ei mahdollista koronapassin osittaista jäädyttämistä, vaan se koskee myös pienen riskin yleisötilaisuuksia. Rajoitukset koskevat koronaepidemian pahimpia alueita eli leviämisalueita.

Koronapassin jäädytys tulee voimaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä ja on voimassa 20. tammikuuta saakka.

Käytännössä koronapassia ei siis voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hallituksen päätöksellä ei ole käytännön merkitystä, sillä aluehallintovirasto on joka tapauksessa kieltänyt kaikki yleisötilaisuudet tammikuun 17. päivään saakka. Kiellosta ei voi vapautua koronapassia edellyttämällä.

Asia nousi alun perin esille viime viikon tiistaina, kun hallitus päätti koronarajoitusten kiristämisestä. Yksi toimenpiteistä oli koronapassin osittainen jäädyttäminen kolmeksi viikoksi.

Lue lisää: Hallitus otti hätäjarrun käyttöön, muun muassa ravintoloiden rajoitukset kiristyvät

Vielä viime viikolla hallitus ilmoitti valmistelevansa ”nopealla aikataululla” asetuksen, jolla koronatodistus otetaan osittain pois käytöstä. Tuolloin päätettiin, että koronapassin avulla ei voisi enää 28. joulukuuta alkaen vapautua rajoituksista niin sanotuissa korkean ja kohtalaisen tartuntariskin yleisötilaisuuksissa. Näitä tilaisuuksia ei siten olisi voinut järjestää.

Kohtalaisen ja suuren riskin tilaisuuksia ja tiloja olisivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suuntaa antavan luokittelun mukaan olleet esimerkiksi massatilaisuudet, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty.

Olisi kuitenkin ollut epäselvää, miten korkean ja kohtalaisen tartuntariskin yleisötilaisuudet olisi käytännössä määritelty.

Lue lisää: Uudellemaalle uudet rajoitukset – Tämä kaikki muuttuu tänään

Muilta osin hallituksen viime viikolla päättämät rajoitukset ovat toteutuneet.

Baarien ja muiden sellaisten ravintoloiden, joiden pääasiallista toimintaa on alkoholin anniskelu, on lopetettava anniskelu tiistaista alkaen kello 17 ja suljettava ovensa kello 18. Asiakkaita ne saavat ottaa sisään puolet normaalisti sallitusta määrästä.

Ruokaravintoloiden on niin ikään lopetettava anniskelu kello 17, mutta ne saavat pitää ovet auki kello 20:een asti. Asiakkaita ne saavat ottaa 75 prosenttia normaalisti sallitusta määrästä.

Lisäksi EU- ja Schengen-alueelta Suomeen tulevilta vaaditaan 28.12. alkaen täyden rokotussarjan lisäksi todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta. Aiemmin riitti pelkkä koronapassi tai todistus sairastetusta koronataudista.

Rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa.

Lue lisää: Suomalaiset kohtaavat jälleen tiukimmat korona­rajoitukset pitkiin aikoihin – Tämä kaikki muuttuu tänään

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat